Preview: Fujifilm X30

Preview: Fujifilm X30

Julian 13763 0
De nieuwe Fujifilm X30 lijkt in veel opzichten op zijn voorgangers. Zo heeft de high-end-compactcamera een 2/3-inchsensor en 28-112mm f/2.0-2.8-objectief. De optische zoeker maakt echter plaats voor een elektronisch exemplaar, met maar liefst 2,36 miljoen beeldpunten.

Het ontwerp van de Fujifilm X30 is iets hoekiger en oogt wat moderner dan de X10 en X20. Je hebt wederom keuze uit een volledig zwarte camera of een variant met zilverkleurige delen. Je krijgt zes instelbare fn-knoppen tot je beschikking en uiteraard kun je de camera volledig handmatig bedienen.

Instelring

Nieuw is de ring rondom het objectief, waarmee je instellingen zoals iso, diafragma, sluitertijd en witbalans kunt aanpassen. Met een knop op de voorkant van de camera wissel je tussen de diverse instellingen.

Fujifilm X30 control ring

12-megapixel X-Trans II-sensor

Aan de binnenkant vinden we veel overeenkomsten met de X20. Zo heeft de Fujifilm X30 net als zijn voorganger een 12-megapixel X-Trans II-sensor van het 2/3-inchformaat. Ook het 28-112mm f/2.0-2.8-objectief met optische beeldstabilisatie is gelijk gebleven.

Fotografeer je in raw, dan kun je de iso-waarde instellen van 100 tot 3200. In jpg is het mogelijk om het iso-bereik uit te breiden tot 12.800.

Fujifilm X30

Hybrid-AF

Fotograferen kan met maximaal 12 beelden per seconde. Fujifilm belooft razendsnelle scherpstelling met het Hybrid AF-systeem, dat contrastautofocus combineert met fasedetectiepixels op de sensor.

EVF met 2,36 miljoen beeldpunten

Het grote nieuws is de komst van een elektronische zoeker naar de Fujifilm X30. In de X10 en X20 gebruikte Fujifilm een optische zoeker. Een pluspunt ten opzichte van de vele compactcamera's die helemaal geen zoeker hebben, maar de zoeker was in geen opzicht te vergelijken met de exemplaren in dslr's. Het beeld is veel kleiner en bovendien zie je maar 85 procent van de uiteindelijke opname.

Daarom heeft Fujifilm in de X30 gekozen voor een elektronische zoeker, die honderd procent van het beeld weergeeft en bovendien groter is dan de optische zoekers van instap-dslr's. Dat Fujifilm uitstekende elektronische zoekers maakt hebben camera's als de X-E2 en X-T1 bewezen. In de compacte X30 zit een zoeker met maar liefst 2,36 miljoen beeldpunten, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Fujifilm X30 evf
De Fujifilm X30 heeft een elektronische zoeker, dit complexe systeem van optische lenzen zorgt voor een flinke vergroting van het beeld.

Kantelscherm

Ook het lcd aan de achterkant krijgt een upgrade: het formaat groeit naar 3-inch (920.000 beeldpunten), maar belangrijker: je kunt het scherm zo'n 90 graden omhoog en 45 graden omlaag klappen.

Fujifilm X30

Verbeterde filmfunctie

Fujifilm heeft ook aan de fanatieke filmers gedacht. Je kunt filmen in 1080p-resolutie met 60, 50, 30, 25 of 24 fps. Je hebt volledig handmatige controle bij gebruik van de filmfunctie en de bestanden worden opgeslagen met een vrij hoge bitrate van 36Mbps. De filmsimulatiestanden, waarmee je de kleuren van oude filmrolletjes nabootst, zijn ook te gebruiken bij het filmen. Naast simulaties voor Velvia, Provia en Astia beschikt de X30 over een nieuwe Classic Chrome-stand.

Classic Chrome

Wifi

Fujifilm voorziet de X30 van wifi. Met de FUJIFILM Camera Remote App (beschikbaar voor iOS en Android) kun je de camera volledig bedienen vanaf een smartphone of tablet.

Betere accu

Fujifilm geeft de X30 een nieuwe accu met meer capaciteit. Volgens de cipa-standaard kun je 470 foto's maken op een lading. Flink meer dan de 270 foto's die de X20 maakt volgens dezelfde standaard.

Fujifilm X30

Testfoto's

Op de website van Fujifilm zijn een aantal testfoto's te downloaden in volledige resolutie.

Prijs en beschikbaarheid

Fujifilm brengt de X30 in oktober op de markt voor een adviesprijs van 549 euro.

Fujifilm X30 black