Preview: Nikon D60 en drie nieuwe objectieven

Julian 1060 0
Nikon kondigt vandaag officieel de D60 aan. Het nieuwe instapmodel zal de D40x vervangen. Ook komt Nikon met drie nieuwe objectieven. De professionele PC-E Nikkor 24mm f/3.5D ED, de AF-S Micro Nikkor 60mm f/2.8G ED en de AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR.

Nikon D60 specificaties

  • 10,2 Megapixel CCD sensor

  • 2,5 inch LCD-display

  • Stofverwijdering met Airflow-control

  • EXPEED beeldverwerkingsysteem

  • RAW conversie in de camera

Het is duidelijk dat Nikon voor de D60 de D40x als basis heeft genomen. Hardwarematig verschillen de twee nauwelijks van elkaar. Ze maken gebruik van dezelfde behuizing, LCD-display, 10,2-megapixel beeldsensor en hetzelfde 3-punts autofocussysteem.

Een nieuwe oog/gezichtsschakelaar schakelt automatisch het LCD-display uit zodra je de zoeker tegen je oog aandrukt. Ook draait de informatie op de monitor nu mee met de camera als je deze een kwartslag kantelt.

Airflow-control
In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de D60 wel over geïntegreerde stofverwijdering. Door middel van ultrasone trillingen wordt de sensor ontdaan van stof bij het aan- en uitzetten van de camera. Naast deze beproefde techniek heeft Nikon iets nieuws verzonnen. De zogenaamde ‘airflow control ducts’. Deze kleine gaatjes onderin de behuizing moeten de luchtstroom die wordt veroorzaakt door het klappen van de spiegel controleren en beperken. Hierdoor blijft het spiegelhuis, waar de beeldsensor zich in bevind, vrij van stof.


Airflow-control ducts

EXPEED Beeldverwerking
De interne beeldverwerking is geheel vernieuwd. De Nikon D60 maakt gebruik van het EXPEED beeldverwerkingconcept wat met de D3 en D300 geïntroduceerd werd. Dit zou een maximale beeldkwaliteit moeten opleveren. Het systeem geeft gebruikers de mogelijkheid om op verschillende manieren hun foto’s te ‘optimaliseren’. Met de nieuwe Active D-lighting knop boven op de behuizing kunnen moeilijke lichtomstandigheden tijdens de opname automatisch aangepast worden. Hoge lichten en schaduwgebieden worden gecorrigeerd zodat ze binnen het dynamische bereik van de camera passen.

RAW Conversie in de camera
De Nikon D60 is de eerste camera waarmee je RAW foto’s op het toestel kan ‘ontwikkelen’. Aan de hand van een aantal parameters kun je zo zonder computer je ruwe materiaal omzetten naar een JPEG bestand. Daarnaast vind je net als bij de D40x in het retoucheermenu een aantal bewerkingsopties, waaronder nu ook een stereffect filter en filters om kleuren mee te versterken. Ook kun je in de camera een ‘stop motion’ filmpje maken. Selecteer de eerste en de laatste foto, de camera maakt er een filmpje van (maximale resolutie 640x480).


In Camera RAW parameters

Beperkingen
Net als de D40 en D40x beschikt de D60 niet over een AF-motor in de behuizing. Alleen objectieven met een ingebouwde scherpstelmotor (door Nikon aangeduid met AF-S) zijn in staat om zelf scherp te stellen op de D60. Andere objectieven zal je handmatig moeten scherpstellen. Gelukkig zien we het aanbod wel steeds groeien, er worden zelfs speciale nieuwe revisies van objectieven uitgebracht door Sigma en Tamron, om deze compatible te maken met de D40 en nu ook de D60. Maar populaire objectieven zoals de 50mm f/1.8 zijn voorlopig niet beschikbaar met een AF-S motor en werken dus beperkt op de D60 en zijn voorgangers.

Geen Live View
Misschien wel de opvallendste afwezigheid op de D60 is Live View. Nikon richt zich met de D60 op consumenten die overstappen uit het duurdere compactcamera segment, gebruikers die gewend zijn te fotograferen via het LCD-display. Live View lijkt ons daarom een logische keuze. Volgens Nikon zou het implementeren van Live View de behuizing groter maken en speelt ook de prijs een rol.

Conclusie
De D60 lijkt vooral een camera voor mensen die graag mooie plaatjes willen schieten zonder zich flink in de materie te moeten verdiepen. De gebruiksvriendelijkheid van de D60 is zowel zijn sterke als zijn zwakke punt. Beginnende fotografen zullen hierdoor prima uit de voeten kunnen met de D60, maar veel noemenswaardige nieuwigheden of geavanceerde opties biedt de camera niet. Desondanks werd de D40x eerder door ons zeer positief ontvangen dankzij de snelheid en goede beeldkwaliteit. Wat dat betreft zal waarschijnlijk ook de D60 niet tegenvallen, al heeft de concurrentie niet stilgezeten ondertussen.

De verwachte verkoopstart is 22 februari 2008. Standaard zal de D60 geleverd worden in een kit met de gestabiliseerde 18-55mm F/3.5-5.6 VR lens maar ook andere combinaties zijn mogelijk tegen onderstaande adviesprijzen.

D60 body €679
D60 kit 18-55 F/3.5-5.6 €749
D60 kit 18-55 F/3.5-5.6 VR €799
D60 kit 18-55 F/3.5-5.6 VR / 55-200 F/4-5.6 VR €1029 (vanaf maart 2008)