Preview: Nikon Coolpix P6000 met ingebouwde GPS

Julian 571 0
Nikon introduceert een nieuw vlaggenschip in de Coolpix serie. De 13,5-megapixel P6000 beschikt over 4x optische zoom met VR beeldstabilisatie, kan beelden in raw-formaat vastleggen en is uitgerust met ingebouwde GPS en netwerkaansluiting.

Specificaties Nikon Coolpix P6000

 • 13.5 Megapixel CCD (1/1.72”)
 • 28-112mm F2.7-5.9 VR Zoom-Nikkor
 • 2,7-inch LCD (230.000 pixels)
 • EXPEED beeldprocessor
 • RAW verwerking
 • ISO 64-2000 bij volledige resolutie
 • ISO 3200 en 6400 bij 3 Megapixels
 • 2 cm macro-modus
 • Ingebouwde GPS
 • Netwerk aansluiting
 • SD/SDHC opslag
 • Li-ion accu EN-EL5
 • 240 gram (excl. batt. en geheugenkaart)
 • 107 x 66 x 43 mm

Ingebouwde GPS
Dat ‘geotaggen’ aan populariteit toeneemt, was ons al opgevallen. Nikon maakt het je wel heel gemakkelijk met een ingebouwde GPS in de P6000. Gemaakte foto’s worden automatisch van positiegegevens voorzien. Upload je de foto’s vervolgens naar een website welke deze kan uitlezen (bijvoorbeeld Nikon’s eigen mypicturetown, Flickr of Panoramio), dan worden je foto’s automatisch op de kaart geplaatst.

Megapixels
Nikon belooft ‘superieure beeldkwaliteit’ met de nieuwe Coolpix P6000 dankzij een ccd-sensor met maar liefst 13,5-megapixels. Hoe dat in de praktijk uitpakt, met name op hogere iso-waarden is nog maar de vraag. Het ‘volproppen’ van kleine beeldsensoren met meer megapixels levert over het algemeen vooral nadelige gevolgen op. Nikon blijft meedoen met de megapixelrace, in tegenstelling tot Panasonic, dat met de introductie van de LX3 zelf aangaf dat de kopers niet zitten te wachten op nog meer pixels op dezelfde beeldsensor. Gelukkig is de CCD met 1/1.72-inch afmeting niet al te klein, hopelijk weet de EXPEED-beeldprocessor de beeldruis onder controle te houden. Het ingebouwde Nikkor-objectief met 4x zoom (28-112 mm) is voorzien van 2 ED elementen, om beeldvervormingen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Nieuw raw-formaat
Goed nieuws is de terugkeer van de mogelijkheid om foto’s in RAW te schieten. Bij de voorganger, de Nikon P5100 was dit niet mogelijk, terwijl de high-end compacts van Nikon daarvoor wel over deze mogelijkheid beschikten. Vreemd genoeg kiest Nikon voor een nieuw raw-formaat, in plaats van het bekende NEF. Het nieuwe formaat, genaamd NRW, kan in de camera verwerkt worden tot een JPG bestand (zoals ook mogelijk is op de Nikon D60 dslr), wil je de NRW bestanden op de computer bewerken, dan kan dat alleen in Windows met een beperkt aantal softwarepakketten, zoals ViewNX of andere WIC-applicaties (Windows Image Component). Zelfs Nikons eigen rawconverters, Capture NX en Capture NX2 kunnen niet overweg met het nieuwe NRW formaat.

Features
Het ontwerp van de P6000 is gebaseerd op de P5000-serie, met enkele verfijningen. Volgens Nikon is de handgreep comfortabel in gebruik en voelt deze vergelijkbaar aan met die van een spiegelreflexcamera. De behuizing is vervaardigd uit een aluminiumlegering.

Het lcd-scherm meet een ruime 2,7-inch en telt 230.000 pixels. Het hoge resolutiescherm wat Nikon gebruikt in haar nieuwste dslr’s is nog niet doorgevoerd naar de compactcamera’s, concurrenten zoals Panasonic en Ricoh gebruiken al wel LCD’s met 922.000 pixels in hun compacts.

De gebruikelijke handmatige P/S/A/M belichtingsstanden zijn beschikbaar, de minder technische gebruiker kan kiezen uit 15 onderwerpsstanden. Ook gezichtsherkenning en rode ogen correctie ontbreken niet.

De EXPEED-beeldprocessor geeft je beschikking over Nikon’s D-Lighting, waarmee schaduwpartijen automatisch lichter gemaakt worden en hoge lichten gespaard blijven. Ook worden vertekeningen in jpg-bestanden automatisch gecorrigeerd, het persbericht spreekt van ‘vertekening die optreed in groothoekopnamen of aan de randen van een foto’, voor de hand ligt dat zaken als vignettering en chromatische aberraties gecorrigeerd kunnen worden. Dat is ook het geval in de spiegelreflexen van Nikon, waar de EXPEED technologie op gebaseerd is. Ondanks de ‘High Definition’ trend kan Nikon’s vlaggenschip niet in HD filmen, video’s maak je bij maximaal 640x480 pixels met 30 beelden per seconde.

Netwerkaansluiting
Naast de GPS beschikt de P6000 over nog een unieke feature. Een ingebouwde Ethernet-aansluiting. Je kunt dus een internetkabel in de camera pluggen, om zo je foto’s direct naar het web te uploaden. Nikon heeft hiervoor een speciale website ingericht, genaamd ‘MyPicturetown’. Registreren is gratis en gebruikers krijgen 2GB aan opslagruimte. Handig om je foto’s te delen, of bijvoorbeeld tijdens vakantie een back-up te maken.

De COOLPIX P6000 wordt geleverd met draagriem, oplaadbare batterij en lichtnetadapter, USB- en audio-/videokabel en COOLPIX-softwaresuite. De COOLPIX P6000 is verkrijgbaar vanaf half september voor een adviesverkoopprijs van €549.