Ricoh GR Digital IV

Preview: Ricoh GR Digital IV

jesse kraal 3387 0
Ricoh onthult de GR Digital IV. De camera lijkt nog sprekend op zijn voorganger maar er zijn toch een aantal verbeteringen. Zo heeft de GR Digital IV nu een WhiteMagic lcd-scherm en 'Hybrid AF'.

Gisteren lagen de meeste specificaties van de nieuwe GR Digital IV al op straat, toch heeft Ricoh nog een paar kleine verassingen verborgen weten te houden. Misschien wel het meest opvallende is het lcd-scherm van de camera. Ricoh maakt gebruik van Sony's WhiteMagic RGBW-scherm, dat naast rode, blauwe en groene ook witte beeldpunten heeft. Het aantal beeldpunten ten opzichte van de GRD III nam daardoor met 25 procent toe naar 1,2 miljoen.

Ricoh GRD IV

Het scherm met de witte beeldpunten heeft als belangrijkste voordeel dat het helderder is. De helderheid ligt ongeveer twee keer zo hoog als bij een conventioneel lcd-scherm zonder dat daar een hogere stroomconsumptie tegenoverstaat. Logischerwijs verbruikt het scherm dan ook minder stroom als het even helder staat afgesteld als een normale lcd. Ricoh wil met het scherm wederom voorlopen op de concurentie, de GR Digital III was in 2009 een van de eerste camera's met een scherm met 920.000 beeldpunten.

Ricoh GRD IV

Hybrid AF

Een ander opvallende nieuwe functie is de 'Hybrid AF', waarbij een in de behuizing geïntegreerde afstandsmeter inschat hoe ver het onderwerp van de camera is verwijderd. De exacte scherpstelling gebeurt nog steeds met de contrastautofocus, maar de samenwerking moet een twee maal snellere scherpstelling tot gevolg hebben. Helemaal nieuw is deze manier van scherpstellen niet, de allereerste GR Digital had dit systeem ook, onlangs werd het geherintroduceerd op de zoomcompact CX5.

Ricoh GRD IV

Bekende sensor

De sensor van de GRD IV is gelijk aan die van de GRD III, het is de 10-megapixel ccd-sensor die je ook terug vindt in onder andere de Canon G12 en de Nikon P7100. Wel nieuw is de stabilisatie, voortaan kan de sensor heen en weer schuiven om jouw trillingen op te vangen. Ook het objectief bleef ongewijzigd, de 6mm f/1.9 heeft een effectief bereik van 28mm op een kleinbeeldcamera. Het is daarmee een van de weinige compactcamera's met een vast objectief zonder zoom. De Sigma DP1x komt nog het meeste in de buurt, al heeft deze camera een veel grotere sensor.

Witte verf en hout-look

Een kleine verassing is de nieuwe witte uitvoering van de GR Digital IV. Het gaat om een limited edition, dus liefhebbers van wit moeten er snel bijzijn. Mocht je nu net achter het net vissen, ook je zwarte Ricoh GR Digital IV kun je pimpen met gripjes in hout, leer of carbon-design. Wat de camera precies gaat kosten en wanneer deze beschikbaar komt, is nog niet bekend. Wel kun je op de Ricoh-website al een aantal testfoto's downloaden.

Ricoh GRD IV

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse