Preview: Olympus Pen E-P2 met externe EVF

Julian 1143 0
Olympus introduceert een tweede digitale Pen. De belangrijkste vernieuwing is de accessoirepoort, waarop je een elektronische zoeker aan kunt sluiten. Ook krijgt de E-P2 focustracking, nieuwe creatieve filters en kun je filmen in de M-modus.

Een optische zoeker ontbrak op de eerste Pen. Panasonic kwam met een alternatief, de GF1, met optionele elektronische viewfinder (EVF). De resolutie hiervan laat met 202.000 beeldpunten echter te wensen over. Met de Pen E-P2 pakt Olympus dit probleem aan.


Elektronische zoeker

De E-P2 krijgt een nieuwe accessoirepoort en wordt standaard geleverd met een 1.440.000 beeldpunten tellende EVF, die je hierop aan kunt sluiten. Daarmee is de resolutie van de zoeker flink hoger dan het 3-inch lcd-scherm, dat slechts 230.000 pixels telt. De EVF kan 90 graden gekanteld worden, zodat je ook van bovenaf in de zoeker kunt kijken.

Externe microfoon

De accessoirepoort kan ook gebruikt worden om een externe microfoon aan te sluiten. Dat gaat via de optionele EMA-1 microfoonadapter. Handig voor gebruik met de filmfunctie, maar gezien de EVF dezelfde aansluiting gebruikt zien we ook meteen een nadeel: je kunt de zoeker niet gelijktijdig met een externe microfoon gebruiken. De filmfunctie is in de E-P2 volledig handmatig in te stellen. De resolutie blijft met 720P gelijk aan zijn voorganger.

AF-tracking

Nieuw is de mogelijkheid om onderwerpen te volgen met behulp van AF-tracking. Op andere gebieden is de E-P2 weinig veranderd ten opzichte van de eerste Pen. De 12-megapixel sensor, het iso-bereik van 100 tot 6400 en snelheid van 3 fps blijven gelijk. Van de beeldkwaliteit kun je dus hetzelfde verwachten. Wel is er een nieuwe i-Enhance-functie, die volgens de fabrikant betere kleurweergave oplevert. Ook krijg je twee nieuwe creatieve filters: diorama en cross-process.


Weinig verschil

Dat de Pen E-P2 weinig verschilt van zijn voorganger is niet zo vreemd. Het eerste model is nog maar een half jaar op de markt. De EVF lijkt een veelbelovende, en veelgevraagde toevoeging. Helaas heeft Olympus deze mogelijkheid niet opengelaten bij de E-P1. Ook al is de zoeker een externe accessoire, de aansluitmogelijkheid ontbreekt op de eerste Pen. Upgraden is alleen mogelijk door de nieuwe camera te kopen.

Nieuwe objectieven

Ook komen er nieuwe objectieven voor de Pen. Een 9-18mm f/4.0-5.6 supergroothoek en een 14-150mm f/4.0-5.6 superzoom. Beiden maken hun opwachting in de eerste helft van 2010. Prijzen zijn nog niet bekend.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Olympus Pen E-P2 is verkrijgbaar vanaf januari 2010. De losse body gaat voor een adviesprijs van €949,90 euro over de toonbank, de kit met 14-42mm zoom kost €999,90 en voor een set met 17mm pancake moet €1099,90 betaald worden. De E-P2 wordt in alle gevallen geleverd met de EVF.


0.00