Preview: Lytro Illum

Preview: Lytro Illum, de light field camera 2.0

jesse kraal 6636 1
Daar waar de eerste Lytro nog het meest leek op een door Apple afgekeurd ontwerp voor een iPod, ziet de nieuwe Illum er een stuk serieuzer uit. De techniek is ook serieuzer, met een relatief grote 1-inchsensor, een 4-inch touchscreen en een 8x-zoomobjectief.

Lytro is nooit heel open geweest over de techniek die ze gebruiken en dat is met de nieuwe Lytro Illum niet anders. Zo heeft de camera een '40-megaraysensor', maar welke resolutie je uiteindelijk overhoudt is niet duidelijk. De originele Lytro had een 11-megaraysensor en de uiteindelijke foto's waren ongeveer 1,1 megapixel groot. We vermoeden dat de uiteindelijke beelden van de Lytro Illum dan ook rond de 4 megapixel zullen uitvallen.

Refocus

Maar resolutie is dan ook niet het speerpunt van deze camera, het 'unique selling point' is de mogelijkheid om achteraf scherp te stellen. Omdat Lytro kiest voor een relatief grote 1-inchsensor en een 30-250mm f/2.0-objectief (fullframe-equivalent) met een maximale vergroting van 1:3, is het scherptediepte-effect een stuk groter. In de voorbeeldvideo's is goed te zien hoe je dat sterke scherpteverloop kunt manipuleren en dat geeft inderdaad bijzondere resultaten.

Driedimensionaal effect

Hoewel de foto's tweedimensionaal zijn, kun je door de gebruikte techniek de achtergrond iets bewegen ten opzichte van de voorgrond. Daarnaast is het mogelijk om de foto's te exporteren als 3D-bestand, zodat je bijvoorbeeld met een rood/blauw-brilletje diepte kunt zien.

Behuizing

Niet alleen de gebruikte techniek is bijzonder, ook de vormgeving is opvallend. Lytro kiest voor een 'schuin' design, de achterkant van het toestel is gekanteld ten opzichte van het objectief. Knoppen zien we amper, het merendeels van de functies bedien je met het 4-inch grote kantelbare aanraakscherm. Ook is een flitsschoen aanwezig, zodat je de Lytro in combinatie met (studio)flitsers kunt gebruiken.

Prijs en beschikbaarheid

Lytro geeft de Illum een adviesprijs van 1599 dollar, maar wie vlug is kan de Lytro Illum voor 1499 dollar bestellen. Je maakt dan deel uit van het speciale Early Adopter-programma, waarin je extra garantie en ondersteuning krijgt door Lytro. Wie al een Lytro-camera van de eerste generatie heeft, krijgt 200 dollar korting op de Illum. Wanneer het toestel naar Nederland gaat komen is nog niet bekend. De originele Lytro-camera is sinds eind 2013 hier verkrijgbaar is (vanaf 479 euro).

In november 2013 wist Lytro nog een nieuwe investeerder aan zich te binden en haalde daarmee 40 miljoen dollar op. Prototypes van Illum zullen ongetijfeld hebben bijgedragen aan het overhalen van North Bridge Venture Partners te investeren in de jonge start-up.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van MarcelR

Begint er eindelijk als een camera uit te zien.