Preview: Pentax K-3

Preview: Pentax K-3

Julian 4091 0
Pentax introduceert de K-3. De high-end-dslr schiet maximaal 8,3 beelden per seconde, is uitgerust met 27 focuspunten en een gestabiliseerde 24-megapixel aps-c-sensor. Een anti-aliasingfilter ontbreekt, maar de K-3 beschikt over een functie die de werking hiervan kan simuleren.

Zoals je van Pentax mag verwachten is de behuizing van de K-3 afgedicht tegen stof en vocht. Ook een grote pentaprisma-zoeker is van de partij. Gezien Pentax deze features al in de instappers stopt is het logisch dat de high-end K-3 daar ook van mag profiteren.

De magnesiumbehuizing van de Pentax K-3 is voorzien van 92 afdichtingen, de zoeker heeft een vergroting van 0,95x en toont honderd procent van het beeld. Een nieuwe coating moet voor betere reflectie en daardoor hogere helderheid zorgen.  

Pentax K-3 behuizing en pentaprisma
De Pentax K-3 is opgetrokken rondom een stalen chassis en voorzien van een pentaprismazoeker

24-megapixel aps-c-sensor

Pentax voorziet de K-3 van een 24-megapixel aps-c-sensor. De afkomst van de chip is niet bekend, eerder gebruikte Pentax met name Sony-sensoren in haar camera’s. Effectief telt de sensor 24,71 megapixels, daarvan worden er daadwerkelijk 23,35 gebruikt.

Het iso-bereik loopt van 100 tot 51.200. Fotografeer je in raw, dan heb je keuze uit Pentax’ eigen PAF-formaat of Adobe DNG. Die laatste optie zal handig zijn om de raw-bestanden te kunnen openen met software, voordat de benodigde updates zijn uitgebracht.

De sensor is voorzien van beeldstabilisatie (Sensor-Shift Shake Reduction), die ook draaibewegingen kan corrigeren. Dat moet in de praktijk zo’n 3,5 stops winst opleveren volgens Pentax. De stabilisatie werkt in combinatie met alle Pentax-objectieven en ook tijdens het filmen.

Pentax K-3 front

Selecteerbaar anti-aliasingfilter

Volgens Pentax heeft de K-3 ‘s werelds eerste ‘selectable anti-aliasing filter’ en heb je de keuze om het filter aan of uit te schakelen. Eerder bracht Pentax de K-5 II en de K-5 IIs, waarbij het filter in die laatste uitvoering ontbrak. Ook Nikon gaf gebruikers met de D800 en D800E de keuze uit twee modellen, met of zonder filter.

Die afzonderlijke modellen moeten met de oplossing van Pentax tot het verleden behoren. De sensor in de Pentax K-3 heeft géén anti-aliasingfilter, maar een ‘anti-aliasing simulator’. Volgens Pentax werkt deze door microscopische vibraties op ‘subpixelniveau’ toe te passen tijdens de opname. Dit zou hetzelfde moiré-verminderende effect moeten opleveren als het gebruik van een fysiek anti-aliasing-filter. De functie werkt het beste bij sluitertijden van 1/1000e seconde of langer, meldt de fabrikant.

Autofocus

Met name op gebied van autofocus moest Pentax het lang afleggen tegen de topmodellen van de concurrentie. Met de Pentax K-3 wordt dan ook een flinke stap gemaakt, de nieuwe SAFOX11-autofocusmodule beschikt over 27 focuspunten, waarvan er 25 kruislings gevoelig zijn. Ook scherpstellen met weinig licht zou geen probleem moeten zijn, de focusmodule werkt tot -3EV. De nieuwe focusmodule wordt gecombineerd met een 86.000-pixel rgb-sensor die de lichtmeting, belichting, witbalans en autofocus bijstaat.

K-3 sensoren
Vlnr: autofocussensor, rgb-sensor en sluiter

Snelheid en buffer

De maximale sluitertijd bedraagt 1/8000e seconde en de sluiter gaat volgens Pentax 200.000 opnamen mee. De Pentax K-3 schiet maximaal 8,3 beelden per seconde. Ook kun je kiezen voor lagere snelheden, waardoor er meer bestanden in de buffer passen. Pentax geeft de volgende cijfers op:

  • Continu H: ca. 8.3 fps (60 JPG, 23 RAW)
  • Continu M: ca. 4.5 fps (100 JPG, 32 RAW)
  • Continu L: ca. 3.0 fps (200 JPG, 52 RAW)

Scherm

Het lcd achterop de camera meet 3.2-inch in diameter en beschikt over 1,037 miljoen beeldpunten. Helderheid, verzadiging en kleurweergave van het scherm zijn handmatig in te stellen.

Pentax K-3 lcd

Filmfunctie

Filmen met de Pentax K-3 kan in full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels in 60i/50i/30p/25p/24p. Schroef de resolutie terug naar hd-resolutie van 1280x720 pixels en je krijgt de beschikking over 60p/50p/30p/25p/24p. Zowel een koptelefooningang als een microfoonuitgang zijn aanwezig en de audioniveau’s kunnen handmatig tijdens het filmen ingesteld worden. Een hdmi-uitgang is aanwezig op de K-3, het is niet bekend of deze een schoon signaal levert voor opname met externe recorders.

Pentax K-3

Pentax K-3Twee sd-kaartsloten

Foto’s en video’s worden opgeslagen op sd-geheugen, er zijn twee kaartsloten aanwezig. Een usb 3.0-poort maakt het mogelijk om bestanden snel over te zetten vanaf de camera. De accu is goed voor 720 opnamen, of 560 foto’s als je de ingebouwde flitser veel gebruikt.

BG-5 batterijgreep

De Pentax K-3 is uit te breiden met de optionele BG-5 batterijgreep. De grip is voorzien van een extra set knoppen (sluiter, AE-lock, AF, ISO, belichtingscompensatie, groene knop, preview-knop en twee instelwieltjes). Net als de camera is de BG-5 afgedicht tegen stof en vocht. Je kunt twee accu’s gebruiken in de BG-5, maar ook zes AA-batterijen. De grip krijgt een prijskaartje van 230 dollar.

Prijs en verkrijgbaarheid

Pentax brengt de K-3 in november op de markt. In de VS krijgt de body een adviesprijs van 1300 dollar. Een kit met DA 18-135mm f/3.5-5.6 WR kost 1700 dollar. Euroadviesprijzen zijn nog niet bekend.

Premium Silver Edition

Naast de zwarte K-3 brengt Pentax een 'Premium Silver Edition' op de markt in gelimiteerde oplage van 2000 stuks. De speciale uitvoering wordt geleverd met een zilveren BG-5 batterijgreep en een exclusieve leren draagriep. Vanaf november is de Pentax K-3 Premium Silver Edition te koop voor een adviesprijs van net geen 1600 dollar.

Limited Edition

HD Pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED WR

Samen met de K-3 lanceert Pentax een nieuwe telezoom. De HD Pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED WR is afgedicht tegen stof en vocht en voorzien van een 'High Definition' coating. Daarnaast is het objectief, met ontwerp van 12 elementen in 8 groepen, vrijwel gelijk aan de bestaande DA 55-300mm f/4-5.8 ED. De nieuwe zoom gaat 450 dollar kosten.

Pentax 55-300mm WR