Preview: Pentax MX-1

Preview: Pentax MX-1

jesse kraal 2756 0
Pentax gaat zich mengen op een voor haar nieuwe markt, die van de high-end compactcamera's. Speciaal hiervoor wordt een naam uit het verleden afgestoft en ook de vormgeving refereert aan vroeger. Maak kennis met de Pentax MX-1.

Het is een beproefd recept: neem een sensor die een stukje groter is dan die van een conventionele compactcamera, stop deze in een hoogwaardige behuizing en voorzie de camera van raw en de mogelijkheden voor handmatige bediening. Vele camera's gingen de Pentax MX-1 voor, zoals de Canon Powershot S-serie, de Panasonic LX-serie en de Nikon Coolpix P-serie.

Retro

Toch zijn we blij dat ook Pentax nu deze markt betreedt, want de MX-1 ziet er allereerst al leuk uit. Nu is niets zo persoonlijk als smaak, maar retro-camera's lijken het goed te doen onder fotografieliefhebbers. Pentax grijpt met de MX-1 terug op de analoge MX, een mechanische spiegelreflex van ruim dertig jaar geleden. Net als dat toestel is ook de digitale MX-1 leverbaar in het zwart en in het chroom.

Techniek

De basis van de camera wordt gevormd door een 1/1,7-inch cmos-sensor met 12 megapixels en een lichtsterk objectief. Deze heeft een bereik van 6-24mm wat zich laat vertalen in een effectief bereik van 28-112mm. De maximale lensopening bedraagt f/1.8 op groothoek en f/2.5 op tele. Om de sluitertijden nog verder omhoog te krijgen, krijg je daarnaast hulp van een gestabiliseerde beeldsensor.

Het 3-inch lcd-scherm heeft 921.000 beeldpunten en is kantelbaar in verticale richting. Fotograferen kan in jpg of raw (.dng) en die laatste kunnen ook in de camera al worden omgezet. Filmen kan in full hd, ook kunnen er time lapse- of slowmotion-video's gemaakt worden. Opvallend is overigens de afwezigheid van een flitsschoen. Niet alleen hebben enkele concurrerende toestellen deze wel, ook lijkt er op de bovenzijde van de MX-1 voldoende ruimte.

Prijs en beschikbaarheid

De Pentax MX-1 is leverbaar vanaf midden februari 2013 en krijgt een adviesprijs van 529 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse