Fujifilm X-S1, 26x zoom met 2/3-inchsensor

Preview: Fujifilm X-S1, 26x optische zoom met 2/3-inchsensor

jesse kraal 3796 3
Ruim anderhalve maand geleden liet Fujifilm de X-S1 al voor het eerst zien. Op dat moment was er nog maar weinig informatie over het toestel met 26x optische zoom en 2/3-inchsensor bekend. De camera is nu officieel gepresenteerd.

Fujifilm geeft haar meest geavanceerde bridgecamera een 26x-zoomobjectief mee. Het bereik is gelijk aan 24-624mm op een fullframecamera. De maximale lichtsterkte loopt van f/2.8 op 24mm tot f/5.6 bij 624mm. Fujifilm heeft het objectief van de X-S1 verder uitgerust met optische beeldstabilisatie.

Fujifilm X-S1

Gedeelde techniek

Veel van zijn techniek deelt de Fujifilm X-S1 met de X10. Zo hebben de camera's onder meer dezelfde 2/3-inch 12-megapixelsensor. Was deze sensor in de X10 al iets groter dan bij de concurrentie, de X-S1 slaat een nog groter gat met zijn tegenstrevers. Bridgecamera's hebben tot op heden vooral de veel kleinere 1/2,3-inch sensoren. De maximale opnamesnelheid ligt bij volledige resolutie op zeven beelden per seconde, bij een lagere resolutie wordt dit verhoogt naar tien beelden per seconde.

Net als de X10 heeft de Fujifilm X-S1 een iso-bereik dat loopt van 100 tot 3200 (uit te breiden tot 12.800 bij een lagere resolutie) en de mogelijkheid om te fotograferen in raw. Het lcd is wel groter, dat meet nu drie inch, heeft 460.000 beeldpunten en is daarnaast kantelbaar. Je hebt niet alleen de beschikking over een lcd, de X-S1 heeft ook een elektronische zoeker. Deze heeft een resolutie van 1,44 miljoen beeldpunten.

Fujifilm X-S1

Afwerking en bediening

Net als bij de andere camera's uit de X-serie, de X10 en de X100, heeft de Japanse fabrikant ook bij de X-S1 werk gemaakt van de bediening en de afwerking. De behuizing is afgewerkt met een zacht, rubberachtig materiaal, de draaiwieltjes zijn van metaal. Qua bediening en behuizing doet de X-S1 nog het meeste denken aan een spiegelreflexcamera.

De filmfunctie is overgenomen uit de X10. Dat betekent de mogelijkheid om maximaal in 1080p op te nemen met 30 beelden per seconde. De camera is voorzien van een stereo-microfoon, een extern exemplaar aansluiten kan ook. De camera heeft een standaard 3,5mm-ingang.

Fujifilm X-S1

Alle informatie?

Weten we dan alles over de Fujfilfilm X-S1? Nee, niet helemaal. Een Nederlandse adviesprijs of een datum waarop de camera in de winkels gaat verschijnen is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van ikke

een externe microfoon kan wel aangesloten worden aan de zijkant => zit onder rubberen afdichting samen met o.a. USB en HDMI

afbeelding van jesse kraal

Je hebt gelijk, dankjewel. We passen het aan.

afbeelding van SvA

Mooie en veelzijdige camera. Fuji kennende zal de fotokwaliteit prima zijn. Even een opmerking over de tekst, 'dat betekend" moet natuurlijk " dat betekent" zijn.