Preview: Leica X Vario

Preview: Leica X Vario

Julian 6005 4
Na een uitgebreide teasercampagne op Facebook is de Leica X Vario nu officieel geïntroduceerd. De compacte camera in de X-serie is uitgerust met aps-c-sensor en 28-70mm f/3.5-6.5 zoomobjectief (kleinbeeldequivalent). Het prijskaartje van de nieuwe Leica bedraagt 2495 euro.

Hoewel Leica via Facebook de inhoud van een geheimzinnige zwarte doos langzaam aan het onthullen was, lekte de camera al voortijdig uit. Nu doet ook Leica er niet meer geheimzinnig over en is de Leica X Vario officieel aangekondigd.

Je kunt de Leica X Vario in het zelfde straatje plaatsen als de Leica X2. Beiden bevinden zich in de X-serie, hebben een aps-c-sensor en een vaste lens. De behuizing van de Leica X Vario is echter wel iets veranderd. Het uiterlijk doet nu meer denken aan de 'echte' Leica M - met name de plaat aan de bovenkant is daar duidelijk op geïnspireerd. De bovenplaat is gemaakt van massief aluminium, vanuit hetzelfde proces dat wordt toegepast voor de Leica M.

Misschien wel de belangrijkste vernieuwing ten opzichte van de X2 is het scherm. Op de Leica X Vario tref je een 3-inchscherm met 921.000 beeldpunten. Een verademing na de X2, die het net als de X1 met 230.000 beeldpunten moest doen.

Leica X Vario en X2
De nieuwe Leica X Vario en de X2 op de achtergrond

28-70mm zoomobjectief

Hoewel op het zoomobjectief de waarden 28-70mm genoteerd staan, zie je dat voorop in kleine lettertjes is geschreven: '18-46mm f/3.5-6.4 ASPH'. Dat is dan ook het daadwerkelijke brandpunt van het zoomobjectief. Omdat we met een aps-c-camera te maken hebben, is het kleinbeeldequivalent 28-70mm.

Het objectief is opgebouwd uit 9 elementen in 8 groepen en bevat twee asferische lenselementen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 30 centimeter, op alle brandpunten. Met diafragma van f/3.5-6.4 is de zoom met name aan het lange eind niet lichtsterk. Zelfs minder dan de standaard 18-55mm f/3.5-5.6 kitlenzen die je bij de gemiddelde dslr aantreft.

Het Leica-objectief moet echter op andere gebieden uitblinken. De prestaties van de genoemde kitlens zullen waarschijnlijk niet in de buurt komen van de resultaten die je uit de Leica X Vario tovert. Volgens Leica stelt de zoom 'volledig nieuwe normen voor perfecte beeldkwaliteit in deze klasse.' Op moment van schrijven hebben we al een exemplaar van de camera liggen op de redactie, dus we gaan dat snel in de praktijk ondervinden!

Specificaties

Net als de Leica X2 is de X Vario uitgerust met een 16-megapixel aps-c-sensor. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.500 en je kunt uiteraard in jpg en raw (dng) fotograferen. Filmen behoort ook tot de mogelijkheden, dat gaat in 1080p of 720p met 30 beelden per seconde. De video's worden opgeslagen in mp4-formaat. Een ingebouwde microfoon zorgt voor geluid bij je filmpjes.

De Leica X Vario fotografeert met 3 of 5 beelden per seconde, je kunt maximaal 7 beelden achter elkaar opnemen in burst als je fotografeert in DNG + JPG Fine.

Foto's en video's worden opgeslagen op een sd(xc)-geheugenkaart. De camera is voorzien van een hdmi-uitgang en usb 2.0-poort. De Lithium-Ion BP-DC8 accu is goed voor 360 foto's volgens de CIPA-norm.

De Leica X Vario meet 133 x 73 x 95mm en weegt 650 gram. In de verpakking tref je naast de camera, batterij en lader een lederen draagriem en lensdop. Een zonnekap is optioneel.

Bediening

De Leica X Vario biedt zowel handmatige als automatische controle. Het diafragma en de sluitertijd stel je in met de grote wielen bovenop. Een wieltje aan de achterkant laat je belichtingscompensatie, flitslichtcompensatie en bracketing regelen.

Scherpstellen kan automatisch en handmatig. Zet je de Leica X Vario in de handmatige scherpstelstand, dan kun je automatisch een deel van het beeld laten vergroten tijdens het scherpstellen zodat je exact de focus kunt bepalen.

Leica X Vario

Zoeker optioneel

Een zoeker ontbreekt op de Leica X Vario, maar net als bij de X2 kun je de camera uitbreiden met de Leica EVF 2 Viso-Flex, een elektronische zoeker met 1,4 miljoen beeldpunten. Die zoeker kun je ook 90 graden kantelen, handig voor het fotograferen uit creatieve standpunten.

Leica EVF 2 Viso-Flex
De optionele Leica EVF 2 Viso-Flex heeft 1,4 miljoen beeldpunten

Accessoires

Leica is van plan tal van accessoires voor de X Vario op de markt te brengen. Zo komt er een handgreep die het gewicht van de camera perfect in je handen zou moeten balanceren. Net als bij de Leica M zijn er zogenaamde 'vingerlussen' in drie maten beschikbaar, voor bevestiging aan de handgreep. Dat garandeert volgens Leica vermoeidheidvrij gebruik van de camera voor langere tijd. Daarnaast komt er een selectie van tassen, koffers en riemen.

Inclusief Adobe Photoshop Lightroom 5

De Leica X Vario wordt geleverd inclusief Adobe Photoshop Lightroom 5 voor Apple Mac OS X en Microsoft Windows. Na registratie van je camera kun je Lightroom downloaden via de Leica-website.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Leica X Vario in zwarte uitvoering is in juni beschikbaar bij de geautoriseerde Leica dealers in Nederland. De adviesverkoopprijs bedraagt 2495 euro. De optionele accessoires komen later beschikbaar.

Leica X Vario

afbeelding van Dennis K.

28mm bij een APS-C sensor, wel een beetje vreemd niet ?

afbeelding van Julian

Het is een 18-46mm f/3.5-6.4, maar Leica gebruikt op het objectief het kleinbeeldequivalent.

afbeelding van Anonymous

Hadden die fransen toch gelijk... wat vreemd, voor 2,5 mille een lens in het bereik 28-70mm met een onscherpte die ergens bij equivalent F9 zal beginnen op 70mm, '18-46mm f/3.5-6.4 ASPH'. Er zal wel iets tegenoverstaan?

afbeelding van SK

Jep hetgeen wat er tegenover staat is dat je portemonnee wat lichter is ;-) 2500 euro om precies te zijn.. Scheelt toch weer wat gewicht hè? ahaha