Preview: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 135mm f/2

jesse kraal 2621 1
Voorheen kon je bij Zeiss niet terecht voor ZE- of ZF.2-objectieven langer dan 100mm. Daar komt nu verandering in met de introductie van de Apo Sonnar T* 2/135. Dit 135mm-objectief is op de Photokina voor het eerst te bewonderen, de technische gegevens heeft Zeiss nu al naar buiten gebracht.

Van oudsher is de 135mm hét brandpunt voor portretten. Tot op heden ontbrak zo'n objectief echter in de line-up van Carl Zeiss, maar dat is met de introductie van de Apo Sonnar T* 2/135 verleden tijd. Het lichtsterke korte tele-objectief moet de strijd aangaan met de Canon 135mm f/2L USM en de Nikkor 135mm f/2 DC. Carl Zeiss gebruikt daar een Apochromatisch ontwerp voor, hierdoor moeten chromatische aberraties vrijwel volledig afwezig zijn.

Carl Zeiss 135mm
De Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 komt beschikbaar voor Canon (ZE, links) en Nikon (ZF.2, rechts). Let ook op de verschillende draairichtingen voor de scherpstelling.

Carl Zeiss 135mmFors formaat

Carl Zeiss belooft uiterst scherpe resultaten van dit objectief met elf elementen in acht groepen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 0,8 meter, wat een vergroting van 0,25x mogelijk maakt. Dat het objectief fors van formaat is (130 x 84mm) resulteert in een grote filtermaat van 77mm en een fors gewicht van zo'n 930 gram.

Prijs en beschikbaarheid

Autofocus ontbreekt zoals gewoonlijk bij ZE- (Canon) en ZF.2-objectieven (Nikon), wel kun je het diafragma vanaf het toestel bedienen. Zowel de Canon- als de Nikon-variant zijn vanaf december 2012 te koop, de adviesprijs bedraagt 1600 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Sinds wanneer heeft de canon versie IS?