Preview: Pentax K-5 II en K-5 IIs

jesse kraal 3236 0
Was de Photokina twee jaar geleden het toneel van de Pentax K-5, deze editie van de Duitse fotobeurs wordt aangegrepen om de K-5 II en K-5 IIs te presenteren. Op papier verschilt het toestel vrijwel niet van zijn voorganger, maar volgens Pentax is er wel degelijk het nodige veranderd.

De grootste verandering ten opzichte van zijn voorganger is de SAFOX X-autofocussensor van de Pentax K-5 II en K-5 IIs. Deze heeft nog altijd elf punten, maar is nu een stuk gevoeliger en nauwkeuriger. Zo kun je al vanaf -3Ev scherpstellen terwijl de resultaten bij objectieven met een lensopening groter dan f/2.8 nauwkeuriger is geworden. Daarnaast is er een geavanceerdere focustracking die beter in staat is bewegende onderwerpen te volgen.

Pentax K-5 II

Gapless-lcd

Een andere verbetering is het 3-inchlcd. Deze heeft met 920.000 beeldpunten dezelfde resolutie als die van de K-5, er zit geen lucht meer tussen het lcd en het beschermglas. Dit vermindert interne reflecties en komt de leesbaarheid onder slechte lichtomstandigheden ten goede.

Geen lowpass-filter

Veel bleef bij hetzelfde, zo is er een gestabiliseerde 16,3-megapixelsensor met een iso-bereik van 100 tot 51200 ISO. Bij de K-5 IIs ontbreekt een lowpass-filter. Dit moet scherpere foto's met meer detail opleveren maar verhoogt de kans op moiré. De behuizing is klein maar robuust en weerbestendig. Filmen kan in 1080p met 25 fps.

Pentax K-5 II

Prijs en beschikbaarheid

Nederlandse adviesprijzen zijn nog niet bekend, wel weten we wat het toestel in de Verenigde Staten gaat kosten. Voor 1350 dollar krijg je een K-5 II met 18-55mm mee naar huis, voor datzelfde geld koop je ook een K-5 IIs zónder objectief. In totaal komt de meerprijs voor de IIs op zo'n 100 dollar. Net als bij de Nikon D800E betaal je dus meer voor minder. Vanaf oktober liggen ze aan de andere kant van de oceaan in de winkels.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse