Canon Powershot SX40 HS

Preview: Canon Powershot SX40 HS

Julian 5918 2
Canon komt met de Powershot SX40 HS. De opvolger van de SX30 IS heeft net als zijn voorganger 35x optische zoom met bereik van 24-840mm maar krijgt een nieuwe 12-megapixel high-speed cmos-sensor en digic IV-beeldprocessor.

De Powershot SX30 IS was uitgerust met een 14-megapixel ccd. In de nieuwe SX40 HS kiest Canon voor een cmos-sensor met minder megapixels, die hogere snelheden kan halen en betere beeldkwaliteit moet bieden. Het sensorformaat van 1/2.33-inch blijft gelijk, het iso-bereik loopt van 100 tot 3200. Het 2,7-inch uitklapscherm met 230.000 beeldpunten neemt de SX40 HS over uit zijn voorganger.

Canon Powershot SX40 HS

DIGIC V

Canon voorziet de Powershot SX40 HS net als de S100 van de nieuwe Digic V-beeldprocessor. Deze moet voor betere ruisreductie zorgen, volgens de fabrikant levert dat tot 75 procent minder beeldruis op. Ook brengt de processor de nieuwe Multi-area White Balance-instelling, waarmee de witbalans van foto's met meerdere lichtbronnen per vlak gecorrigeerd kan worden.

Snelle sensor

De Powershot SX40 krijgt de HS-aanduiding in de naam, die staat voor 'high-sensitivity'. Foto's maken kan met maximaal 2,4 beelden per seconde bij volledige resolutie, een stuk sneller dan de SX30 die het met 0,6 bps moest stellen. In de nieuwe High-speed Burst-modus kun je 8 foto's maken met snelheid van 10,3 bps. Foto's worden opgeslagen in jpg-formaat, de mogelijkheid om in raw te fotograferen ontbreekt. Wel krijg je volledig handmatige controle over de instellingen.

Canon Powershot SX40 HS back

1080p-filmfunctie

Ook de filmfunctie is flink verbeterd door de nieuwe sensor. Zo kun je nu filmen in full-hd-resolutie (1920 x 1080 pixels bij 24 bps). In lagere resoluties haal je nog hogere snelheden en kun je slow-motion-filmpjes schieten. Je hebt keus uit 640 x 480 pixels met 120 bps of 320 x 240 pixels met 240 bps. Tijdens het filmen is het hele zoombereik beschikbaar, geluid wordt opgenomen in stereo met twee ingebouwde microfoons.

Objectief met beeldstabilisatie

Het 35x zoomobjectief met bereik van 24 tot 840mm is voorzien van Ultrasonische en Voice Coil-motoren voor snelle en stille zoom en scherpstelling. De 4.5-stops optische Image Stabilizer is verbeterd en uitgevoerd met Intelligent IS-technologie. Deze detecteert de opnamesituatie en kist automatisch uit dezen verschillende instellingen voor optimale stabilisatie. Zo wordt Panning IS ingeschakeld als je onderwerpen volgt (bijvoorbeeld racewagens op een circuit) en kiest de camera voor  Macro IS met Hybrid IS-technologie bij korte scherpstelafstanden.

Canon Powershot SX40 HS objectief

Creatieve effecten

Met de Powershot SX40 HS kun je je foto's voorzien van creatieve filters. Je hebt keuze uit Fish-eye, Super Vivid, Poster Effect en Miniature Effect. Die laatste kun je ook gebruiken voor filmopnames. Verder is er een Toy Camera effect en monochroom/zwart-witmodus met sepia en blauwe kleurtinten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Canon Powershot SX40 HS komt begin oktober op de markt voor een adviesprijs van 479 euro.

Canon Powershot SX40 HS bovenkant

afbeelding van Fred P

Staat HS niet voor 'High Sensitivity' ipv high speed?

afbeelding van Julian

Je hebt gelijk.. aangepast.