Preview Nikon D80 DSLR-camera

Redactie 567 0
Via een 'teaser' heeft Nikon-imaging op haar website de nieuwsgierigen bijna drie weken in spanning gehouden over de komst van hun nieuwe digitale spiegelreflexcamera, de D80. Nu weten we eindelijk wat we in september mogen verwachten.

De D80 is bedoeld om het gat te dichten tussen het instapmodel de D50 en de semi-professionele D200, en volgt daarmee de 6 Megapixel D70 op.

Dat het een 10,2-megapixels camera zou worden met de DX-sensor was al snel duidelijk, Nikon gaat (anders dan bijvoorbeeld Canon met de 'full-frame' CMOS-sensor modellen) door op de weg van de CCD-sensor met het eigen DX-formaat.

Rond duizend euro
Hoewel bij de introductie de D200 voor de geboden kwaliteit een prijsdoorbraak werd genoemd, bevindt deze camera zich toch in een prijssegment dat voor veel consumenten een drempel is; niet veel amateurs zullen bijna € 1700,- voor een camerabody over hebben.
De D80 is met een verwachte prijs van rond de € 1000,-- weer een stap verder in de richting om hoge kwaliteit DSLR-camera's bereikbaar te maken voor veel consumenten. Dat Nikon voor de ontwikkeling gebruik heeft gemaakt van elementen uit de D200 en de professionele DX2 is voor de consument natuurlijk alleen maar gunstig.

Nieuwe processor
In de D80 wordt een nieuwe 12 bit-beeldbewerkingprocessor gebruikt, waardoor verwacht mag worden dat de beeldkwaliteit zeker zo goed zal zijn als van de Nikon D200.
Verdere verbeteringen betreffen de 3D Color Matrix Metering II, een 11 velds-autofocussysteem, instelbare auto-ISO, High ISO Noise Reduction, een draadloze flitserbesturing, een korte opstarttijd van 0,18 sec en het gebruik van een hogere capaciteit accu (zoals in de D200).

SD-geheugenkaartjes
De D80 gebruikt geen CF (zoals in de D200), maar SD geheugenkaartjes (als de D50), echter nu met de SD-HC support (vanaf 4 GB).
Moderne DSLR-camera's bieden in het menu steeds meer correctiemogelijkheden of creatieve programma's; de D80 biedt onder andere rode-ogencorrectie, uitsnijden, beeld-op-beeld en meervoudige belichting, en zeven Digital Vari-Program-standen.

Standaard wordt Nikons PictureProject-software bijgeleverd, voor het importeren, bewerken, ordenen en delen van foto's. Nikon's Capture NX voor het bewerken van de NEF (Nikon´s RAW) bestanden is apart leverbaar.

Introductie: september 2006 | Adviesprijs: € 1069,-- incl. btw, Nikon D80-lenzenkit € 1429,--. | Info: www.nikon-nl.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie