Preview: Leica S (Typ 007) met 4K-filmfunctie

Preview: Leica S (Typ 007) met 4K-filmfunctie

Julian 6371 2
De nieuwe Leica S (Typ 007) is voorzien van een 37,5-megapixelsensor met afmetingen van 30x45mm. Volgens de fabrikant levert deze foto's met een dynamisch bereik tot 15 stops. Het is de eerste digitale middenformaatcamera met 4K-filmfunctie.

Op de Photokina in september 2014 maakten we voor het eerst kennis met de Leica S (Typ 007), destijds ging het echter om een prototype en waren nog niet alle details definitief. Nu presenteert Leica-importeur Transcontinenta de camera officieel en zijn de specificaties bekend.

Leica MAX CMOS-sensor

De afgelopen jaren zijn er veel digitale middenformaatcamera's verschenen met aps-c-sensor. Vrijwel alle merken gebruiken de 50-megapixelchip van Sony. Leica doet dit niet en past een eigen Leica MAX CMOS-sensor toe, zonder low-pass-filter. Het is een sensor met afmetingen van 30x45mm en een resolutie van 37,5 miljoen pixels. Volgens Leica is de chip goed voor een dynamisch bereik tot 15 stops, het iso-bereik loopt van 100 tot 12.500.

Het toestel maakt foto's in het DNG-bestandsformaat (lossless compressed). Bestanden zijn ongeveer 42MB groot. De maximale fotografeersnelheid is 3,5 beelden per seconde, in de 2GB grootte buffer is plaats voor 15 DNG-bestanden. Fotografeer je in jpg, dan is er geen limiet.

Leica S Typ 007

4K-filmfunctie

Leica's eigen sensor geeft de camera een unieke mogelijkheid. Het is de eerste digitale middenformaatcamera met 4K-filmfunctie. Het is echter niet mogelijk om de volledige sensor te gebruiken bij het filmen in de 4K-stand. Er wordt een uitsnede gemaakt die overeenkomt met het Super35mm-formaat (vergelijkbaar met aps-c).

Leica past de Cinema 4K-standaard toe van 4096x2160 pixels met 24 fps. Kies je voor full-hd, dan kan wel de volledige sensor gebruikt worden tijdens het filmen. In 1080p heb je keuze uit framerates van 24, 25 of 30 fps.

De Leica S (Typ 007) maakt gebruik van 4:2:2 color sampling, beschikt over time code, een audio in- en uitgang, focus peaking en clean hdmi-out (8-bit 4:2:2) voor opname met een externe hdmi-recorder.

Anticiperende autofocus

Leica voorziet de S (Typ 007) van een verbeterd autofocussysteem, dat naast een hogere snelheid ook een nog hogere nauwkeurigheid moet bieden. Om optimale focus te garanderen bij het vastleggen van bewegende onderwerpen, is de camera voorzien van een anticiperende autofocus-stand. De Leica S (Typ 007) registreert de beweging van het onderwerp en bepaalt de uiteindelijke afstand tot de camera op het moment van de uiteindelijke opname.

Wifi, gps en digitale waterpas

In de behuizing heeft Leica een gps-module geïntegreerd. Deze zorgt ervoor dat je foto's kunt voorzien van locatiecoördinaten, die worden opgeslagen in de exif-gegevens van de opname. Dankzij de gps kan ook de tijd op de camera automatisch ingesteld worden.
In combinatie met de Leica S App voor iPhone en iPad, maakt de geïntegreerde wifi-module het mogelijk om de camera op afstand te bedienen. Ook is er een nieuwe digitale waterpas: een twee-assige sensor geeft de exacte horizontale en verticale oriëntatie in de zoeker weer.

Leica S Typ 007

Lcd met Gorilla Glass

Het 3-inchscherm op de behuizing van de Leica S (Typ 007) beschikt over 921.600 pixels, kan de volledige srgb-kleurruimte weergeven en biedt hoog contrast en helderheid, volgens de fabrikant. Het lcd is voorzien van krasbestendig Gorilla Glass, dat ook op veel smartphones wordt toegepast.

Het display op de bovenkant heeft een groter oppervlak gekregen en reflecteert minder, zodat het ook in fel zonlicht goed is af te lezen. Met twee nieuwe bedieningselementen op de bovenkant van de camera is het mogelijk om snel Live View te activeren of een filmopname te starten.

Leica S Typ 007

Robuust ontwerp

Leica S-camera's zijn ontworpen en gebouwd voor vele jaren dagelijks gebruik. Er zijn aparte slots voor CompactFlash- en sd-geheugenkaarten aanwezig. De camera heeft een grote zoeker; het pentaprisma geeft 98 procent van het beeld weer met een vergroting van 0,87x.

De nieuwe roestvrijstalen bajonet op de Leica S (Typ 007) moet de duurzaamheid nog meer vergroten. Ook de levensduur van nieuwe spleetsluiter in de camera is toegenomen, deze staat garant voor minimaal 150.000 opnamen.

Leica S-objectieven

Naast de camera zijn ook de Leica S-objectieven robuust gebouwd en afgedicht tegen stof en vocht. Het unieke duo-sluiter-concept van het systeem, biedt fotografen de keuze tussen het gebruik van de snelle spleetsluiter van de camera (met snelheden tot 1/4000e seconde) of de elektronisch gestuurde centraalsluiter van de CS-objectieven, die een flitssynchronisatie toelaat op alle sluitertijden tot 1/1000 sec.

Momenteel zijn er tien objectieven voor het Leica S-systeem beschikbaar, waarvan zes ook verkrijgbaar zijn met een centraalsluiter. Daarnaast kunnen middenformaatobjectieven van verschillende andere merken (bijvoorbeeld Hasselblad H en Contact 645) met speciale adapters op de Leica S (Typ 007) gebruikt worden, met behoud van autofocus, centraalsluitercontrole en automatische diafragmaregeling.

Prijs en beschikbaarheid

De Leica S (Typ 007) is vanaf eind augustus verkrijgbaar bij de geautoriseerde Leica Store en Leica-dealers in Nederland voor een adviesverkoopprijs van 15.000 euro (exclusief BTW).

Leica S Typ 007

afbeelding van RHBoks

De Pentax 645Z heeft ook een 4K mogelijkheid evenals full HD, hiermee is Leica niet de eerste met een mini-middenformaat camera . De sensor van Pentax is een 33x44 mm 50MP CMOS en is identiek aan die van de Phase One en Hasselblad H5-50C. De Leica sensor is 30x45 nagenoeg dezelfde maat alleen 3:2 ipv 4:3 aspect ratio. Tevens heeft de Leica 37MP tegenover 50MP van Hasselblad,Phase One en Pentax. De Leica heeft als standaardlens een lichte tele-lens 70mm ipv 55mm evanals Hasselblad en Phase One, Pentax hanteerd de werkelijke standaard lens dus 55mm, dit geeft al aan dat er niet zo heel veel verschil zit tussen fullframe en 33x44 0f 30x45 sensor. Wil je werkelijk middenformaat dan kom je uit bij Hasselblad H5-60 of een Phase One 60 of 80MP die sensors zijn nagenoeg de maat van het klassieke 645 formaat namelijk 52x41mm wat 2,5 fullframe betekent, deze laatste camera's zijn altijd nog voordeliger dan de mini-Leica en bieden meer als men de grote investering voor digitaal middenformaat moet of wil maken.

afbeelding van RHBoks

De camera body type 007 is te koop inclusief BTW voor € 23600.- bij foto konijnenberg, het type 006 kost € 15000.- Ter aanvulling 4K functie met de 50MP CMOS is interval anderzijds is de 4K bij Leica slechts super-35mm en dus helaas niet eens 24x42 uitsnede.