Preview: Panasonic Lumix G1

Raymond 601 0
Een revolutie in cameraland? Als het aan Panasonic ligt wel. De Japanners kondigen vandaag de Panasonic Lumix G1 aan, de eerste camera gebaseerd op het nieuwe Micro Four Thirds systeem. De camera bevat géén spiegel, terwijl je wel lenzen kunt verwisselen.

Specificaties

* 12.1-megapixel 4/3 Live MOS sensor (17,3x13 mm)
* Micro Four Thirds lensvatting. (Four Thirds met optionele adapter)
* 3-inch LCD met tilt/swivelfunctie
* ISO 100-3200
* 23-punts autofocus, manual focus, gezichtsherkenning
* Sluitertijd 1/4000 - 60 sec.
* Electronische zoeker
* SD/SDHC geheugenopslag
* Gewicht ca. 380 gram (zonder batterij)
* Afm: 124x84x54mm
* Kunststof behuizing

Dankzij het ontbreken van een spiegel zijn de afmetingen van de body nog kleiner dan die van de instap-dslr's. Ter vergelijking: Canon's kleinste spiegelreflex, de 1000D, weegt nog altijd een ruime ons meer (502 gram) dan de Lumix G1. Dat is te danken aan het Micro Four Thirds-systeem, een soort 'gekrompen' versie van het Four Thirds-systeem, waarbij de sensor direct achter het objectief geplaatst is, zonder tussenkomst van een spiegel. Niet alleen de body is compact, ook de lenzen bij dit systeem zijn kleiner en lichter dan die van normale spiegelreflexcamera's.

Afwijkend
Maar er is meer dat afwijkt. Zo heeft de camera geen normale, optische zoeker, maar een digitale 'Live View'-variant. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het ontbreken van de spiegel. Ook een aparte autofocussensor ontbreekt. Bij een spiegelreflex is deze 'liggend' onderin de body gemonteerd. De G1 maakt gebruik van de beeldsensor om scherp te stellen, op basis van contrastdetectie.

Dankzij de Micro Four Thirds-vatting kun je de camera alleen gebruiken in combinatie met speciaal daarvoor ontwikkelde objectieven. Via een converter kun je wel reguliere Four Thirds-objectieven op de body schroeven.


 
Geen filmfunctie
Gek genoeg heeft Panasonic ervoor gekozen de camera niet uit te rusten met een filmfunctie; iets wat dankzij het ontbreken van een 'klappende' spiegel relatief gemakkelijk te realiseren is.

De Lumix G1 heeft veel eigenschappen van moderne compactcamera's overgenomen en lijkt zich richt zich daarmee op de categorie instappers. Aan boord zijn bijvoorbeeld functies als scherpstellen op gezichten. Naast deze typische consumenten-scherpstelfunctie biedt de camera veel geavanceerde scherpstelmogelijkheden zoals Autofocus-tracking en 23 autofocuspunten. Voor de beginner heeft de camera een brede waaier aan scenemodi aan boord om het ze gemakkelijk te maken, zoals 'Flower, Soft Skin, Scenery en Architecture.

Sterke combinatie
Het is afwachten op Panasonic met deze Micro Four Thirds-camera gebruikers warm kan maken. DIGIFOTO Pro denkt van wel. De combinatie van de eenvoud en draagbaarheid van een compactcamera en de beeldkwaliteit van een spiegelreflex is een zeer interessant voor een grote groep beginnende hobbyfotografen.

Daarnaast schept het weglaten van de spiegel - al tientallen jaren een vast onderdeel van zowel analoge als digitale spiegelreflexcamera's -  nieuwe mogelijkheden voor het ontwerp van camerabodies. De spiegelconstructie is namelijk relatief ruimtevretend en legt daarnaast beperkingen op aan de bouw van een objectief. Met het Micro Four Thirds-systeem kunnen ook objectieven een stuk compacter ontworpen worden.

Testsamples van de Panasonic Lumix G1 vind je hier.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond