Preview: Panasonic Lumix FZ72 met 20-1200mm-objectief

jesse kraal 4608 1
Panasonic is niet de eerste fabrikant die komt met een compact die kan zoomen tot een kleinbeeldequivalent van 1200mm. Wel zijn ze de eersten die dat combineren met 20mm groothoek. Een bizarre combinatie, in een camera niet groter dan een kleine dslr.

Het objectief is zonder twijfel dé attractie van de Panasonic Lumix DMC-FZ72, want 60x optische zoom zagen we niet eerder in een bridge-camera. Tot nu toe was Canon met de SX50HS met 50x zoom de recordhouder. Verder inzoomen dan de waanzinnige 1200mm (kleinbeeldequivalent) is met de Panasonic overigens niet mogelijk, de kracht van de FZ72 zit hem in de ultragroothoek van 20mm. Uiteraard is het toestel voorzien van beeldstabilisatie, OIS geheten bij Panasonic. We hebben al heel even kort de FZ72 mogen vasthouden en uit de hand fotograferen lijkt goed mogelijk op 1200mm.

Teleconverter

Overigens biedt Panasonic voor de echte zoomfreaks nog digitale zoom, maar ook kun je het zoombereik nog met 1,7x vergroten met een optische teleconverter. Dat maakt inzoomen tot ruim 2000mm mogelijk, met de digitale zoom erbij kun je volgens Panasonic zelfs inzoomen tot een equivalent van 10000mm. Het practisch nut ontgaat ons even, maar het klinkt natuurlijk prachtig.

Onder het dslr-achtige uiterlijk gaat een 1/2.3-inch cmos-sensor schuil met een resolutie van 16,1 megapixels. Dankzij de korte opstarttijd van 0,9 seconden en de relatief snelle autofocus, kun je snel uit de voeten met de FZ72. De maximale opnamesnelheid ligt op 9 beelden per seconde zonder tussentijdse scherpstelling en op 5 beelden per seconde met continue autofocus.

FZ72

Creatieve filters

Verdere specificaties zijn een lcd met 460.000 beeldpunten, een elektronische zoeker met 202.000 beeldpunten, 1080p-video met 25 beelden per seconde en een nieuwe stereomicrofoon met verbeterd windscherm. Uiteraard is er weer een heel scala aan creatieve filters aanwezig, waarmee je je foto's snel een effect kunt geven. Je kunt de effecten al bekijken tijdens het fotograferen, later toepassen op reeds gemaakte foto's is ook mogelijk.

Vanaf september is de Panasonic Lumix DMC-FZ72 leverbaar voor een adviesprijs van 399,95 euro.

Panasonic FZ72
In combinatie met de teleconverter en digitale 'zoom' kun je tot 10.000mm inzoomen (35mm equivalent).

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Freddy Van Erp

Vraag me af of diafragma en sluitertijd afleesbaar zal zijn in de zoeker?
Zie dat het monitor scherm niet kantelbaar is? Of heb ik het mis