Preview: Pentax K-01

Preview: Pentax K-01

jesse kraal 4337 5
Pentax kiest voor haar tweede compacte systeemcamera voor een aanpak die we nog niet eerder zagen: ze gebruiken dezelfde lensvatting voor de K-01 als voor hun dslr's. Het maakt de camera dikker dan zijn concurrenten. Daar staat tegenover dat je zonder adapters gebruik kunt maken van een groot objectievenaanbod.

Als basis gebruikt Pentax voor de K-01 dezelfde sensor die ze ook in de K-5 gebruiken, een 16-megapixel cmos-sensor uit de fabriek van Sony. Deze sensor staat bekend om zijn goede prestaties bij hoge iso-waarden, de vooruitzichten zijn dus gunstig. Net als bij grote broer K-5, is de K-01 voorzien van een gestabiliseerde sensor. Voor het ontwerp van de behuizing zorgde industrieel ontwerper Marc Newson. De behuizing is opgetrokken kunststof, gemonteerd op een aluminium frame.

Pentax K-01

K-vatting

Door dezelfde K-vatting te gebruiken als op de dslr's van Pentax, kun je alle 214 objectieven die het merk vanaf de jaren '70 heeft geproduceert, zonder problemen gebruiken op de K-01. Daar staat een behuizing tegenover die dikker is dan die van de concurrentie. Om dat te compenseren komt Pentax met een extreem dun 40mm-kitobjectief.

Iso 25.600

Pentax voorziet de K-01 van een aantal interessante specificaties. Zo zien we een lcd met 920.000 beeldpunten, een iso-bereik van 100 tot 25.600 en een maximale opnamesnelheid van zes beelden per seconde. Filmen kan de Pentax K-01 in 1080p-resolutie met dertig beelden per seconde. Zestig beelden per seconde behoort ook tot de mogelijkheden, al bedraagt de maximale resolutie dan 720p.

K-01

In-camera hdr

Pentax maakt voor haar raw-bestanden gebruik van de open standaard dng van Adobe. Maak je foto's in jpg, dan kun je als extra kiezen voor de hdr-modus. De camera neemt meerdere foto's en combineert deze al in de camera tot een opname met een gebalanceerde belichting.

K-01

Zeer dunne 40mm f/2.8 Pancake

We noemde hem al eerder, naast de K-01 presenteert Pentax ook een nieuw 40mm objectief. Deze is slechts 9mm dun en is volgens Pentax daarmee het dunste verwisselbare objectief ooit. Ook de 40mm is ontworpen door de Marc Newson. Het objectief beschikt over vijf elementen in vier groepen en heeft negen afgeronde diafragmabladen. Het gewicht bedraagt slechts 51 gram.

Prijs en verkrijgbaarheid

Vanaf midden maart ligt de Pentax K-01 in de winkels. Je hebt keuze uit zwart, zilver-zwart en geel-zwart. De adviesprijzen zijn als volgt:

  • Pentax K-01 BODY: € 699,-
  • Pentax  K-01 + DA 40mm XS: € 789,-
  • Pentax  K-01 + DAL 18-55: € 789,-
  • Pentax  K-01 + DAL 18-55 + DAL 50-200: € 889,-

K-01

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henk van der Hoeven

Ik ben erg benieuwd waar deze ontwikkeling naar toe gaat. Betekent dit een tussencategorie of gaan we meer en meer zien dat consumers veranderen in prosumers?

afbeelding van Orandajin

Jammer, weer geen fatsoenlijke ingebouwde EVF/OVF...Gaat hem dus zeker niet worden...

afbeelding van JvdW

Ik vind het ontbreken van de EVF/OVF juist logisch, op mijn Lumix G1 gebruik ik de EVF nooit.
De generatie fotografen die nu opgroeid met iPads zal waarschijnlijk steeds minder waarde hechten aan een VF.

afbeelding van Anonymous

Ik begrijp niet zo goed wat een iPad met een VF te maken heeft. De overeenkomst tussen een iPad en een LCD scherm is dat als het licht er ongunstig op valt je op beiden niets ziet. Erg handig fotograferen lijkt me. Bedoel je dat?

afbeelding van JvdW

Mensen die met hun iPad, iPhone en andere gadgets foto's maken zijn gewend aan de lifeview functie.
En bij de betere toestellen met een kantelbaar display is zonreflectie en spiegeling geen probleem.