Preview: Olympus OM-D E-M10 Mark II

Preview: Olympus OM-D E-M10 Mark II

Julian 7669 0
Olympus introduceert de OM-D E-M10 Mark II. Het vernieuwde instapmodel in de OM-D-serie krijgt onder andere vijf-assige beeldstabilisatie, een grotere zoeker met hogere resolutie en een verbeterde metalen behuizing met meer instelknoppen.

De Olympus OM-D E-M10 Mark II is de opvolger van de E-M10, die begin 2014 werd geïntroduceerd. Ten opzichte van zijn voorganger krijgt de Mark II een aantal vernieuwingen die de camera nog dichter bij de duurdere modellen brengt.

Behuizing

Het ontwerp van de deels metalen behuizing is aangescherpt en ligt nu meer in lijn met de E-M5 Mark II. In plaats van twee instelbare Fn-knoppen zijn er nu drie Fn-knoppen aanwezig. Bovenop de behuizing is een nieuwe schakelaar te vinden waarmee je de camera aan en uit zet en de ingebouwde flitser op kunt klappen.

Olympus OM-D E-M10 Mark II top

Sensor

Net als de andere camera's in de OM-D-serie is de E-M10 Mark II voorzien van een 16-megapixelsensor. Foto's kunnen in de camera voorzien worden van veertien verschillende Art Filters en negen Art Effecten.

Grotere zoeker

Verder beschikt de E-M10 Mark II over een elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten en een vergroting van 1,24x. De resolutie is daarmee gelijk aan de E-M5 Mark II, al is het zoekerbeeld iets kleiner. Desondanks is de zoeker groter dan het exemplaar in de E-M10 (1,15x). Het kantelbare 3-inch aanraakscherm met 1,04 miljoen beeldpunten is niet gewijzigd.

Olympus OM-D E-M10 display

Vijf-assige beeldstabilisatie

Alle OM-D-camera's zijn voorzien van een gestabiliseerde sensor. De eerste E-M10 moest het doen met een 'afgeslankte' variant, die over drie in plaats van vijf assen bewegingen kan corrigeren. In de E-M10 Mark II zit wel vijf-assige beeldstabilisatie. Volgens Olympus levert het systeem tot vier stops winst. Dat is iets minder dan de vijf-assige-stabilisatie in de E-M5 Mark II en E-M1, die bieden tot vijf stops winst.

Snelheid en autofocus

De fotografeersnelheid neemt iets toe, van 8 naar 8,5 fps. Volgens Olympus is de E-M10 Mark II echter beter in staat om onderwerpen te volgen met continue-autofocus. De camera maakt gebruik van contrastdetectie om scherp te stellen en heeft een maximale sluitertijd van 1/4000e seconde.

Olympus geeft de camera een nieuwe Focus Bracketing-optie, die ingezet kan worden voor 'focus stacking'. Je kunt het verschil in focusafstand en het aantal opnames op de camera instellen.

Olympus OM-D E-M10 II slant

Verbeterde filmfunctie

Net als de E-M5 Mark II krijgt de E-M10 Mark II uitgebreide instelopties voor filmmakers. Je kunt kiezen uit 1080p met 60, 50, 30, 25 of 24 fps. De eerste E-M10 moest het doen met enkel 30 fps. Nieuw is de optie om slowmotion-filmpjes te maken in vga-resolutie. Daarnaast geeft Olympus de camera een nieuwe 4K Time Lapse Movie-functie. Time Code is aanwezig in de camera en het is mogelijk om met een externe hdmi-recorder een ongecomprimeerd signaal op te nemen met 4:2:2-subsampling.

Wifi

Wifi is ingebouwd in de behuizing. Met de Olympus OI.Share-app, beschikbaar voor Android en iOS, kun je de camera op afstand bedienen en foto's draadloos overzetten naar je smartphone of tablet.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus OM-D E-M10 Mark II ligt vanaf midden september in de winkels in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. De body krijgt een adviesprijs van 599 euro. Een kit met 14-42mm EZ pancake-zoom kost 799 euro.

Olympus OM-D E-M10 Mark II