Preview: Nikon D4S, met iso 409.600!

jesse kraal 3350 0
Terwijl we elk jaar een stroom aan nieuwe compacte systeemcamera's en instap-dslr's zien, gaan de topmodellen een stuk langer mee. Het is twee jaar geleden dat Nikon de D4 introduceerde. Nog altijd behoort het toestel tot de absolute top, toch vond Nikon dat het tijd werd voor een update. De lijst met vernieuwingen is beknopt, maar nuttig.

Zo is er allereerst een 'nieuwe' sensor. Het gaat nog altijd om een 16,2-megapixelchip, waarvan we verwachten dat die in de basis gelijk is aan de sensor in de Nikon D4. Dankzij het verbeterde ontwerp en ongetwijfeld ook vanwege de nieuwe Expeed 4-processor is de maximale gevoeligheid van de Nikon D4S een amper te bevatten iso 409.600.

We gaan er niet vanuit dat de foto's op die gevoeligheid nog erg veel details bevatten, maar we hopen dat de stop extra bereik ook betekent dat de kwaliteit van de lagere iso-waarden iets is verbetert. De 'echte' gevoeligheid van de sensor bedraagt iso 100 tot 25.600, dat is een stop meer dan de D4 (100-12.800). In de uitgebreide stand zijn equivalenten van iso 50 tot 409.600 beschikbaar.

Sneller

Was de Nikon D4 weliswaar in staat 11 frames per seconde vast te leggen, met autofocus voor elke afzonderlijke foto ging de maximale opnamesneldheid naar 10 beelden per seconden. Bij de Nikon D4S bedraagt de maximale snelheid ook mét tussentijdse correctie van autofocus en lichtmeting 11 fps.

Om bij dat soort snelheden niet al te vlug je geheugenkaarten vol te pompen, is er nu ook een S RAW-setting (12-bit), waarbij een kwart van de pixels worden gebruikt. Dat levert 4-megapixelbestanden op van zo'n 12MB per stuk en afmetingen van 2,464 x 1,640 pixels. De buffergrootte is niet aangepast ten opzichte van de D4, net als met die camera kun je in volledige resolutie 100 raw-bestanden achter elkaar schieten.

Nikon D4S

Video

Een van de grootste veranderingen aan de Nikon D4S vinden we op het gebied van video. De maximale opnamesnelheid neemt toe van 1080p met 30 fps naar 1080p met 60 fps. Je kunt ongeveer tien minuten opnemen met een bitrate van 42Mbps of twintig minuten met 24Mbps. Bij gebruik van een externe hdmi-recorder kun je bovendien met de D4S ook tegelijkertijd op de geheugenkaart opnemen.

Nikon D4S in detail

Naast een vernieuwde sensor en snellere beeldprocessor heeft Nikon veel (kleine) verbeteringen doorgevoerd in de D4S. Een compleet overzicht vind je in dit artikel: Nikon D4S in detail - Wat is er nieuw?

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 6 maart is de Nikon D4S verkrijgbaar voor een adviesprijs van 6149 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse