Preview: Fujifilm XQ1 met 2/3-inchsensor

Julian Huijbregts 3130
Met de XQ1 introduceert Fujifilm een opvolger voor de XF1. De compactcamera krijgt de 12-megapixel X-Trans-sensor en EXR II-processor uit de Fujifilm X20, het 25-100mm f/1.8-4.9-zoomobjectief kennen we uit de XF1.

Op de Photokina in 2012 kondigde Fujifilm de XF1 aan. Een stijlvolle compactcamera met relatief grote 2/3-inchsensor. Nu staat zijn opvolger klaar in de vorm van de Fujifilm XQ1. Het concept is niet gewijzigd en ook het 25-100mm f/1.8-4.9-objectief met stabilisatie kennen we uit zijn voorganger.

Fujifilm XQ1 front

X-Trans

Nieuw is de 12-megapixel 2/3-inch X-Trans II cmos-sensor, met hybride autofocus: de sensor beschikt over fasedetectiepixels die volgens Fujifilm voor razendsnelle autofocus zorgen. Helemaal nieuw is de sensor overigens niet, het gaat om het exemplaar dat we eerder in de Fujifilm X20 zagen.

Ook de EXR Processor II is afkomstig uit de Fujifilm X20. Daarmee krijgt de XQ1 de beschikking over de Lens Modulation Optimiser (die we eerder zagen in de X20 en de X100S). Hiermee gaat Fujifilm beeldfouten te lijf in de camera, dat moet betere jpg-bestanden opleveren.

Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800. Fotograferen kan in raw en jpg, er zijn vijf verschillende filmsimulaties aanwezig: Velvia, Astia, Provia, Sepia en Monochrome. Ook krijg je de beschikking over acht effectfilters: Toy camera, miniatuur, Dynamic Tone, Pop Colour, Soft Focus, High Key, Low Key en Partial Colour.

Behuizing

De XF1 moest met een draai aan de ring rondom het objectief aan- en uitgezet worden. Dat werkte wat omslachtig in de praktijk. Ook werd de ring gebruikt om in- en uit te zoomen. Fujifilm kiest voor de XQ1 voor een andere aanpak: zoomen doe je met een hendeltje rondom de sluiterknop, de aluminium ring rondom het objectief kun je gebruiken om diafragma en sluitertijd aan te passen. De camera in- en uitschakelen gaat via een knopje bovenop het toestel.

Fujifilm XQ1 top

Het toestel meet 100 x 59 x 33 mm en weegt 206 gram, inclusief accu. Met een volle acculading kun je 240 foto's maken, volgens de CIPA-norm.

3-inch lcd met 920.000 beeldpunten

Het lcd blijft met 3-inch gelijk aan dat van zijn voorganger, maar de Fujifilm heeft het display van de XQ1 voorzien van 920.000 beeldpunten. De XF1 moest het met de helft stellen. Fujifilm belooft hoog contrast door gebruik van anti-reflecterend glas en een kijkhoek van 85 graden. Ook in fel zonlicht zou het scherm goed afleesbaar moeten zijn.

Fujifilm XQ1 back

Filmfunctie

Filmen kan in full-hd-resolutie met maximaal 60 beelden per seconde. Daarnaast kun je kiezen uit 30 bps, andere framerates zoals 25 of 24 bps behoren niet tot de mogelijkheden. Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde stereomicrofoon. Focus peaking is aanwezig als hulpmiddel om handmatig scherp te stellen.

Wifi

Fujifilm voorziet de XQ1 van wifi. De werking hiervan is relatief beperkt: je kunt foto's naar een smartphone of tablet sturen, maar de camera op afstand bedienen is niet mogelijk.

Accessoires

Fujifilm brengt een aantal accessoires op de markt voor de XQ1: zo is er een stijlvolle leren 'half-case' in zwart en bruin en een onderwaterbehuizing (WP-XQ1) waarmee de camera tot 40 meter diep het water in mag.

Fujifilm XQ1 Halfcase

Prijs en verkrijgbaarheid

De Fujifilm XQ1 is beschikbaar in zwart en zilver. Vanaf november is de compactcamera te koop oor een adviesprijs van 399,99 euro.

Fujifilm XQ1 colors