Preview: Hasselblad HV

Preview: Hasselblad HV, Sony A99 met aangepaste behuizing

jesse kraal 6203 10
Ikea, Volvo, Hasselblad. Zweedse merken die bekend staan om doelmatige en degelijke producten. De camerafabrikant is echter hard bezig dat imago om zeep te helpen met luxespeeltjes met een belachelijk hoge prijs. Aan het assortiment wordt de Hasselblad HV toegevoegd.

De Zweden trekken nu zelf het doek af van de Hasselblad HV, nadat enkele weken geleden al de eerste foto van het nieuwe toestel op internet opdook. Zoals voorspeld is de camera niets meer dan een 'verfraaide' Sony A99, waarmee de Hasselblad HV een prima, maar iets gedateerde fullframe-camera is.

Hasselblad HC

'Style statement'

Ten opzichte van de Sony A99 is vooral de behuizing onder handen genomen. Hasselblad gaat minder ver dan bij de Lunar, op het eerste gezicht is alleen het bovenpaneel flink anders dan bij de Sony. Dat heeft dezelfde kleur als de H-camera's van Hasselblad. Wel zijn de texturen op de greep anders en zijn de knoppen anders van vorm. Zo krijgt het filmknopje een rood glimmertje in plaats van een likje rode verf. Een 'brand new style statement' zoals Hasselblad boven het persbericht kopt dus.

Hasselblad HV

Specificaties

Qua specificaties komt de Hasselblad HV overeen met de Sony A99. Je hebt dus de beschikking over een 24-megapixel fullframe-sensor en de spiegel is er een van het halfdoorlatende type. Dankzij Sony's A-vatting kun je fullframe Sony- en Minolta-objectieven gebruiken. Voor verdere specificaties verwijzen we je naar de preview van de A99 die we in 2012 schreven.

Hasselblad HV

Prijs

Misschien wel het grootste verschil met de Sony A99 is de prijs van de Hasselblad HV. Laatstgenoemde kost inclusief Sony Zeiss 24-70 f/2.8 maar liefst 8500 euro, ruim twee keer zoveel als de prijs voor een Sony A99 met dat objectief. Wel krijg je er bij Hasselblad een opbergkoffer bij, die bestand is tegen extreme temperaturen en ook nog eens waterbestendig is.

Hasselblad HV

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jullius van Hees

Onbegrijpelijk! Dat dit merk zichzelf zo de grond in boort.

afbeelding van Anoniem

Of de camera's van Sony zijn gewoon heel goed... ;-) Wel eigenaardig dat de prijs dan 2 keer verdubbeld wordt.

Bij Leica doen ze natuurlijk een klein beetje het zelfde met die Panasonicjes, maar zij maken ook nog een S serie die NIET te vergelijken is in geen enkel opzicht met het andere grut ze aanbieden, ook niet met de M serie.

Misschien kunnen ze bij Hasselblad niet anders. Ik zou me wel twee keer achter de oren krabben om een fullframe van Hasselblad te kopen, als je de resultaten van de D800e ernaast legt. Mamiya, maar vooral PhaseOne liggen op middenformaat gebied ook echt niet ook niet te slapen en dat voor minder.

Daarbij dit is gewoon een fullframe camera met een prijs waar je akelig van wordt. Zal stiekem vast een markt voor zijn; misschien wel een groter aantal potentiële kopers voor de H serie; als er geen Sony op de objectieven staat.....

afbeelding van Bazip

Duur koffertje dus.

afbeelding van RH Boks

Zinloze exercitie van Hasselblad en Fuji,
maak gewoon een betaalbare reiscamera op medium format (dat mag wel 7000 tot 8000 euro kosten) maar dan heb je kwaliteit en een prof doelgroep.
Dit is echt een onzin camera net als de stellar en lunar. Ook de S van Leica is onzin een medium format met cropfactor 1.5 en een 2:3 beeldverhouding en daarbij maar een heel klein beetje meer kwaliteit dan een D800E.

afbeelding van jesse kraal

Hier heeft Fujifilm niets mee te maken, dit gaat om een 'samenwerking' tussen Sony en Hasselblad. Sowieso denk ik niet dat je je geld op een goedkope middenformaat-reiscamera hoef te zetten, zeker niet van Hasselblad. Goedkope Hasselblad's zijn er nooit geweest.

afbeelding van Anonymous

Wat deze schrijven probeert te zeggen is dat ze beter een goedkope middenformaat kunnen uitbrengen i.p.v. zichzelf zo belachelijk te maken om als een doorgedraaide chinees een A99 te kopiëren en er vervolgens 4000 euro meer voor te vragen. Als je dat kunt, kun je denk ik ook een mooie middenformaat uitbrengen voor iets minder geld.. Ik denk dat je daar ook veel meer zieltjes mee wint.

afbeelding van jesse kraal

Het is allereerst geen gekopieërde Sony, Hasselblad werkt samen met Sony en krijgt dus volledige goedkeuring om met de camera's aan de gang te gaan. Daarnaast kunnen ze op deze camera's duizenden euro's per exemplaar verdienen. Kom daar maar eens om bij een 'goedkope middenformaatcamera'...

afbeelding van Anonymous

Sorry hoor, maar als ze samen werken gaan ze niet een RX100 uitbrengen i.p.v. een RX100II die op dat moment ook al bestond. Ze kopen gewoon zo'n model op en gaan er een ander jasje omheen gooien... Je zou het kunnen noemen dat het een slecht tuningsbedrijf is van een auto fabrikant.. ze kopen een product op en maken er een wanproduct van

afbeelding van RH Boks

De H camera's van Hasselblad zijn gewoon Fuji camera's als zodanig zijn ze dan ook in Japan te koop inclusief Fujinon objectieven.
Zelf heb ik nog de anologe Hasselblad 503 met Carl Zeiss en dat is wel made in Sweden en Germany, maar niets slechts de Fuji H5-50D alias Hasselblad H5-50 het zijn geweldige prof camera's
En het is een uitgelezen systeem.

Maar Fuji heeft ook enorme ervaring in middenformaat reiscamera's zowel 645 als 67 als 69 dus die know how met een Sony CMOS sensor van 41x56mm levert iets zeer nuttigs op

afbeelding van RH Boks

Hiep Hoera er zijn geruchten dat Sony zijn CMOS 50MP sensor gaat inzetten voor een reiscamera onder Sony Label. Opnieuw wordt de markt opgeschud door Sony. Inmiddels is bekend dat Pentax ook dezelfde sensor gebruikt maar dan voor een camera die dus 1/3 gaat kosten van Hasselblad of Phase One. Prijs is rond de 11000 dollar inclusief 55mm standard lens. Dat is momenteel in euro een kleine 8000. Nog veel geld maar dat is normaal voor een middenformaatcamera met grotere sensor. Dus een reiscamera onder Sony label met vast objectief zou dan inderdaad rond de 5000 tot 6000 euro kunnen gaan kosten. Een grote RX broer. doelgroep zijn architectuur,reis en landschap fotografen die voorheen met grootformaat werkte en analoog middenformaat.