Preview: Pentax Q10 met nieuw tele-objectief en K-adapter

jesse kraal 2635 1
Pentax geeft de kleinste compacte systeemcamera op de markt een opfrisbeurt, de Q gaat nu door het leven als Q10. De meest opvallende veranderingen zitten aan de buitenkant, want het design van de camera is aangepast, met onder andere een betere houvast en nieuwe kleuropties.

Het frisse uiterlijk geeft de Pentax Q10 een iets serieuzere uitstraling dan zijn voorganger. De vormgeving en het formaat gaven de Q een wat speelgoedachtige 'look'. Leuk zijn ook de nieuwe kleuropties, vooral het zilver met zwart vinden we geslaagd. Officieel heeft Pentax alleen deze en een rood met zilver exemplaar gepresenteerd, maar een uitgelekte foto verklapte dat er meer kleuren op komst zijn.

Pentax Q10

Nieuwe en snellere sluiter

Aan de binnenzijde zien we een verbeterde 12,4-megapixel backlit-sensor met stabilisatie. Deze heeft een gevoeligheid van 100 tot 6400 iso en kan video's opnemen in 1080p met 30 fps. Tot ver weinig nieuws onder de zon. Wel nieuw is de sluiter. Deze kan voortaan een kortste sluitertijd aan van 1/8000s, dat was voorheen 1/2000s. Vooral bij het gebruik van lichtsterke objectieven overdag is dat een prettige bijkomstigheid.

Pentax Q10

Nieuw tele-objectief

Tegelijk met de Q10 presenteert Pentax ook een nieuw teleobjectief en een adapter voor het kleine toestel. Het objectief heeft een bereik van 15-45mm, dat geeft een effectief bereik van 83 tot 249mm. Hiermee sluit het objectief naadloos aan op de standaardzoom die al voor het Q-systeem verkrijgbaar was. De maximale lensopening bedraagt f/2.8 over het gehele bereik.

Pentax Zoom

Adapter met sluiter

Ook is er een adapter waarmee je Pentax K-objectieven kunt monteren op de Q. Gezien de cropfactor van 5,5x zullen vooral liefhebbers vanĀ  het telebereik deze adapter kunnen waarderen. Een 300mm-objectief krijgt bijvoorbeeld een effectief bereik van 1650mm. Ideaal voor het fotograferen van vogels of het spotten van vliegtuigen. Een centraalsluiter moet rolling-shutter-effecten tegengaan.

Pentax Adapter

Prijzen en beschikbaarheid

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, wel is bekend wat de Q10, het tele-objectief en de adapter in de VS gaan kosten. Een Q10 met standaardzoom kost 600 dollar, de 15-45mm f/2.8 mag weg voor 300 dollar en voor de adapter moet je 250 dollar neertellen. Vanaf oktober ligt de Q10 daar in de winkels.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van vinni

Zie op onderstaande link een review van de adapter.

http://www.pentaxforums.com/reviews/pentax-k-mount-to-q-adapter/introduc...