Preview: Nikon D810A voor astrofotografie

Preview: Nikon D810A voor astrofotografie

Julian 5031 0
Nikon voorziet de D810A van een aangepast infraroodfilter, waarmee de ware kleuren van sterrennevels en gaswolken kunnen worden vastgelegd. Ook krijgt de nieuwe variant op de D810 een aantal functies die astrofotografie makkelijker moet maken.

Volgens Nikon is de D810 al populair bij astrofotografen dankzij de hoge resolutie. Een standaard camerasensor is echter niet optimaal voor het vastleggen van nevels en gaswolken, door de optische filters die voor de sensor worden geplaatst. Fanatieke astrofotografen laten daarom hun camera modificeren met een speciaal filter. Met de Nikon D810A hoeft dat niet langer, bij dit toestel heeft Nikon dat werk al gedaan.

Het is niet de eerste keer dat een camerafabrikant een 'astro-variant' maakt op een bestaande camera. Canon bracht in 2005 en 2012 al aangepaste versies van respectievelijk de EOS 20D en 60D uit. Net als de nieuwe Nikon D810A kregen deze 20Da en 60Da een aangepast filter. Wel is Nikon de eerste fabrikant die met een fullframe-camera voor astrofotografie komt. De hoge resolutie en lichtgevoeligheid van de 36-megapixelsensor zouden ideaal zijn voor deze tak van fotografie.

Nikon D810A

Aangepast infraroodfilter

Bij gewone spiegelreflexcamera's wordt een optisch filter gebruikt dat rood licht met een lange golflengte beperkt, om zo rode kleurzwemen te voorkomen. Bij astrofotografie wil je dit deel van het lichtspectrum juist wel vastleggen, dus heeft Nikon de eigenschappen van het filter in de D810A aangepast.

Het filter laat vier keer zoveel rood licht van de waterstof-alfa spectraallijn (met een golflengte van circa 656 nm) door in vergelijking met de D810. Dat moet het mogelijk maken om de rode kleuren van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte natuurgetrouw vast te leggen. Ook voor het fotograferen van sterrenvelden en -hemels is de D810A bij uitstek geschikt, aldus Nikon.

Nikon D810A vs D810
Het verschil tussen de Nikon D810A (links) en D810 (rechts).

Speciale functies

Naast het aangepaste filter voorziet Nikon de D810A van een aantal speciale functies voor astrofotografie. De camera beschikt naast de standen Bulb en Tijd over een nieuwe stand 'Handmatige instelling' voor langdurige belichtingen. Dat maakt een belichtingstijd van maximaal 900 seconden mogelijk.

Daarnaast is de kleur van de virtuele horizon is aangepast, deze is nu rood in plaats van geel, dat moet er voor zorgen dat je oog niet wordt beïnvloed bij het fotograferen in donkere omstandigheden.

Een aantal functies die wel al kennen uit de 'gewone' D810 komen ook goed van pas bij astrofotografie. Zo kun je met het activeren van de elektrische sluiter op het eerste gordijn trillingen tijdens de belichting tot een minimum beperken. Een virtueel belichtingsvoorbeeld helpt je in de standen Bulb en Tijd bij het scherpstellen en kaderen van de foto's. Nikon benadrukt ook dat de mogelijkheid om het livebeeld tot 23x te vergroten goed van pas komt bij het scherpstellen op de sterrenhemel.

Gelijk aan Nikon D810

Op de aanpassingen van het infraroodfilter en de nieuwe functies na is de D810A exact gelijk aan de Nikon D810. De fullframe-dslr beschikt over een 36-megapixelsensor met iso-bereik van 64 tot 12.800, dat kan worden uitgebreid naar 32-51.200. Een EXPEED 4-processor zorgt voor de beeldverwerking. Het autofocussysteem beschikt over 51 scherpstelpunten.

Zet je de Nikon D810A in voor 'gewoon' gebruik, dan bestaat de kans dat er kleurzwemen in de foto optreden, gezien het aangepaste optische filter een breder lichtspectrum doorlaat. Dat kan overigens opgelost worden door een infrared cut-off filter voor het objectief te plaatsen. Deze filters blokkeren al het licht dat we niet met onze ogen kunnen waarnemen.

Testfoto's

Nikon heeft een aantal testfoto's gepubliceerd die zijn geschoten met de D810A in combinatie met Takahashi TOA130, een 1000mm-telescoop. In onderstaande slideshow kun je een aantal foto's bekijken in groot formaat en downloaden in originele resolutie via de opties in het menu. Op de website van Nikon Japan vind je meer foto's, waaronder een aantal beelden gemaakt met de AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 28 mei 2015 ligt de Nikon D810A in de winkels. De astrocamera krijgt een adviesprijs van 3799 euro.