Preview: Pentax X-5 met 26x optische zoom

jesse kraal 3339 1
Pentax lanceert de X-5 bridgecamera. Zoals we een dag eerder concludeerden toen er al foto's uitlekte: de camera is een echte 'dslr-lookalike'. Nu ook de specificaties via de officiële weg naar buiten zijn gekomen, kunnen we een goed beeld krijgen van de Pentax X-5 met 26x optische zoom.
Pentax X-5

Een dag na het uitlekken van de officiele foto's van de Pentax X-5 komt de fabrikant zelf naar buiten met alle informatie over het nieuwe toestel. Zoals we hadden verwacht is het toestel uitgerust met een 1/2,33-inchsensor met 16 megapixels. Het 4-104mm-objectief levert dus een effectief bereik van 22,3-580mm. Niet alleen een indrukwekkend bereik, het is ook meer groothoek dan veel vergelijkbare toestellen bieden. De gevoeligheid van de bsi-cmossensor loopt van 100 tot 6400 iso.

Pentax X-5

Maximale lensopening

Wat we een dag eerder nog niet wisten, simpelweg omdat dit niet op de camerabehuizing vermeldt staat, is de maximale lensopening. Deze bedraagt f/3.1-5.9. De maximale scherpstelafstand is één centimeter in de macromodus. Verder is er stabilisatie aanwezig in de vorm van sensorshift.

Pentax X5-LeftKantelbaar lcd

Op de achterzijde van het toestel vind je een kantelbaar 3-inch-lcd met 460.000 beeldpunten. Hoeveel beeldpunten de ingebouwde elektronische zoeker heeft vermeldt Pentax niet, maar gezien de prijsstelling vermoeden we dat het er niet al te veel zullen zijn. Zoomen gaat met de knop rondom de ontspanknop. De ring rondom het objectief lijkt niet te kunnen draaien maar enkel extra houvast te bieden. Het is mogelijk het toestel manueel in te stellen, opvallend is het ontbreken van standen voor diafragma- en sluitertijdvoorkeuze.

Video en AA-batterijen

Filmen kan in 1080p met 30 beelden per seconde of in 720p met 60 bps, een mono-microfoon is ingebouwd. Stroom haalt de X-5 uit vier AA-batterijen. Daarmee zou je gemiddeld zo'n 330 foto's moeten kunnen maken, al hangt dat uiteraard sterk af van de gebruikte batterijen.

Pentax X-5

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel mag dan niet uitgerust zijn met de laatste hightech foefjes, daar is de prijs ook naar. Want met een adviesprijs van 259 euro is de Pentax X-5 zeker concurrerend geprijsd. Je hebt de keuze uit een volledig zwart exemplaar of een wat klassiekere zilver/zwarte kleurstellig Vanaf eind september ligt de X-5 in de winkels.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van jurgen uiterdijk

ik heb hem gekocht, met name om de macro, valt niet tegen, goed oefen apparaat, en hoe meer ik ermee speel hoe beter de resultaten, gebruik hem nasst spiegelreflex, in het gevoel wint die hem, dees is voor buitenstaander net iets makkelijker, sccs