Preview: Nikon D90 - eerste DSLR met filmfunctie

Julian 4025 0
De Nikon D90 is uitgerust met 12,3-megapixel cmos-sensor. Het is de eerste dslr-camera die niet alleen foto’s maakt, maar ook een filmfunctie heeft.

Specificaties Nikon D90

 • 12.3-megapixel CMOS-beeldsensor
 • Movie-mode (max. 1280 x 720 / 24 FPS)
 • EXPEED-beeldverwerkingsprocessor
 • 3-inch lcd-display (920,000 pixels)
 • ISO 100-6400 (200-3200, Lo 1, Hi 1)
 • 11-punts autofocus (Nikon Multi-CAM 1000)
 • 4,5 beelden per seconde
 • Live View (Portret-, groothoek- en normaal-AF)
 • SDHC geheugenopslag
 • Anti-stofmaatregelen
 • HDMI-aansluiting
 • Batterij - EN-EL3e Li-ion
 • Gewicht – ca. 620 gram (excl. batterij)

Vanaf het moment dat de eerste spiegelreflexen met Live View op de markt verschenen, werd er gespeculeerd over een filmfunctie. Als een camera het beeld van de sensor ‘live’ op een LCD kan weergeven, dan kan dit immers ook opgenomen worden. Toch heeft het nog enkele jaren geduurd voordat het nu zover is. Nikon bijt nu het spits af met de D90: de eerste spiegelreflex met filmfunctie.

De D90 erft de beeldsensor en EXPEED-processor van de D300, ook het 3-inch lcd-scherm met hoge resolutie komt rechtstreeks van het duurdere model. Het scherpstelsysteem blijft met 11-punten blijft gelijk aan de D80/D200. Nikons 51-punts AF-systeem blijft voorbehouden aan de topmodellen. De scherpstelmotor in de body blijft behouden.

De D90 ligt lekker in de hand, de behuizing is vrijwel gelijk aan de D80 maar op kleine punten verbeterd. De vorm van de knoppen is iets veranderd en is de ‘ok’ knop nu midden in het navigatie-pad geplaatst. Ook de optische zoeker (96% weergave) is gelijk aan de D80. In formaat en helderheid wat minder dan de D300, maar zeker niet slecht. De D90 is zuiniger en duurzamer dan zijn voorganger. Hoewel dezelfde accu’s gebruikt worden, kan de D90 zo’n 850 tot 1000 foto’s maken op één lading tegenover zo’n 500 voor de D80. Dit is mogelijk dankzij de zuinigere EXPEED-processor. De D90 start in 0.15 seconden op en heeft een ontspanvertraging van 65 milliseconden (80 ms bij de Nikon D80). De sluiter is getest op 100.000 opnamen, de D80 moest het doen met de helft.

D-movie
De filmfunctie wordt door Nikon ‘D-movie’ genoemd. Filmen gebeurd in 16:9-breedbeeldformaat en kan met een maximale resolutie van 1280x720 pixels met 24 beelden per seconde. Filmpjes worden in AVI-formaat met Motion-JPEG codering weggeschreven op de geheugenkaart. Een opname kan maximaal 29 minuten lang zijn.

Bij Nikon vind je een aantal voorbeeldvideo's en vergelijkingen met een 'gewone' camcorder.

Er zijn al tientallen compactcamera’s op de markt die filmpjes kunnen maken met een vergelijkbare resolutie als de D90. Maar net als bij foto’s zit er een wereld van verschil in de kwaliteit tussen een compact- en spiegelreflexcamera. De voordelen van een grote sensor (minder beeldruis, hoger dynamisch bereik, kleine scherptediepte) gelden ook voor de filmpjes die je maakt. Een videocamera met beeldsensor van vergelijkbaar formaat (en dus vergelijkbare beeldeigenschappen) kost vele (tien)duizenden euro’s. Nu hebben deze videocamera’s weer andere eigenschappen waar de D90 niet tegenop kan, maar het illustreert het potentieel van de filmmogelijkheden van een DSLR.
Geluid wordt opgenomen met een kleine (mono)microfoon aan de voorzijde van de camera. Een mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten is door Nikon niet in voorzien.

Tijdens het filmen klapt de spiegel omhoog, waardoor je de optische zoeker en de 11-punts autofocus niet meer kunt gebruiken. Kaderen gaat via het lcd-scherm en voor het scherpstellen zul je terug moeten vallen op het langzame contrast-AF, of handmatige scherpstelling.

Beeldkwaliteit
Ook zonder foto’s gezien te hebben, is er al veel te zeggen over de beeldkwaliteit van de D90. De 12,3-megapixel CMOS-beeldsensor en EXPEED-beeldprocessor  zijn vermoedelijk hetzelfde als die in de Nikon D300, die zich ruimschoots bewezen heeft. Van de D90 kun je vergelijkbare beeldkwaliteit verwachten, met bruikbare hoge iso-waarden. (ISO 200-3200, met 100 en 6400 in uitgebreide modus). Aan de Active D-lighting functie is een nieuwe ‘extra hoog’ instelling toegevoegd.

Dynamische Autofocus
Hoewel de D90 over hetzelfde 11-punts Multi-CAM 1000 AF-systeem beschikt als de oude D80 en D200, kun je wel gebruik maken van Dynamische AF en 3D-tracking AF. Ook deze opties komen uit de duurdere modellen van Nikon. Onderwerpen worden gevolgd op basis van kleur. Hiervoor wordt de 420-pixel RGB sensor gebruikt, die doorgeeft aan het focussysteem waar het onderwerp zich in het beeld bevindt.


Nikon D90 zoekerbeeld met 11-punts AF

Live View – nieuwe ‘groothoek-AF’-stand
Live View op de D90 is eenvoudig te activeren met de nieuwe ‘Lv’ knop achter op de camera. Scherpstellen kan met drie verschillende contrastdetectie AF-standen: gezichtsprioriteit, groothoek en normaal. De nieuwe groothoekstand werkt sneller, maar minder nauwkeurig. Bij gebruik van groothoekobjectieven is de nauwkeurigheid van ondergeschikt belang, gezien de grote scherptediepte.

Brede doelgroep
Nikon mikt de D90 op een brede doelgroep. Alle handmatige instelmogelijkheden zijn aanwezig, geavanceerde gebruikers kunnen de beeldkwaliteit naar wens instellen of gebruik maken van RAW voor maximale beeldkwaliteit. Beginnende gebruikers kunnen hun lol op met diverse bewerkingsopties ín de camera. Hieronder vallen snufjes als sterfilters, een ‘snel-retoucheer’-functie, correctie voor lens- en perspectiefvertekening, een optie om de horizon ‘recht’ te zetten en zelfs een heus fish-eye effect.

Adviesprijzen en verkoopstart
De Nikon D90 kit met de nieuwe 18-105 VR wordt 19 september in de winkels verwacht voor een adviesprijs van 1289 euro. De losse body krijgt een adviesprijs van 1039 euro en zal vanaf begin oktober in de schappen liggen.