Preview: Leica M Monochrom (Typ 246)

Preview en testfoto's: Leica M Monochrom (Typ 246)

Julian 7605 1
Leica introduceert een nieuwe digitale meetzoeker met zwart-witsensor. De Leica M Monochrom (Typ 246) biedt ten opzichte van zijn voorganger een hogere resolutie, groter iso-bereik, live view en een filmfunctie. De behuizing is gebaseerd op de Leica M-P.

In 2012 bracht Leica de M Monochrom op de markt. Deze digitale meetzoeker met zwart-witsensor was gebaseerd op de Leica M9-P en beschikte over een 18-megapixel fullframe-ccd. De camera wordt nu opgevolgd door de Leica M Monochrom (Typ 246). Het nieuwe model krijgt net als de Leica M (Typ 240) een 24-megapixelsensor van het cmos-type.

Leica M Monochrom - front

Nieuwe zwart-witsensor

In tegenstelling tot de 'gewone' Leica M, kan de Leica M Monochrom geen kleuren vastleggen. De sensor is aangepast, zowel het anti-alias-filter als het kleurfilter is weggelaten. Alle digitale camera's die in kleur fotograferen doen dat met behulp van een Bayer-filter, waarmee kleuren geïnterpoleerd worden. Door dit filter weg te laten is het niet langer mogelijk om kleuropnames te maken, maar er is geen interpolatie meer nodig. Dat resulteert in zeer scherpe foto's zonder artefacten. Ook kleurruis is niet meer aanwezig. Ruis op hoge iso-waarden zal zich manifesteren met een fijnkorrelig karakter.

Ten opzichte van de Leica M Monochrom uit 2012 biedt de nieuwe versie niet alleen een hogere resolutie (van 18MP naar 24MP), maar ook een groter iso-bereik van iso 320 tot 25.000. De eerste Leica M met zwart-witsensor haalde maximaal iso 10.000. Een ander voordeel van de nieuwe sensor is dat je met behulp van een adapter vrijwel alle objectieven van de Leica R-serie kunt gebruiken op de M Monochrom.

Leica M Monochrom - R adapter
Leica M Monochrom (Typ 246) met optionele R-adapter en elektronische zoeker

Live View en filmfunctie

De overstap van de ccd-sensor naar een cmos-chip brengt ook Live View en een filmfunctie naar de Leica M Monochrom (Typ 246). In Live View kan het beeld tien keer vergroot worden, voor nauwkeurige scherpstelling. Ook is er focus peaking aanwezig. De camera filmt in 1080p-resolutie met 24 of 25 beelden per seconde. Geluid wordt opgenomen met de ingebouwde mono-microfoon. Met een optionele Leica-microfoonadapter is stereo-geluidsopname mogelijk.


Filmbeelden gemaakt met de Leica M Monochrome (Typ 240)

Verbeteringen

De Leica M Monochrom (Typ 246) biedt naast de nieuw ontwikkelde zwart-wit-sensor betere prestaties en een aantal nieuwe eigenschappen. Zo krijgt de camera dezelfde Leica Maestro-beeldprocessor als de huidige Leica M en een buffergeheugen van 2GB, zodat je dertig foto's kunt maken op maximale snelheid van 3 beelden per seconde.

Leica M Monochrom - top

Behuizing

Het uiterlijk van de Leica M Monochrom (Typ 240) lijkt gelijk te zijn aan de Leica M-P (Typ 240). De M-P is een variant op de 'gewone' M die is aangepast voor professioneel gebruik. Er zijn geen opvallende logo's op de camera te vinden en het lcd is voorzien van een beschermlaag van saffierkristal.

De boven- en grondplaat worden vervaardigd uit massief messing en afgewerkt in zwart chrome. Voor de body maakt Leica gebruik van een magnesium legering. Het saffierkristal op het 3-inch lcd is extreem krasvast en bijna onbreekbaar, volgens de fabrikant. Ook is het scherm voorzien van een anti-reflectieve coating.

Leica M Monochrom - back

Tooneffecten en speciale kleurenfilters

In de camera kun je met een drop op de knop gemaakte opnamen omzetten van zwart-wit naar een reeks karakteristieke tooneffecten, zoals sepia, koud of selenium toon. Deze bewerkingen zijn toe te passen op jpg-bestanden.

Leica brengt later dit jaar een speciale reeks kleurenfilters (geel, groen en oranje) op de markt als optionele accessoires. Met deze filters kun je de grijsomzetting van bepaalde kleuren in het onderwerp veranderen tijdens het fotograferen, net als in het analoge tijdperk.

Leica M Monochrom - filters

Testfoto's Leica M Monochrom

Leica heeft een serie voorbeeldfoto's beschikbaar gesteld, die zijn geschoten met de nieuwe M Monochrom (Typ 246). Gebruik de opties in het menu om de foto's in groot formaat te bekijken of te downloaden in originele resolutie. De opnamegegevens zijn aanwezig in de exif-informatie van de bestanden.

Prijs en beschikbaarheid

Leica-Importeur Transcontinenta laat weten dat de Leica M Monochrom (Typ 246) vanaf mei te koop is bij de geautoriseerde Leica M-dealers in Nederland. De adviesverkoopprijs bedraagt 6054 euro, exclusief btw. Kopers van de M Monochrom kunnen via de Leica-website de volledige versie van Adobe Photoshop Lightroom 6 downloaden. De optionele kleurenfilters komen in augustus beschikbaar voor 83 euro, excl. btw.

Technische specifciaties Leica M Monochrom (Typ 246)

 • Cameratype: Digitale meetzoeker met zwart-wit-sensor
 • Objectiefvatting: Leica M-bajonet met sensor voor 6-bit codering
 • Beeldsensor: Fullframe zwart-wit-CMOS-sensor (23,9 x 35,8mm)
 • ISO-bereik: 320 tot 25.000, in 1/3e stops instelbaar
 • Opnameresolutie: 5976 × 3992 pixels (24MP)
 • Bestandsgrootte: DNG gecomprimeerd 20-30MB, ongecomprimeerd 34,5MB
 • Snelheid: Ca. 3 foto's per seconde
 • Geheugenbuffer: 2GB, goed voor 30 opnamen in één serie
 • Filmfunctie: 1080p en 720p met 24 of 25 beelden per seconde
 • Audio-opname: Mono (stereo met behulp van optionele Leica-microfoonadapter)
 • Opslagmedium: SD(XC)
 • Flitssynchronisatietijd: 1/180e seconde
 • Scherm: 3-inch tft-lcd, 921.600 beeldpunten, krasbestendig safierkristal
 • Sluitersnelheden: 60s tot 1/4000s
 • Accu: Lithium-ion, 1800mAh
 • GPS: Optioneel met de Leica M multifunction grip
 • Behuizing: Metalen body van gegoten magnesium, kunstlederen bekleding
 • Afmetingen: 138,6 x 42 x 80 mm (b x d x h)
 • Gewicht: Ongeveer 680 gram zonder accu
 • Inclusief: Oplader, accu, draagriem, bodydop, Adobe Lightroom 6
afbeelding van Edwin van der Veer

Prachtige voorbeeldfoto's van de M Monochrom!

Zelf heb ik een Nikon D800, maar overweeg op termijn deze Leica. Al kun je ze niet echt met elkaar vergelijken, de foto's spreken voor zich.

Goed artikel!