Preview: Panasonic G3 - kleiner en nieuwe sensor

Julian 1716 0
Panasonic introduceert de Lumix G3. De MFT-camera krijgt een kleinere behuizing en een nieuwe 16-megapixelsensor die minder beeldruis moet opleveren. Filmen kan in 1080p-resolutie, het 3-inch touchscreen is uitklapbaar.

Volgens Panasonic is de Lumix G3 's werelds kleinste compacte systeemcamera met ingebouwde elektronische zoeker. Waar de G2 nog een vrij grote grip had (en daarmee de looks van een dslr), heeft de nieuwe G3 een plattere behuizing. 

Nieuwe sensor

Panasonic voorziet de Lumix G3 van een nieuwe 16-megapixel Live MOS-sensor. Ondanks het hogere aantal pixels kun je volgens de fabrikant betere ruisprestaties verwachten dan van de 12-megapixelsensor uit de G2. Het iso-bereik loopt van 100 tot 6400. Op hoge iso-waarden ligt het ruisniveau tot 66 procent lager dan bij de 12-megapixelsensor. De signaal/ruis-verhouding zou met tweehonderd procent verbeterd zijn, aldus Panasonic.


De sensor kan iets sneller uitgelezen worden, bij volledige resolutie schiet de G3 met 4 beelden per seconde. In een speciale 4-megapixelmodus met elektrische sluiter kun je met 20 bps schieten.

Full-hd filmfunctie

De Panasonic Lumix G3 kan filmen in full-hd-resolutie. Bij gebruik van het avchd-formaat heb je keuze uit 1920x1080 50i of 1280x720 50p (25 fps sensor-output) met bitrate van 17Mbps. Filmen kan ook in Motion jpeg-formaat in 1280x720, 640x480 of 320x240 pixels, met 30 beelden per seconde.

Het geluid wordt opgenomen met een ingebouwde stereomicrofoon. Een vooruitgang ten opzichte van het mono-exemplaar in de G2, maar de G3 verliest de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.


Full-time autofocus tijdens het filmen is mogelijk en er is een Tele Conversion-functie, waarmee je het zoombereik tot maximaal 4,8x vergroot zonder dat de beeldkwaliteit vermindert. Vermoedelijk is dat mogelijk door gebruik te maken van het midden van de sensor.

LightSpeed Autofocus

Panasonic heeft een naam hoog te houden als het gaat om autofocus in MFT-camera's. Zowel de G1 als G2 presteerden goed op dat gebied en wisten vrijwel net zo snel scherp te stellen als instapspiegelreflexen. De G3 moet nog betere prestaties laten zien met het nieuwe 23-punts LightSpeed AF-systeem.

Panasonic zegt dat de nieuwe camera de beeldsensor dubbel zo snel uitleest, waardoor snellere contrastautofocus mogelijk is. Met het 14-140mm objectief gaat scherpstellen in 0,1 seconden. Bij de 14-42mm kitlens is dat 0,18 seconden. De tijd is gemeten tijdens het scherpstellen van oneindig naar twee meter in de groothoekstand, aldus de fabrikant.


Pinpoint AF

Nieuw is de Pinpoint AF-modus, waarmee je 'op de pixel' nauwkeurig scherp kan stellen via het touchscreen. Op het moment dat je op het scherm een punt aanwijst waar je wil scherpstellen, zoomt het beeld in, waardoor je nauwkeuriger het scherpstelpunt kunt bepalen.