Preview: Olympus E-5, opgepoetste E-3

Julian 637 0
Het is even stil geweest op gebied van spiegelreflexcamera’s bij Olympus, maar na drie jaar wachten komt er nu dan toch een opvolger voor de E-3. De nieuwe E-5 blijft echter op veel punten gelijk aan zijn voorganger.

Olympus weet het zelf goed samen te vatten, de belangrijkste voordelen van de E-5 ten opzichte van de E-3 zijn: tien art-filters - waaronder een hdr-modus -, verbeterde beeldprocessor, 720p-filmfunctie, groter lcd met 921.000 beeldpunten en dubbel geheugenslot voor sd en compactflash-kaarten. In de basis lijkt de E-5 dan ook een kopie van de E-3 te zijn, voorzien van de nieuwste snufjes uit de recente PEN-camera’s. Toch komt er een flink prijskaartje aan te hangen. In de VS betaal je 1699 dollar voor de Olympus E-5.


Opgepoetste E-3

Hoewel de nieuwe E-5 op veel vlakken een kleine verbetering is ten opzichte van de E-3, biedt de camera vrijwel geen nieuwigheden. Zo is de 10-megapixel 4/3-sensor vervanger voor een 12-megapixel exemplaar en ook de beeldprocessor is geüpdate naar de nieuwste versie uit het Olympus-assortiment. Het gevolg hiervan is dat het iso-bereik is uitgebreid naar 6400 en dat de E-5 kan filmen. De concurrentie in dit prijssegment heeft echter weinig te duchten: de nieuwe camera blijft steken op 720p bij 30 beelden per seconde.

Robuust en betrouwbaar

De Olympus E-5 moet – net als de E-3 – het vooral van zijn oerdegelijke behuizing hebben. De camera is opgetrokken uit een lichtgewicht stof- en spatwaterdichte behuizing van een magnesiumlegering. De sluiter heeft een duurzaamheid van minimaal 150.000 cycli. Fysiek zijn de E-5 en E-3 vrijwel identiek. Alleen aan de achterzijde is een en ander aan de plaatsing van de knoppen veranderd, om plaats te maken voor het grotere 3-inch scherm.