Preview: Nikon Coolpix A

Preview: Nikon Coolpix A met aps-c-sensor en 18,5mm f/2.8-objectief

Julian 9531 13
Na Sigma, Sony, Fujifilm en Canon komt Nikon nu ook met een compactcamera met een aps-c-sensor. Het is volgens de fabrikant 's werelds kleinste camera met sensor van dit formaat. De Coolpix A is compact gehouden door een vast 18,5mm f/2.8-objectief te gebruiken.

Nikon Coolpix A

In een compacte behuizing, met wat kenmerken van de Coolpix P300/P310/P330, heeft Nikon een aps-c-sensor weten te passen. Het gaat om een exemplaar met 16,2-megapixels en net als bij de D7100 heeft Nikon het lowpass-filter achterwege gelaten in de Coolpix A. Dat zou scherpe en gedetailleerde beelden moeten opleveren.

Het iso-bereik loopt van iso 100 tot 6400 en is uit te breiden naar een iso-equivalent van 25.600. Een Expeed 2-processor zorgt voor de verwerking van de beelden en laat je met maximaal vier beelden per seconde schieten.

De herkomst van de chip is nog niet bekend. We zijn benieuwd of Nikon de bekende 16-megapixel Sony-sensor uit de D7000 en D5100 weer gebruikt heeft. In dat geval zou de beeldkwaliteit vergelijkbaar zijn met deze camera's. In de D5200 en D7100 zagen we echter een 24-megapixel Toshiba-sensor.

Nikon Coolpix A sensor
De sensor in de Nikon Coolpix A

Vast brandpunt: 28mm

Nikon voorziet de Coolpix A van een vast objectief, met brandpunt van 18,5mm en diafragma van f/2.8. Door de cropfactor komt de beeldhoek overeen met 28mm op een kleinbeeldcamera.

Het objectief beschikt over zeven elementen in vijf groepen. Er is één asferisch element verwerkt in de constructie. Nikon belooft 'professionele beeldkwaliteit' en goede hoekscherpte. Om dat waar te maken heeft Nikon een speciale anti-reflectieve coating aangebracht op de sensor en de microlensjes zijn speciaal ontworpen goed te kunnen presteren met het licht dat via een scherpe hoek op de sensor valt.

Coolpix A elementen
De lenselementen uit de Nikon Coolpix A

Macrostand

Scherpstellen kan vanaf 50 centimeter in de normale stand. Ook is er een macrostand aanwezig, waarin je vanaf 10 cm kunt scherpstellen. Het diafragma bestaat uit zeven lamellen. De sluiter is in de lens verwerkt, wat ervoor zorgt dat je in alle stilte kunt fotograferen. De snelste sluitertijd bedraagt 1/2000e seconde.

Met de UR-E24-adapter kun je 46mm-filters gebruiken op het objectief. Bij deze adapter is ook een zonnekap inbegrepen.

Behuizing

Aan de behuizing is te zien dat Nikon de enthousiaste fotograaf tot zijn doolgroep rekent. Zo zijn er diverse fysieke knoppen en is er een programmakeuzewiel met PASM-standen. Ook zijn er twee knoppen die je zelf een functie kunt toewijzen: de Fn-knop en eventueel kun je de iso-knop een andere functie geven.

Bovenop de behuizing vind je een standaard flitsschoen, met i-TTL-compatibiliteit. Ook is er een klein pop-up-flitsertje aanwezig, met richtgetal 6 bij iso 100.

Nikon brengt de Coolpix A in twee kleuren op de markt. Naast zwart kun je kiezen voor 'titanium', deze kleurstelling doet denken aan de populaire analoge Contax G-meetzoekers.

Nikon Coolpix A boven

Lcd en optionele zoeker

Foto's kader je op het scherm van 3-inch dat over 920.000 beeldpunten beschikt. Optioneel kun je de Nikon Coolpix A uitrusten met een externe optische zoeker. Deze DF-CP1 is voorzien van beeldlijnen die 90 procent van de uiteindelijke opname markeren.

Schakel je de camera in, dan zul je je als je wel eens met een Nikon-dslr werkt direct thuisvoelen. De interface komt overeen met die van de spiegelreflexen van Nikon.

Coolpix A DF-CP1
Nikon Coolpix A met optionele optische zoeker (DF-CP1)

Filmfunctie

Filmen kan met de Coolpix A in 1080p-resolutie met 24, 25 of 30 beelden per seconde. Je kunt de camera volledig handmatig instellen bij het filmen. Een hdmi-uitgang is aanwezig, een aansluitmogelijkheid voor een externe microfoon ontbreekt. Voor geluidsopname ben je aangewezen op de ingebouwde stereomicrofoon.

Afmetingen, gewicht en batterij

De Nikon Coolpix A meet 111 x 64 x 40mm en weegt 299 gram. De compact maakt gebruik van dezelfde Nikon EN-EL20-accu als de Nikon 1 J-camera's. Volgens de CIPA-norm kun je 230 foto's maken voordat deze leeg is.

Nikon Coolpix A scherm

Wifi en gps optioneel

Nikon heeft geen extra snufjes zoals wifi en gps ingebouwd in de Coolpix A. Wel kun je dezelfde modules als voor de dslr's van Nikon hiervoor gebruiken: de WU-1a voor wifi-functionaliteit en de GPS-1 om locatiecoördinaten toe te voegen aan je foto's.

Concurrentie

Compactcamera's met grote sensor kun je onderscheiden in twee categorieën: de camera's die in een (ruime) broekzak passen en de toestellen die daar echt te groot voor zijn. Die eerste categorie is het dunst bevolkt, tot de lancering van de Coolpix A kwam alleen de Sony RX100 hiervoor in aanmerking.

Nikon's camera met aps-c-sensor is aan alle kanten zo'n 10 procent groter dan deze RX100, maar heeft wel een grotere sensor dan de 1-inch-cmos in de Sony. De RX100 stelt daar echter weer een zoomobjectief tegenover, met een hogere lichtsterkte in de groothoekstand.

De overige compactcamera's met grote sensor zijn allemaal flink groter. Fujifilm's X100 en X100S zijn met hun vaste brandpunt vergelijkbaar, al hebben deze een 35mm f/2-objectief (kleinbeeldequivalent). De Sigma DP1 Merill heeft net als de Coolpix A een 28mm-objectief, maar ook deze camera krijg je niet weg in je broekzak. Datzelfde geldt voor de Canon PowerShot GX1 met zijn 28-112mm f/2.8-5.8-objectief.

Wat afmetingen en brandpunt betreft doet de Nikon Coolpix A nog het meeste denken aan de Ricoh GR Digital-camera's. Ook deze zijn erg klein van formaat en beschikken over een vast objectief met 28mm-equivalent. Ricoh gebruikt echter een veel kleinere 1/1.7-inchsensor.

Prijs en beschikbaarheid

Al dat moois komt wel met een flink prijskaartje. Vanaf 21 maart ligt de Nikon Coolpix A in de winkels voor een adviesprijs van 1099 euro. Leg je ook de optische zoeker (DF-CP1) in je winkelmandje, dan mag je nog eens 299 euro aftikken.

Coolpix A kleuren

afbeelding van Arigo Gouverneur

Echt Ricoh GRD concurrentie. In de volgende GRD wordt ook een grotere sensor verwacht. Op 't oog blijft de bediening van Ricoh wel beter... Nu is het meer een alternatief voor een GXR met 28 2.5 'lensor'. Ook APS, ook 28mm alleen lichtsterker.

afbeelding van Julian

Een GXR met 28mm is wel weer een stuk groter. Die stop je niet in je broekzak.

afbeelding van Arigo Gouverneur

Yep, dat bedoelde ik met het berichtje hieronder...
Kreeg m'n comment niet gewijzigd.

afbeelding van Arigo Gouverneur

En kleiner natuurlijk.

afbeelding van John Roberts

This is not a very interesting camera. The excellent 16 megapixel Sony micro 4/3 sensor found in the latest Olympus cameras performs the same or better. The Olympus E-PM2 i.e. is also very small with the 14mm Panasonic Pancake and it gives you the possibility of changing lenses. The micro 4/3 lenses also have larger maximum apertures. So no, this camera doesn't bring anything new and look at that ridiculous price. Only when the price drops to half of what it is now, this might be an interesting camera, but by then there will be better offerings on the market with newer sensors.

afbeelding van SjonnieK

You are forgetting one thing, this will be an excellent Landscape camera. The low-pass filter is 'removed' in this camera. That will deliver some detailed images. Not a bad word about the m4/3 system, but this is a camera that doesn't have to compete to the m4/3 systems

afbeelding van roelj

De trend naar grotere sensoren in compactere camera's is er, maar het gaat me niet snel genoeg en ze zijn nog te duur. Ben nog altijd op zoek naar een high-end compact, die overal mee naar binnen kan (concert, theater), met redelijke kwaliteit, maar elke keuze is een gigantisch compromis. Deze Nikon zou heel mooi zijn, maar betaalbaarheid eindigt echter helaas bij Sony RX100 en evt. Leica D-LUX 6...

afbeelding van Julian

De RX100 klinkt wel als een camera die aan je eisen voldoet.

afbeelding van roelj

Inderdaad, de Sony zal het wel worden, al houdt die Leica wel een wijder diafragma aan telezijde. Fotokwaliteit zal hoe dan ook een openbaring zijn, vergeleken bij een 8 jaar oude Canon IXUS 50 (ondanks dat die gehackt is om DNG RAW te schieten).

afbeelding van Julian

Vergeet de Panasonic LX-7 niet, als je het toch over de Leica D-Lux hebt...

afbeelding van roelj

Pentax MX-1 past ook in het rijtje. Maar nu melden jullie deze week dat er een APS-C-compact van Pentax aan lijkt te komen, dus weer een reden om aankoop nog even uit te stellen :)

afbeelding van Daniel de Haan

Inmiddels gekocht dan zeker? Of toch een andere keuze gemaakt? Ik zit op dit moment met hetzelfde probleem. Alles is een compromis...

afbeelding van RH Boks

Mooie camera met een sensor die 2x zo groot is als een micro 4/3 sensor en bijna 4x zo groot als de 1"camera van Nikon zelf en Sony.
Zonder filter en 16MP mag je dan ook veel betere beelden verwachten.
Sugestie: Maak ook een Coolpix A -tele met bijvoorbeeld een 60mm 2.0 objectief. En eventueel een met zoom 23~58 mm 2.0