Preview: Samsung EX2F

Preview: Samsung EX2F

jesse kraal 3486 0
Er gebeuren spannende dingen in het segment van de geavanceerde compacts. Sony en Canon komen met grote sensoren, Samsung daarentegen zet met de nieuwe EX2F in op een zeer lichtsterk objectief. Daarnaast beschikt het toestel over wifi en een kantelbaar amoled-scherm.

Na een aantal geruchten de afgelopen weken heeft Samsung nu dan echt het doek van de EX2F getrokken. Deze volgt de EX1 op als high-end compactcamera. De 'F' in de naam komt van wifi, net als de NX20, NX210 en NX1000 beschikt de Samsung EX2F over alle 'Smart Camera' functies. Zo kun je foto's verzenden naar je computer of smartphone, foto's plaatsen op social media en je Androidtelefoon als zoeker en afstandsbediening gebruiken.

Samsung EX2F
De behuizing van de Samsung EX2F lijkt sterk op die van voorganger EX1. Geen enkel probleem, want die camera ligt goed in de hand.

Magnesium behuizing

De magnesium behuizing lijkt sterk op die van zijn voorganger en daar is niets mis mee. De EX1 is welliswaar iets groter dan concurrenten zoals de Canon Powershot S100 en de Pansonic LX5, het toestel ligt goed in de hand en de bouwkwaliteit en afwerking zijn uitstekend. Vernieuwingen vindt je vooral in het objectief en de sensor.

Van f/1.8 naar f/1.4

Ten tijde van zijn introductie was de EX1 de enige compactcamera in zijn klasse met een f/1.8-objectief, de Olympus XZ-1 doorbrak al snel dat monopolie. Tijd voor een nog groter maximaal diafragma, aldus Samsung. Op de maximale groothoekstand bedraagt deze nu f/1.4. Ook het zoombereik werd vergroot, het effectieve bereik bedraagt nu 24-80mm. Dit was voorheen 24-72mm. De maximale diafragmaopening in de uiterste zoomstand is helaas wel achteruitgegaan. Die bedraagt nu f/2.7, met de EX1 kon je ingezoomd met f/2.3 fotograferen.

Samsung EX2F
Veel knopjes, instelwieltjes en een flitsschoen, Samsung mikt met de EX2F duidelijk op de ervaren gebruiker.

Meer pixels, hogere iso's

Daar waar Canon en Sony met de G1X en RX100 kiezen voor een grotere beeldchip, houdt Samsung vast aan de 1/1,7-inchsensor. Wel krijgt de EX2F er pixels bij, de resolutie groeit van 10 naar 12,4 megapixels. Het native isobereik loopt nog steeds van iso 80-3200, bij de EX2F krijg je in tegenstelling tot bij de EX1 wél de mogelijkheid dit uit te breiden tot iso 12.800. Nieuw is ook de mogelijkheid om te filmen in 1080p met 30 fps, de EX1 kon slechts in vga-kwaliteit filmen.

Prijs en beschikbaarheid

Niet nieuw, maar wel het melden waard zijn de optische stabilisatie, de mogelijkheid om in raw te fotograferen en het kantelbare 3-inchscherm met amoled-techniek. Dergelijke schermen zijn onder fel zonlicht veel beter af te lezen dan lcd's. Verder beschikt de EX2F over een hoop fysieke knoppen en voor de flitsliefhebbers is er een hotshoe. In augustus moeten de eerste exemplaren in de winkels liggen, de adviesprijs bedraagt 499 euro.

Samsung EX2F
Het scherm van de Samsung EX2F is van het amoled-type en dus beter afleesbaar in de zon. Daarnaast kun je het display ook kantelen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse