Preview: Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH

jesse kraal 2512 3
Leica vervangt het oudste objectief uit haar assortiment. De Summicron-M 50mm f/2 gaat al sinds 1979 in optisch ongewijzigde vorm mee. Een verbeterd optisch ontwerp moet zorgen voor betere beeldkwaliteit en minder lensfouten. Ook het uiterlijk van het objectief wordt aangepakt.

Het oude 50mm-objectief presteert volgens Leica nog prima, reden om niet met een compleet nieuw ontwerp te komen, maar voort te borduren op het oude ontwerp. Nieuw zijn de zwevende achterste lensgroep en de asferische lenselementen. Elf diafragmalamellen moeten zorgen voor een heerlijk zachte bokeh, de nieuw ontworpen behuizing moet zorgen voor een betere bediening.

Summicron

Handwerk

Leica-objectieven worden niet alleen volledig met de hand in elkaar geschroefd, ook de productie van de afzonderlijke onderdelen is veelal mensenwerk. Verwacht voor de 50mm f/2.0 dan ook geen prijzen die je bij bijvoorbeeld Canon of Nikon voor een 50mm f/1.8 neertelt. De APO Summicron-M 50mm f/2 ASPH kost liefst 6000 euro als deze eind juli te koop komt. Ter vergelijking, de huidige Summicron 50mm f/2 kost 1795 euro en ook de Summilux-M 50mm f/1.4 is met 3295 euro een heel stuk minder prijzig.

In de praktijk

In onderstaande video zie je fashionfotograaf Pedro Ferreira aan het werk met de M9 en de nieuwe Leica Apo-Summicron-M 50mm f/2 ASPH.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Gezien het enorme prijsverschil tussen
de Apo en de niet-Apo kan ik me niet voorstellen dat de Apo een vervanger is.
Het lijkt me waarschijnlijker dat de objectieven naast elkaar in het programma worden gepositioneerd, net zoals met de 90 mm Apo en niet-Apo.

afbeelding van Jip van Kuijk

Inderdaad, dit lijkt mij ook, helaas voor mij niet te betalen toch maar het oude model aanschaffen dan.

afbeelding van Anonymous

Ze zijn bij Leica gek geworden!
Ze denken mensen kopen het toch wel.
Ook de nieuwe M camera, nog het zelfde lcd
Dat ze al 5 jaar gebruiken.