Preview: Fujifilm X20

jesse kraal 4987 4
Op de CES in Las Vegas heeft Fujifilm niet alleen de X100s getoond, ook de kleinere X10 is vernieuwd en draagt voortaan de naam X20. Hoewel de specificaties van de X10 en X20 op het eerste gezicht weinig verschillen, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen.

Daar waar Fujifilm in het geval van de verbeterde X100 kiest voor de toevoeging 's' om het vernieuwde model te onderscheiden van zijn voorganger, gaat de verbeterde X10 als X20 door het leven. Opvallend, want op het eerste gezicht lijken de aanpassingen aan de X10 veel geringer dan die aan de X100.

Fujifilm X20

X-Trans-sensor

Hoewel de specificaties van de sensor op papier amper van elkaar afwijken -zo blijven de resolutie en gevoeligheid exact gelijk- zijn er wel degelijk grote verschillen. De X10 beschikte over een EXR-sensor, waarbij de pixels 45 graden gedraaid zijn ten opzichte van de randen van de sensor. In de X20 vinden we een X-Trans-sensor, waarbij de pixels niet langer zijn gedraaid. Wel is het bayerpatroon overboord gezet en maakt de X20 gebruik van Fujifilm's eigen verdeling van kleurfilters. Deze maakt het gebruik van een lowpassfilter overbodig en zou daardoor een beter detail moeten bieden.

Tegelijkertijd zijn enkele van die 12 miljoen pixels speciale fasedetectie-pixels. Net als grote broer X100s beschikt de X20 dus over een hybride autofocus, waarbij contrast-af wordt ondersteund door fasedetectie-af. Fujifilm belooft een maximale scherpsteltijd van 0,2 seconde onder alle omstandigheden. Als ze die belofte waar kunnen maken, dan heeft Fujifilm een enorme winst geboekt ten opzichte van de X10.

Fujifilm X20

EXR-processor

Door het gebruik van een tweede generatie EXR-processor, is het toestel ook wat sneller geworden. Zo kun je voortaan twaalf in plaats van tien beelden per seconde maken en wordt 1080p-video voortaan met zestig in plaats van dertig frames per seconde vastgelegd. Ook is er een slomo-functie, waarbij je kunt filmen met 80, 150 of 250 frames per seconde. Dit gaat wel ten koste van de opnameresolutie.

Informatie in de zoeker

Net als voorganger X10 heeft de X20 een optische zoeker die meezoomt met het objectief. Nieuw is dat er in de zoeker nu een klein display zit dat je informatie geeft over zaken als sluitertijd, diafragma en gekozen iso-waarde. Doordat de kleur waarin deze informatie verschijnt zich aanpast aan de omstandigheden, belooft Fujifilm dat deze altijd goed zichtbaar is.

zoeker X20
De digitale overlay in de optische zoeker geeft je informatie over diverse instellingen.

Prijs en beschikbaarheid

Een van de meest opvallende veranderingen aan het toestel vinden we echter niet aan de binnenkant, maar aan de buitenkant. Vanaf heden is de kleine Fuji namelijk ook leverbaar in het zilver. Een volledig zwarte variant blijft overigens ook gewoon leverbaar. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, vermoedelijk liggen die zeer dicht in de buurt van de adviesprijs voor de X10.

Fujifilm X20
De belangrijke veranderingen gaan verscholen onder het retro-jasje van de X20.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van paul mackenzie

Het belangrijkste verschil zijn jullie m.i.z. vergeten te vermelden en dat is dat deze camera nu ook een electronische zoeker heeft, waarbij alle belangrijke informatie zichtbaar is.
Groeten
Paul

afbeelding van jesse kraal

Dank, we hebben het artikel hierover uitgebreid. Het gaat overigens niet om een volledig lcd-display zoals de X100(s) dat heeft maar om een zogenaamde 'overlay'.

afbeelding van Hanno van Dijk

Volgens mij is het een optische zoeker waarin de informatie digitaal wordt ingeprojecteerd.

afbeelding van Julian

Klopt helemaal!