PREVIEW: Kodak Z740 en Z700

Redactie 607 0
Kodak introduceerde onlangs de Z-serie: een nieuwe lijn compacte, maar veelzijdige digitale camera's (

De EasyShare Z740 en de Z700 moeten respectievelijk de semi-professionele DX 7590 en de veelzijdige consumentencamera DX 6490 vervangen. Centraal staat daarbij een behoorlijke zoomlens. Bij de Z740 is die met 38 tot 380 millimeter 10 keer optisch. De Z700 komt met 35 tot 175 millimeter niet verder dan 5 keer optische zoom.

Z700


Inmiddels ligt de Z700 al in het winmag-testlab. De uitgebreide test wordt gepubliceerd in de special Digitale fotografie in de zomereditie van winmag. Nu al blijkt dat de Z700 in alles de mindere is van de Z740, en zo is deze ook bedoeld. Al had de redactie van de Z700 wel iets meer verwacht.


Zo stelt het 1,6-inchbeeldschermpje van de Z700 eigenlijk een beetje teleur. De trend op de digitale fotografiemarkt is immers
Klik om te vergroten
Kodak EasyShare Z700
ruime LCD's van 1,8 tot 2,5 inch omvang. Ook de resolutie van de monitor op de Z700, 72.000 pixels, is niet echt super.

Bedieningsgemak


Veel liever kijkt de redactie naar de eenvoud en het prettige bedieningsgemak van Kodak-camera's, waarvan ook de Z700 inderdaad een behoorlijke dosis van heeft meegekregen. Met overal verkrijgbare AA-type batterijen, een 4-megapixelresolutie en een verkoopadviesprijs van 299 euro verwacht de redactie dat de Kodak EasyShare Z700 veel beginnende fotografen kan aanspreken.

Z740


Dan de Z740: de opvolger van de door winmag goed geteste DX 7590. Het toestel is met 399 euro zeer aantrekkelijk geprijst voor de mogelijkheden die het biedt. Al vindt de Digi|foto-redactie het spijtig dat Kodak de Z740 heeft uitgerust met een eigen lens en niet een van de betere lenzenfabrieken Carl Zeiss of Schneider-Kreuznach. Dat verklaart waarschijnlijk de aantrekkelijke
Klik om te vergroten
Kodak EasyShare Z740
prijs. Ook zou het toepassen van een eigen lens een poging kunnen zijn van Kodak om de uitgaven te beperken in de moeilijke concurrentierijke markt voor digitale compactcamera's waar de marges klein zijn.

Zonlicht


De Z740 kan platen tot 5 megapixels (2576 x 1932 pixels) schieten. Je bekijkt ze op een 1,8-inchscherm. Extra voordeel is de elektronische zoeker, dat als het goed is minder stroom verbruikt dan het lcd en je bij fel zonlicht de mogelijkheid geeft met het oog tegen de camera toch foto's te maken. Al zijn de Kodak-beelschermpjes doorgaans bij zonlicht wel redelijk goed af te lezen.

Belichtingsinstellingen


De Z740 wordt geleverd met 18 scènemodi (waaronder feest, sport en portret), zodat gebruikers in moeilijke omstandigheden de camera automatisch voor aangepaste belichtingsmogelijkheden (diafragma, sluitertijd, iso-waarde, flitsfunctie) kan laten kiezen.


Natuurlijk ontbreken de bekende Programma AE, diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze en handmatige keuze (P, A, S, M) niet, zodat de creatieve fotograaf zelf de controle houdt over de diverse belichtingsinstellingen. Bijkomend voordeel van de PASM-functies is de mogelijkheid het gebruik van de flitser te onderdrukken, een keuze die je niet hebt bij de automatische scènemodi.

Videofunctie


Kodak heeft beide Z-toestellen een videofunctie meegegeven. Met een resolutie van 640 x 480 pixels lijkt die voldoende, maar de 13 beelden per seconde waarin bewegend beeld op beide Kodak-toestellen wordt vastgelegd, kun je nauwelijk nog video noemen. Dan had de 'frame rate' toch echt rond de 30 beelden per seconde moeten liggen.

Conclusie


Met de EasyShare Z700 en de geavanceerdere Z740 heeft Kodak twee nieuwe toestellen in de markt gebracht die vooral lijken bedoeld om de aandacht van de consument op het merk vast te houden en om de voorraden aan te vullen. Veel nieuwigheden kennen de toestellen niet en in bijvoorbeeld de lenskeuze zijn ze een achteruitgang op hun de toestellen die ze zouden moeten vervangen. winmag is natuurlijk nieuwsgierig hoe beide camera's het er in de test vanaf brengen. Kijk dus in juni uit naar de special Digitale fotografie in wm3/2005.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie