Preview: Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8

Preview: Carl Zeiss Distagon T* 15mm f/2.8 (testfoto's)

jesse kraal 2630 0
Met de Distagon T* 15mm f/2.8 voegt Carl Zeiss een nieuw extreem groothoekobjectief toe aan het assortiment. Met een filtermaat van 95mm en een gewicht van zo'n 800 gram is de Distagon een van de grootste en zwaarste objectieven uit de Z-lijn van Carl Zeiss.

Carl Zeiss breidt haar assortiment ZF.2- en ZE-objectieven uit met de Distagon T* 15mm f/2.8. Het is tevens de meest extreme groothoek die Carl Zeiss levert met deze vattingen. Er is al wel een Distagon T* 15mm f/2.8 ZM, voor de Leica M-vatting, maar ondanks de vrijwel gelijke naam heeft dit objectief een volledig ander ontwerp.

Zeiss Distagon

Distagon

Halverwege jaren '50 van de vorige eeuw bedacht Carl Zeiss het Distagon-ontwerp, wat inhoudt dat het objectief een aysmetisch retrofocus-ontwerp heeft. Niet past Carl Zeiss dit ontwerp op al haar ZF.2- en ZE-groothoekobjectieven toe, ook andere fabrikanten maken er dankbaar gebruik van. In het geval van de 15mm bestaat het element uit vijftien elementen in twaalf groepen. Twee elementen zijn asferisch gevormd.

Distagon

95mm-filter's

In tegenstelling tot veel 14mm-objectieven van de concurrentie, kunnen op de 15mm van Carl Zeiss wel filters worden gebruikt. Deze zijn met filtermaat 95mm overigens wel flink uitgevallen. Een ingebouwde zonnekap beschermt het frontelement of het filter tegen beschadegingen en ongewenste lichtinval. Zeiss' uitstekende T*-coating moet flare en ghosting verder minimaliseren.

Geen verassing is het ontbreken van autofocus, alle objectieven uit de Z-serie van Carl Zeiss moeten het immers zonder doen. Ook de bouwkwaliteit is weer van het bekende hoge niveau, waarbij enkel metalen zijn gebruikt voor de behuizing van het objectief.

Testfoto's

Bij het persbericht zitten ook vijf voorbeeldfoto's, geschoten met een Canon 5D Mark II en de nieuwe 15mm. Je kunt ze hieronder bekijken en via optie-menu ook in volledige resolutie downloaden. Opvallend is dat de meeste foto's gecropt zijn in 16:9-verhouding, daardoor komen mogelijk de uiterste hoeken niet in beeld. Van wat we nu kunnen zien is de eerste indruk goed, maar we zullen een reviewexemplaar af moeten wachten om een definitief oordeel te kunnen vellen.

Prijs en beschikbaarheid

In mei moeten de varianten voor Nikon (ZF.2) en Canon (ZE) in de winkel liggen, met een prijskaartje van 2559 euro. Of er ook een Pentax- (ZK) en een M42-variant (ZS) komen is niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse