Preview: Leica V-Lux 40 met 20x optische zoom

jesse kraal 4461 0
Nieuws van Leica is sowieso al zeldzaam, laat staan dat ze op één dag met vier nieuwe producten komen. Naast de X2, Leica M Monochrome en de nieuwe 50mm f/2 presenteert Leica ook de V-Lux 40, een compactcamera met 20x zoom een een touchscreen. De camera is technisch grotendeels gelijk aan de Panasonic TZ30.

Voor een relatief kleine fabrikant als Leica is het eenvoudigweg te duur om een compactcamera volledig in eigen huis te ontwikkelen. Daarom wordt er voor de V-lux- en D-lux-camera's samengewerkt met Panasonic. De nieuwe Leica V-lux 40 vormt daarop geen uitzondering, het toestel is technisch grotendeels gelijk aan de Panasonic TZ30.

V-Lux40

Geen verassing

De 14,1-megapixelsensor en het Leica DC Vario-Elmar 4.3-86 mm f/3.3-6.4 ASPH-objectief komen dan ook niet als een verassing. Volgens de Duitse fabrikant presteert de V-Lux 40 aanzienlijk beter dan zijn voorganger, met name bij weinig licht. Ook andere features van de Panasonic TZ30, zoals een gps-module en een touchscreen met 460.000 beeldpunten hebben hun weg gevonden naar de kleine Leica.

Minimalistisch design

Daar waar de meeste compactcamera's rijkelijk zijn bedrukt met allerhande termen en functies waarmee de camera zich moet onderscheiden van de concurrentie, heeft de leica juist een zeer rustige vormgeving. Nergens zie je staan dat de camera gps heeft, of dat de camera kan filmen in full hd. De V-lux 40 is een minimalistisch en stijlvol vormgegeven camera, zeker in combinatie met de fraaie leren tas die Leica als optie aanbiedt.

V-Lux 40

Prijs en beschikbaarheid

Nog deze maand start de verkoop van de Leica V-lux 40, de adviesprijs bedraagt 599 euro. Bij de camera krijg je een licentie voor zowel Adobe Photoshop Elements 10 als Premiere Elements 10.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse