Preview: Fujifilm Finepix X100S

jesse kraal 6468 4
De komst van de Fujifilm X100 zorgde voor een ware hype in fotografieland. Het retro-uiterlijk kon vele mensen bekoren en ook het 23mm f/2-objectief (35mm kleinbeeldequivalent) sprak tot de verbeelding. Het toestel krijgt een waardige opvolger in de vorm van de X100S.

Fujifilm heeft op de CES de X100S gepresenteerd, dit toestel volgt de nu al legendarische X100 op. Ten tijde van zijn introductie ontstond er een ware hype rondom dat toestel. Hoewel de beeldkwaliteit zonder twijfel uitstekend was, lieten met name de bediening en de af-snelheid te wensen over. Dat Fujifilm nu met een X100S komt en niet met een volledig nieuwe X200 hoeft dus geen probleem te zijn.

Fujifilm X100s
Zouden ze nog nieuwe persfoto's hebben gemaakt of was een klein beetje photoshop voldoende? Aan de behuizing veranderde vrijwel niets.

Zelfde buitenkant, nieuwe binnenkant

Gebleven zijn het aantrekkelijke retro-jasje en het uitstekend presterend 23mm f/2-objectief. Ook de hybride-zoeker, een combinatie van een optische en een elektronische zoeker, vindt zijn weg naar de X100S. Wel is de elektronische zoeker verbeterd, deze telt nu 2,36 in plaats van 1,44 miljoen beeldpunten.

Ook de sensor is nieuw, het 12-megapixelexemplaar heeft plaatsgemaakt voor een tweede generatie X-Trans cmos met 16,3 megapixels. Deze sensor met zijn bijzondere pixelrangschikking heeft geen lowpass-filter nodig en kennen we uit de X-E1 en de X-Pro1. Helemaal hetzelfde zijn de sensoren in die twee camera's en die van de X100S overigens niet, want in de X100S is deze voorzien van fasedetectie. Door dit te combineren met conventionele contrastautofocus belooft Fujifilm een scherpsteltijd van 0,08 seconden. Op papier in ieder geval een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de X100.

Fujifilm X100s
Ook aan de achterkant bleef alles bij hetzelfde (op de plaatsing van 'made in Japan' na). Gelukkig zijn de veranderingen op technisch vlak aanzienlijk.

Bijna-meetzoeker

Behalve het automatisch scherpstellen is ook het manueel focussen verbeterd. Dankzij het zogenaamde 'Digital Split Image Display' krijg je tijdens het handmatig scherpstellen een dubbel beeld te zien dat je moet uitlijnen om de foto scherp te krijgen. In onderstaande video zie je hoe het systeem werkt, het maakt van de X100s nu helemaal een bijna-meetzoeker. Behalve dit hulpmiddel, helpt ook 'focus peaking' je eenvoudiger handmatig scherp te stellen.

Als laatste grote verbetering is er de nieuwe EXR II-processor die de opstarttijd verkort tot 0,5 seconden en de shutterlag reduceert tot een minimale 0,01 seconde. De maximale opnamesnelheid van de X100S bedraagt 6 fps, met een maximum van 29 beelden. Wat het nieuwe toestel gaat kosten, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Helaas is er op het moment van schrijven nog geen informatie over prijs en beschikbaarheid. Zodra we meer weten, houden we jullie uiteraard op de hoogte.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van dp

Als eigenaar van een X10 en XPRO-1 stel ik de aankoop uit voor een tijdje, een zeer lang tijdje. Volgens klassieke Fuji traditie zullen er ook met deze camera weer als vanouds voldoende problemen worden gevonden, die ongetwijfeld na Firmware Update #19 zullen zijn opgelost, en op dat moment zal ik graag "aan winkelmandje toevoegen" aanklikken beloond met een mooie 30-40% korting.

afbeelding van Anonymous

Mensen die problemen hebben met de X serie van Fuji lezen te veel reviews op internet en schieten te weinig plaatjes 8-)

Een filmpje van het "split image focusing" staat trouwens gewoon op de site van Fuji ;-)

afbeelding van jesse kraal

Bedankt voor je tip! We hebben de tekst aangepast en een korte maar duidelijke video over het systeem toegevoegd.