Preview: Leica M (Typ 262) terug naar de eenvoud

Preview: Leica M (Typ 262) terug naar de eenvoud

Pieter Molenaar 5821
Leica heeft de Leica M (Typ 262)-meetzoekercamera aangekondigd. Het toestel heeft een 24-megapixel-cmos-sensor en ontbeert zowel live view- als videofunctionaliteit. Vanwege het op fotografie toegespitste minimalisme is de nieuwe Leica M te zien als de opvolger van de Leica M-E en het goedkopere, eenvoudigere broertje van de Leica M (Typ 240).

Enkele dagen geleden werd bekend dat Leica een nieuwe camera met het typenummer 'M Typ 262' geregistreerd had in Rusland en Zuid-Korea. Toen was al de verwachting dat het een mogelijke opvolger zou zijn van de Leica M-E. Leica heeft de Leica M (Typ 262)-meetzoekercamera nu officieel aangekondigd.

Geen live view en evf

Terug naar de essentie. Dat is wat Leica met de nieuwe Leica M voor ogen heeft. Net als de Leica M-E heeft de Leica M geen live view-functionaliteit. Ook kan er, in tegenstelling tot de Leica M (Typ 240), bij dit nieuwe toestel geen elektronische zoeker bevestigd worden.

24-megapixelsensor

Leica heeft zijn Leica M (Typ 262) uitgerust met een cmos-beeldsensor met 24 megapixels. Het is niet bekend of dit dezelfde sensor is die Leica in de Leica M (Typ 240) gebruikt, maar gezien het opgegeven iso-bereik van iso 200-6400 en een gepushte iso 100-variant lijkt dit wel zo te zijn. De Leica M-E maakte nog gebruik van een ccd-sensor.

Stiller afdrukken

Leica geeft hoog op over het stillere sluitermechanisme van de Leica M (Typ 262). Bij de Leica M (Typ 240) werd het sluitergeluid volgens de Duitse camerafabrikant als te luid ervaren door gebruikers. Bij enkelvoudige opnames is het mogelijk om binnen een seconde twee keer af te drukken, terwijl in de meervoudige opnamemodus drie fotos per seconde genomen kunnen worden. De buffer van 1GB biedt ruimte aan acht fotos. De minimale sluitertijd bedraagt 1/4000s, terwijl de camera een minimale flitssynchronisatietijd van 1/180s heeft.

Aluminium bovenkant

Door het gebruik van een aluminium topplaat in plaats van het voor Leica M-modellen gebruikelijke messing, heeft Leica 100g af kunnen schaven van de Leica M (Typ 240). Het totaalgewicht komt daarmee uit op 600g. Net als de Leica M-E heeft dit nieuwe model overigens bij de topplaat linksboven bij het zoekerglas een 'inkeping'. Bij de meeste andere Leica M-modellen loopt de topplaat gewoon recht door. De rest van de body is gemaakt van een magnesiumlegering, terwijl deze afgewerkt is met 'synthetisch leer'.

Lcd met Gorilla Glass

De Leica M (Typ 262) is net als de Leica M (Typ 240) uitgerust met een 3"-lcd met 910K-subpixels, maar in plaats van een safieren beschermglas maakt Leica bij het nieuwere model gebruik van Gorilla Glass om krassen tegen te gaan. De Leica M-E beschikt over een 2,5"-lcd met 230K subpixels.

Vereenvoudigd menu

Door het ontbreken van live view en video heeft Leica ook de menuinterface kunnen minimaliseren. In slechts twee menupaginas ben je nu door alle opties heen. Ook is de LV-knop van de Leica M (Typ 240) bij dit nieuwe model vervangen door een knop om rechtstreeks de witbalans aan te passen. Bij de Leica M-E ontbreken beide knoppen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind november 2015 moet de Leica M (Typ 262) verkrijgbaar zijn. Op het moment van schrijven is een officiële europrijs nog niet bekend, maar volgens diverse sites gaat de camera 5500 euro kosten.

afbeelding van BJ

Volgens de échte vakpers is deze camera NIET de opvolger van de Typ240.

afbeelding van PieterMolenaar

@BJ: Dat staat ook niet in de tekst. Meer dat de Typ 262 vanwege zijn specificaties en functionaliteiten gezien kan worden als de opvolger van de Leica M-E.

afbeelding van BJ

Volgens mij staat het er wél, maar goed....

afbeelding van PieterMolenaar

@ BJ: uit de inleiding: "Vanwege het op fotografie toegespitste minimalisme is de nieuwe Leica M te zien als de opvolger van de Leica M-E en IS het goedkopere, eenvoudigere broertje van de Leica M (Typ 240)." -> toevoeging van 'IS' in die zin had wat duidelijker verwoord wat ik bedoelde te zeggen. Ik geef toe dat mijn zinsopbouw de eenduidigheid niet ten goede kwam... Mea culpa.