Preview: Olympus 9mm f/8 Fisheye Body Cap Lens

Julian 4792 4
Olympus komt met een tweede Body Cap Lens. Olympus kiest dit keer voor een fisheye-ontwerp, met brandpunt van 9mm en vast diafragma van f/8. Scherpstellen kan vanaf 20 centimeter, de extreem platte fisheye krijgt een prijskaartje van 99 euro.

In 2012 introduceerde Olympus haar eerste 'Body Cap Lens', de 15mm f/8. Een leuk speeltje, concludeerden we in onze review. Olympus komt nu met een tweede objectief in deze serie en kiest voor een fisheye-ontwerp. Dat vinden we een slimme zet, want het fisheye-effect is leuk om af en toe te gebruiken, maar we kunnen het goed voorstellen dat je het niet de moeite vind om flink te investeren in een dergelijk objectief.

Olympus BCL0980

9mm f/8 fisheye

Met de Olympus BCL-0980, ofwel de 9mm f/8 Body Cap Lens, haal je voor 99 euro een fisheye in huis. Door de cropfactor is het brandpunt vergelijkbaar met 18mm op fullframe, de fisheye levert een beeldhoek van 140 graden, een 'echte' fisheye geeft een breder beeld maar de kenmerkende vervorming is wel aanwezig.

Het diafragma staat vast op f/8, scherpstellen gaat met een schuifje voorop de lens, je hebt keuze uit de close-up stand (20 cm) of oneindig. Met dit schuifje kun je de 'Body Cap' ook afsluiten. Ondanks het extreem platte ontwerp heeft Olympus plaats gevonden voor een lensontwerp bestaande uit 5 elementen in 4 groepen.

Olympus 9mm f/8 ontwerp

Prijs en beschikbaarheid

Olympus brengt de 9mm f/8 Body Cap Lens op de markt in een zwarte en witte uitvoering. De fisheye-lensdop krijgt een adviesprijs van 99 euro.

Olympus 9mm body cap lens testfoto
Olympus-ambassadeur Brendan de Qlercq gezien door de Olympus 9mm f/8 fisheye

afbeelding van peter w

hee, een leuk speeltje voor een leuke prijs.
kom daar eens om.

afbeelding van cees buitendijk

mooie toevoeging

afbeelding van Anonymous

Leuk, jullie zijn de eerste met een voorbeeldfoto. :) Ik ben wel benieuwd naar meer foto's!

afbeelding van Wouter B

Zoals de lens al aanduid: Dit is geen zuiko objectief. Deze lens is uiteraard een speeltje, maar ik vind het zelf toch jammer dat dit een beetje de algemene aanduiding is in cameraland (heb ik het idee), terwijl er toch wel degelijk high-end fish-eye objectieven beschikbaar zijn (Samyang, Panasonic).