Preview: Leica X2

Preview: Leica X2 met optionele evf

Jesse Kraal 5261
In de zomer van 2009 was Leica de tweede fabrikant, na Sigma, die een compacte camera uitbracht met een aps-c-sensor en een vast objectief. Een jaar later werd het de stijlvolle X1 echter bijzonder moeilijk gemaakt door de voordeligere en in veel opzichten superieure Fujifilm X100. Gelukkig is er nu de X2.

Leica komt met een opvolger voor de X1 en die lijkt op papier ongeveer bijna alle tekortkomingen van de X1 aan te pakken. Aan het stijlvolle uiterlijk verandert niet veel, maar onderhuids des te meer. De belangrijkste verandering is de nieuwe 16-megapixelsensor die, afgaande op de specificaties, in de basis hetzelfde is als die in diverse Sony-camera's, de Nikon D7000 en Pentax K-5. Dat belooft alvast veel goeds voor het dynamisch bereik en de ruisprestaties. Het bereik van de camera is dan ook flink opgeschroefd: van iso 100-3200 naar iso 100-12.500.

Leica X2

Elektronische zoeker

Een ander veelgehoord kritiekpunt op de X1 was het ontbreken van de mogelijkheid om een elektronische zoeker aan te sluiten. Leica heeft geluisterd, want ook hier is nu een oplossing voor. Onder de naam Viso-flex biedt de fabrikant een optionele evf aan met 1,4 miljoen beeldpunten.

Tegenvallend scherm

Zo veel beeldpunten als de optionele zoeker heeft, zo mager zijn het aantal pixels van het lcd achterop de camera: slechts 230.00 beeldpunten op een 2,7-inchscherm. Bij de introductie van de Leica X1 met hetzelfde display schreven dat de resolutie al aan de lage kant was. Een gemiste kans, zeker omdat concurrent Fujifilm in de X100 een lcd heeft met 460.000 beeldpunten.

Leica X2

Glaswerk

Het objectief blijft gelijk, de Elmarit 24mm f/2.8 ASPH heeft een effectief brandpuntsafstand van 35mm. Een veelzijdig bereik, zo bleek al uit ervaring met de X1 en de Fujifilm X100. Met f/2.8 is het objectief een stop minder lichtsterk dan de 23mm f/2.0 van Fujifilm. De Sigma's DP1M en DP2M (die nog niet op de markt zijn verschenen) hebben net als de Leica X een maximale diafragmaopening van f/2.8.

Prijs, beschikbaarheid én winnen!

In tegenstelling tot de Leica Lux-series, wordt de X2 in de fabriek in Solms met de hand in elkaargezet. Voor 1750 euro is de X2 dan ook de voordeligste 'echte' Leica. Vanaf eind mei moet de X2 bij de fotowinkels in de schappen liggen. We kunnen alvast verklappen dat één van de toekomstige X2-eigenaren die 1750 euro in zijn of haar zak mag houden, want we mogen er van importeur Transcontinenta een weggeven! Houd DIGIFOTO Pro 2.2012 in de gaten, daarin lees je meer over de fotowesdtrijd waarin je een Leica X2 kunt winnen.

Leica X2

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse