Preview: Olympus XZ-10, kleiner broertje voor de XZ-2

jesse kraal 1737 1
Plaatjes lekten enige dagen terug al uit, nu presenteert Olympus de XZ-10 officieel. Dat betekent dat we ook meer informatie hebben over de techniek die in de behuizing schuilgaat. De basis wordt gevormd door een 12-megapixel 1/2.3-inchsensor en een 26-130mm f/1.8-2.7-objectief.

Olympus mikt met de XZ-10 duidelijk op de veeleisende gebruiker. Ten opzichte van een 'normale' compactcamera krijgt de XZ-10 namelijk een aantal interessante functies mee. Zo is er een draaiwiel waarop we PASM-standen terugvinden en is de ring rondom het objectief net als bij de Olympus XZ-2 en andere geavanceerde compactcamera's te gebruiken om instellingen aan te passen.

Olympus XZ-10

Raw, 1080p en 720p @ 120 fps

In tegenstelling tot concurrerende Nikon Coolpix P310 heeft de XZ-10 wél de mogelijkheid in raw te fotografen. Ook de P310 heeft een 1/2.3-inchsensor en is geplaatst onder de écht geavanceerde compactcamera, in Nikon's geval de P7700. Filmen kan met de XZ-10 in 1080p met 30 fps, er is ook een highspeed-modus waarin je op 720p twintig seconden kunt opnemen met 120 fps.

xz-10

Zuiko

Olympus voorziet de XZ-10 van een nieuw ontworpen i.Zuiko 4.7-23,5mm f/1.8-2.7, met kleinbeeldequivalent van 26-130mm. Daarmee is het de derde compactcamera die Olympus voorziet van de roemruchte Zuiko-naam. In het verleden was deze naam voorbehouden aan verwisselbare objectieven en ook nu is de naam volgens Olympus nog voorbehouden aan hoogwaardig glaswerk.

Photo Story

Photo Story

Nieuw is de functie 'Photo Story' en Olympus vindt deze mogelijkheid zo belangrijk dat hij gelijk een plekje op het programmakeuzewiel krijgt. In deze stand worden meerdere foto's gecombineerd tot een collage die uit één fotobestand bestaat. Je hebt keuze uit vier thema's, zoals 'speed' en 'fun frames'.

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel is verkrijgbaar in drie kleuren, zwart, wit en bruin. De eerder uitgelekte foto's van XZ-10's met vrolijke patroontjes op de behuizing, blijken geen speciale uitvoeringen maar los verkrijgbare siliconenhoesjes. De adviesprijs bedraagt 419,99 euro, vanaf april zou de Olympus XZ-10 in de schappen moeten liggen.

XZ-10
Voor de XZ-10 zijn diverse accossoires leverbaar, zoals deze silconenhoesjes en een leren draagtasje.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anolis

Is dit nu de grootse aankondiging die Olympus eind januari zou gaan doen....? >
http://www.digifotopro.nl/content/olympus-hint-naar-grootse-aankondiging