Preview: Fujifilm XF1

jesse kraal 3381 0
Fujifilm breidt haar assortiment X-camera's uit met de XF1, een compactcamera gebouwd rondom dezelfde relatief grote 2/3-inchsensor als in de X10 en de X-S1. Het objectief heeft 4x optische zoom met effectief bereik van 25-100mm. De maximale lensopening bedraagt f/1.8-4.9.

Fujifilm heeft er hard aan gewerkt om de XF1 een hoogwaardig uiterlijk te geven. Zo zijn de boven- en onderkant van metaal en heeft de voorkant een afwerking van kunstleer. Behoorlijk retro, zoals we inmiddels gewend zijn van de X-serie.

Je hebt keuze uit zwart, rood of buin. De achterkant heeft een eenvoudige lay-out die lijkt op die van andere Fuji-camera's.  Het scherm zelf is 3 inch groot en heeft 460.000 beeldpunten.

4x optische zoom

De Fujifilm XF1 heeft net als de X10 4x-optische zoom, die je handmatig bedient met en draairing rondom het objectief. Wel is het bereik iets anders, de X10 heeft een effectief bereik van 28-112mm, bij de XF1 is dat 25-100mm. Met de draairing rondom het objectief kun je de camera ook in- en uitschakelen.

fujifilm XF1

Lekker klein

Hoewel de XF1 op de uiterste groothoek iets lichtsterker is (f/1.8 tegen f/2 voor de X10), legt het nieuwe model het op de uiterste tele-stand ruimschoots af tegen de X10 (f/4.9 versus f/2.8). Gelukkig wordt de relatief beperkte lichtsterkte weer iets gecompenseerd door optische beeldstabilisatie. Het grote voordeel van de XF1 zijn echter de compacte afmetingen. De camera is nog een flink stuk kleiner dan de X10.

Fujifilm XF1

Video

Filmen kan in 1080p, nieuw de sceneherkenning tijdens het filmen. Gecombineerd met de gezichtsherkenning moet dit filmen nog eenvoudiger maken. Of je de XF1 ook volledig handmatig kunt bedienen in de filmmodus vertelt Fujifilm niet in het persbericht. Een externe microfoon aansluiten behoort niet tot de mogelijkheden, standaard heeft de XF1 wel een ingebouwd stereo-exemplaar.

Panorama en filmsimulatie

Andere mogelijkheden die wel al kennen uit andere X-camera's zijn de vijf filmsimulaties voor jpg-foto's, de 360 graden-panorma's die je in een eindeloze loop kunt bekijken en natuurlijk de mogelijkheid om in raw te fotografen.

Prijs en beschikbaarheid

Wanneer de Fujifilm XF1 bij ons in de winkels ligt en wat de elegante compactcamera in euro's gaat kosten is nog niet bekend. In de VS heeft de XF1 een prijskaartje van 500 dollar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse