Preview: Pentax K-7

Julian 634 0
Pentax heeft vandaag de K-7 officieel geïntroduceerd. De nieuwe high-endcamera krijgt een verbeterde versie van de 14.6-megapixelsensor uit de K20D, filmt in 720P en heeft een hdr-functie aan boord. De K-7 verschijnt in juli voor 1299 euro.

De K-7 is uitgerust met een gereviseerde versie van de 14.6-megapixel cmos uit de Pentax K20D. De sensor meet 23.4 x 15.6 mm en heeft een cropfactor van 1.5x. De nieuwe sensor kan sneller uitgelezen worden, waardoor hogere fotografeer snelheid en een videofunctie mogelijkheid zijn. De sensor heeft een iso-bereik van 100 tot 3200 en kan via een custom functie uitgebreid worden naar 6400. Beeldstabilisatie vindt in de behuizing plaats met de SR (Shake Reduction) functie. Volgens Pentax levert deze vorm van beeldstabilisatie 2.5 tot 4 stops aan winst op. De K-7 voorziet een HDR functie in de camera, waarbij één afbeelding met hoog dynamisch bereik samengesteld kan worden van drie afbeeldingen met verschillende belichting.

Prime II beeldprocessor

In de K-7 doet de PRIME (Pentax Real Image Engine) II beeldprocessor zijn intrede. Deze kan beelden sneller verwerken en moet zorgen voor nog betere beeldkwaliteit, met betere kleurreproductie en gradaties.


100% Zoekerweergave

De optische zoeker geeft nu 100% van het beeld weer. Meer dan de 95% van de K20D, maar het zoekerbeeld is met een vergroting van 0.92x wel iets kleiner dan dat van de K20D (0.95x). Het nieuwe Natural-Bright-Matte III matglas moet voor verbeterde nauwkeurigheid zorgen bij handmatige scherpstelling.

Snelheid

Dankzij de nieuwe beeldprocessor kan de K-7 fotograferen met 5.2 beelden per seconden. In jpeg-stand is er plaats voor 40 foto’s in de buffer. Bij gebruik van RAW is kun je 15 beelden kwijt. In de Adobe DNG-stand is er plek voor 14 foto’s.

Nieuw 11-punts SAFOX VIII+ AF-systeem

Het 11-punts autofocussysteem uit de K20D is voor de K-7 op de schop genomen. Het nieuwe systeem zou sneller en acurater zijn werk doen. Het aantal punten blijft gelijk. Ook de 9 extra gevoelige kruissensoren blijven behouden. Ook is een hulplicht beschikbaar, om de scherpstelling bij te staan in slechte lichtomstandigheden.


77-segments lichtmeting

Voor de K-7 heeft Pentax een nieuw lichtmeetsysteem ontwikkeld. Door 77 verschillende segmenten te meten moet de nauwkeurigheid flink omhoog gaan. De K20D moest genoegen nemen met 16 segmenten.

Video

Na Nikon en Canon is Pentax de derde fabrikant die een videofunctie toevoegt aan een dslr-camera. De Pentax K-7 kan video opnemen in 1536 x 1024 (3:2) 1280 x 720 (16:9) of 640 x 416 pixels met 30 fps. Bestanden worden opgeslagen met Motion-JPG codering. De K-7 is uitgerust met hdmi-aansluiting voor weergave op HDTV en aansluitmogelijkheid voor een externe microfoon. Bij gebruik van Live View is nu ook Contrast-AF gen gezichtsherkenning mogelijk. Het 3-inch lcd-scherm beschikt over een hoge resolutie van 920.000 beeldpunten.


Bediening

Net als eerdere Pentax-spiegelreflexen beschikt de K-7 over unieke fotografeermodi. In de Sv modus (Sensitiviteit voorkeuze) stel je geen sluitertijd of diafragma in, maar kies je enkel een ISO-waarde. Vervolgens rekent de camera een passende diafragmaopening en sluitertijd uit.
De TAv modus is een combinatie van sluitertijd- en diafragma voorkeuze (Tv en Av), je kiest een diafragma en een sluitertijd en de camera zorgt voor een goede belichting door de ISO waarde aan te passen. Je kunt daarbij zelf een minimale en maximale ISO waarde opgeven.
De bekende P-modus (programma voorkeuze) is te vinden op alle spiegelreflexen, maar Pentax geeft hier een eigen draai aan. Letterlijk, want door aan een van de twee instelwieltjes te draaien, switch je naar Av of Tv modus. Een druk op de ‘groene knop’ schakelt de programmamodus weer in. Ook een handige aanvulling is de USER modus, die geheel naar eigen wens is te configureren.


Duurzaamheid

Net als de K20D is de K-7 gehuisvest in een stof en waterbestendige behuizing. 77 afdichtingen moeten weersinvloeden buiten de camera houden. Het nieuwe model is echter iets kleiner en lichter dan zijn voorganger. De camera functioneert volgens Pentax probleemloos bij temperaturen tot -10°C. Ook de sluiter is duurzaam en gaat tot 100.000 foto’s mee. Het nieuwe sluitermechanisme maakt sluitertijden tot 1/8000e seconde mogelijk. Ook het anti-stofmechanisme is vernieuwd. Met het Dust Removal II mechanisme belooft Pentax meer stof van de sensor af te houden. De accu in de K-7 is goed voor 980 opnamen.

Batterijgreep

Voor de nieuwe camera komt ook een nieuwe batterijgreep beschikbaar: de D-BG4. De grip kan naar keuze gevuld worden met een oplaadbare lithium-ion accu, of zes AA-batterijen. De greep bevat daarnaast een vertikale ontspanknop, om het fotograferen in portretstand gemakkelijker te maken. De grip is net als de camerabehuizing afgedicht tegen water en stof.


Nieuwe weersbestendige kitlenzen

Naast de nieuwe camera introduceert Pentax ook twee nieuwe weersbestendige kitlenzen. De smc Pentax DA 18-55 mm F3.5-5.6 AL en smc Pentax DA 50-200 mm F4-5.6 ED krijgen beiden de nieuwe WR aanduiding. De zoomlenzen blijven betrouwbaar werken in regenachtige of mistige omstandigheden.


Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Pentax K-7 is naar verwachting vanaf juli leverbaar. De losse body krijgt een adviesprijs van 1299 euro. Een kit met 18-55 WR objectief gaat voor 1399 euro over de toonbank. De dubbelkit met 18-55 en 50-200mm WR wisselt voor 1599 euro van eigenaar.

0.00
14.6 Megapixels CMOS 5.2 fps 14.6 Megapixels CMOS 5.2 fps 14.6 Megapixels CMOS 5.2 fps 14.6 Megapixels CMOS 5.2 fps 14.6 Megapixels CMOS 5.2 fps