Panasonic GM1: de állerkleinste

Preview: Panasonic GM1 met 12-32mm f/3.5-5.6

Julian Huijbregts 4343
Met de GM1 introduceert Panasonic de allerkleinste micro four thirds-camera ooit gemaakt. Wat afmetingen betreft komt de behuizing van toestel overeen met compactcamera's zoals de Sony RX100 II. Ook introduceert Panasonic een zeer compacte 12-32mm f/3.5-5.6 kitlens.

Volgens Panasonic is de GM1 de eerste camera in een nieuwe serie van compacte topcamera's. In tegenstelling tot modellen als de GF5 en GF6 richt Panasonic de GM1 meer op het hogere segment. dat merk je aan de afwerking: de behuizing bestaat uit magnesium.

Panasonic GM1 behuizing

Ook aan de binnenkant is er niet bezuinigd: de Panasonic GM1 krijg dezelfde 16-megapixelsensor als de Panasonic GX7, die zeer goede prestaties laat zien. Wel zijn er wat verschillen: zo filmt de GM1 in 1080p-resolutie met maximaal 30 beelden per seconde, of in 1080i met 60 bps. De GX7 filmt in 1080p met 60 bps, vermoedelijk levert dat teveel warmteontwikkeling op in de kleine behuizing van de GM1 en is de maximale snelheid daarom lager. Ook ontbreekt de sensorstabilisatie in de Panasonic GM1. De GX7 is de eerste en blijft voorlopig de enige Panasonic-camera die is voorzien van een gestabiliseerde sensor.

Het iso-bereik van de Panasonic GM1 begint bij 200 en kan opgeschroefd worden naar 25.600. Een 'extended'-stand van iso 125 is beschikbaar. De maximale snelheid bij gebruik van Single-AF is 5 beelden per seconde, met gebruik van Continu-AF is dat 4 bps. In de buffer is plaats voor 7 raw-bestanden, schiet je in jpg, dan kun je oneindig door blijven fotograferen volgens Panasonic.

Panasonic GM1 schuin

Bijzondere sluiter

Het micro four thirds-systeem bestaat al sinds 2008. Je zou je afvragen waarom fabrikanten niet eerder dergelijke compacte camera's op de markt hebben gebracht. Het is niet zomaar een kwestie van alles in een kleine behuizing proppen, blijkt uit het werk dat Panasonic heeft moeten verrichten om de GM1 mogelijk te maken.

Panasonic heeft voor de GM1 een specialie sluiter-unit ontworpen, die tachtig procent minder plaats in neemt dan de traditionele sluiter in micro four thirds-camera's. Tradtionele sluiters werken met een springveer en twee gordijnen, de sluiter in de GM1 maakt gebruik van een stappenmotor en slechts één gordijn. Het eerste gordijn is vervangen door een elektronische sluiter: de sensor bepaalt elektronisch het begin van de belichting, met het tweede sluitergordijn dat wordt aangedreven door de stappenmotor wordt de belichting vervolgens beëindigd.

Dit heeft wel een aantal gevolgen voor de GM1. Zo bedraagt de X-sync-tijd slechts 1/50e seconde, wat slecht nieuws is voor gebruikers die willen flitsen met hogere sluitertijden. Ook bedraagt de maximale sluitertijd met gebruik van het mechanische sluitergordijn slechts 1/500e seconde. Desondanks geeft Panasonic een maximale sluitertijd van maar liefst 1/16000e seconde op, dat is echter alleen mogelijk door volledig gebruik te maken van een elektronische sluiter.

Het gebruik van een elektronische sluiter eleminiteert al het geluid tijdens het maken van de opname, maar kan ook nadelen hebben. Zo levert dit soms problemen om met felle lichtbronnen en bij snelle bewegingen krijg je last van 'rolling shutter'-effecten. Het is echter de vraag of dat laatste zichtbaar is bij sluitertijden sneller dan 1/500e seconde. De praktijk zal moeten uitwijzen of de bijzondere sluiter van de GM1 nadelige gevolgen heeft in situaties waar je sluitertijden sneller dan 1/500e seconde gebruikt. De bijzondere sluiter van de GM1 heeft sowieso een voordeel: hij zal minder trillingen veroorzaken omdat er maar één mechanisch gordijn gebruikt wordt. Dat kan in theorie scherpere foto's opleveren.

Panasonic GM1 back

Afmetingen, gewicht en accu

De behuizing van de Panasonic GM1 meet 98.5 x 54.9 x 30.4mm. Daarmee is de camera zelfs kleiner dan compactcamera's als de Canon Powershot S120 en Sony Cyber-Shot RX100. Op Camerasize.com kun je de afmetingen goed vergelijken met andere camera's. Inclusief accu en geheugenkaart weegt de GM1 ca. 204 gram. In combinatie met het nieuwe 12-32mm-objectief komt het gewicht op 274 gram. Dat is zelfs iets minder dan de 284 gram die de Sony RX100 II in de weegschaal legt.

Het 3-inch lcd van de Panasonic GM1 beschikt over 1,036 miljoen beeldpunten en is aanraakgevoelig. Je kunt de camera volledig via het touchscreen bedienen. Ondanks de kleine behuizing heeft Panasonic plaatsgevonden voor een ingebouwde flitser. Er is geen flitsschoen aanwezig, je zult het dus met de pop-upflits moeten doen.

Gezien de compacte behuizing is ook de accu behoorlijk klein van formaat. Met vermogen van 680mAh is deze goed voor zo'n 230 foto's, volgens de CIPA-standaard.

CameraSize
Vergelijking van de GM1 met andere camera's op Camerasize.com

Wel wifi, geen nfc

Net als andere recente Panasonic-camera's is de GM1 voorzien van wifi. NFC ontbreekt echter, de Panasonic GX7 en G6 beschikken wel over zo'n chip, waarmee snel verbinding gelegd kan worden tussen smartphone/tablet en camera. Met de wifi-functie op de GM1 kun je de camera op afstand bedienen en foto's direct versturen naar je smartphone of tablet.

Handgrip

Om meer grip te krijgen op de GM1 kun je de optiomele DMW-HGR1 aanschaffen. De handgrip is verkrijgbaar in zilver en zwart, is gemaakt van aluminium en weegt 41,5 gram.

Panasonic GM1 met grip

Lumix G Vario 12-32mm F3.5-5.6 ASPH Mega O.I.S.

Bij een zeer compacte camera hoort een zeer compact objectief. Panasonic heeft al een aantal kleine primes in het assortiment, zoals de platte 14mm f/2.5 pancake en de 20mm f/1.7 II, maar speciaal voor de GM1 is een nieuwe zoom ontwikkeld: de 12-32mm f/3.5-5.6 Lumix G Vario, met Mega OIS beeldstabilisatie.

De compacte zoom heeft een inschuifbaar ontwerp en bestaat uit acht lenselementen in zeven groepen, met drie asfersiche elementen. Ook is een ED-lens aanwezig die chromatische aberraties moet weren.

Panasonic GM1 top

In het persbericht schrijft panasonic: 'Om een nog kleinere lens te kunnen produceren werd elk element zo dun mogelijk gemaakt en zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst. Tevens doen de vierde en vijfde lensgroep dienst als O.I.S (optische beeldstabilisator) door ten opzichte van elkaar te verschuiven. Dit is de eerste keer dat deze techniek is toegepast in een digitale, verwisselbare lens voor de LUMIX G serie. Voor het verplaatsen van de twee lensgroepen is stroom nodig. Deze wordt geleverd door een speciaal ontwikkelde aandrijfmotor.'

Deze inspanningen hebben geresulteerd in een objectief dat slechts 70 gram weegt en 24mm lang is. De maximale diameter bedraagt 55,5mm, de filtermaat is 37mm. Zeven diafragmalamellen moeten voor fraaie onscherpte zorgen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 20 cm in het bereik van 12-20mm en 30cm in het bereik van 21-32mm.

De Panasonic 12-32mm f/3.5-5.6 is beschikbaar in zwart en zilver en komt ook los op de markt voor een adviesprijs van 349,95 euro.

Naast de 12-32mm wordt er gewerkt aan meer objectieven die afgestemd zijn op de kleine GM1. Zo komen er in 2014 een Leica Summilux 15mm f/1.7 en een 35-100mm zoomobjectief.

Panasonic GM1 kleuren

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic brengt de GM1 begin december op de markt. De zeer compacte systeemcamera is verkrijgbaar in oranje, zwart of zilver. In combinatie met het nieuwe 12-32mm-objectief kost de GM1 699 euro. Ook is er een kit met de 20mm f/1.7 en de hangrip voor 999 euro. Of de body ook los te koop zal zijn en tegen welke prijs is nog niet bekend.