Preview: Leica S, in plaats van S3

jesse kraal 2890 3
Tegelijk met de nieuwe Leica M en M-E presenteert Leica ook de nieuwe S. Ook voor deze productlijn worden in het vervolg geen getallen meer gebruikt. Ook als er over pakweg een jaar of twee een opvolger voor deze camera komt, zal deze gewoon weer 'S' heten, aldus Leica.

Net als bij de S2 wordt het hart van de Leica S gevormd door een grote beeldchip van 45 bij 30 millimeter en met een resolutie van 37,5 megapixels. Wel werd de hoeveelheid ram-geheugen verdubbeld naar 2GB. Daardoor kun je nu 32 foto's in een reek schieten voordat de opnamesnelheid afneemt tot minder dan 1,5 fps. Het iso-bereik van de Leica S bedraagt 100-1600 iso.

Leica S

Beter scherm en gps

De simplistische bediending bleef behouden, wel is het scherm fors beter dan van de S2. De resolutie groeide van 230.000 beeldpunten naar 920.000 beeldpunten. Om te onderstrepen dat de camera niet alleen voor studiowerk geschikt is, heeft Leica de S voorzien van een geïntegreerde gps-module.

19.500 Euro

De revolutie van video en live view  wordt bij de Leica S overgeslagen. De S beschikt nog over een CCD-sensor. De tegelijk geïntroduceerde Leica M heeft een cmos-sensor en kan dus ook filmen. Goedkoop zijn Leica's nooit, de S is met 19.500 euro voor alleen de body echter het duurste toestel uit het assortiment.

Leica S

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Van Leica S3 naar Leica S;
Lijkt me op de lange duur toch erg onhandig, alleen nog maar een "S" bij elk nieuw model.
Leica kan wel willen ontkennen dat camera's op een gegeven moment verouderd zijn en worden vervangen, maar de praktijk werkt toch nét even anders en dan zie ik, zeker op de 2e-handsmarkt, de Babylonische spraakverwarringen al aankomen........

afbeelding van Julian

Apple hanteert hetzelfde systeem, nog niet bij de iPhone, maar wel bij MacBooks, iMac's en nu de 'nieuwe' iPad. Leica komt niet zó vaak met nieuwe modellen, dus het is waarschijnlijk wel te overzien verwachten we.

afbeelding van Henri

Dat kan zo zijn, maar ik denk niet dat gebruikers na 6 jaar hun MacBook (kunnen) inruilen. Daar zit geen enkele handelaar op te wachten.
En sinds de digitalisering gaat het zelfs bij Leica wat sneller met de modellen;
De M6 bijvoorbeeld is 14 jaar(!) in productie geweest.
Dat gaat geen enkel digitaal model halen denk ik........