Preview: Canon Powershot G15 en S110

jesse kraal 3792 0
Canon presenteert twee nieuwe geavanceerde compactcamera's, beide met dezelfde 12-megapixel-cmos-sensor als basis. De Powershot G15 is de échte opvolger van de G12, terwijl de Powershot S110 een update is van de huidige S100.

Toen Canon begin dit jaar de G1X uitbracht leek het gedaan met de G-serie zoals we die kenden. De G1X met zijn grote sensor blijkt nu echter geen vervangen van de G12, maar een high-end toevoeging aan de serie. Met de Powershot G15 krijgt de G12 nu een opvolger.

Canon G15

Techniek

Aan boord vinden we een 12-megapixelsensor, die je ook terugvind in de Powershot S100 en de eveneens nieuwe S110. Deze 1/1,7-inch sensor moet het vooral op het gebied van ruisprestaties beter doen dan de oude 10-megapixelchip. Canon houdt het echter niet bij een nieuwe sensor, want ook het objectief werd flink herzien.

Het zoombereik met een kleinbeeld-equivalent van 28-140mm bleef gelijk, de maximale lensopening nam echter met een en een derde stop toe tot f/1.8-2.8. Niet alleen komt dat de prestaties bij weinig licht ten goede, ook kun je meer spelen met je scherptediepte. Optische stabilisatie is eveneens aanwezig.

Canon G15

Beter, maar gefixeerd lcd

Hoewel de camera uiterlijk nog altijd als G-serie te herkennen is, is het uiterlijk wat gladder en strakker gemaakt dan bij de G12. Het lcd groeide iets naar 3-inch en de resolutie verdubbelde naar 922.000 beeldpunten. Wel is het scherm niet meer kantelbaar zoals bij de G12, deze functie blijft voorbehouden aan de G1X. Een optische zoeker is nog altijd aanwezig en daarmee is de G15 weer uniek in zijn klasse. Bij de aflossing van de Nikon P7200 door de P7700 kwam de optische zoeker namelijk te vervallen.

Canon G15

Andere key-features van de Canon PowerShot G15 zijn de mogelijkheid in raw te fotograferen, de uitgebreide handmatige instelmogelijkheden en de full hd-filmfuntie (1080p met 24pfs). Canon richt met de G15 dan ook op de gevorderde amateur die een dslr te groot vindt of een kleine camera naast zijn dslr zoekt.

Canon Powershot S110

De G15 mag dan een stuk compacter zijn dan een dslr, je steekt het toestel nog altijd niet zomaar in je broekzak. Als dat wel een van je wensen is, dan kun je terecht bij de Canon PowerShot S110. Dit eveneens nieuwe model volgt de S100 op.

Canon S110

Weinig verschillen

De verschillen tussen beide modellen zijn echter beperkt, de techniek bleef grotendeels bij het oude. Zo werden het objectief en de 12-megapixelsensor ongewijzigd overgenomen van zijn voorganger. Wel nieuw is de wifi-functionaliteit, zo kun je eenvoudig foto's delen met je smartphone, tablet of computer, met een speciale app voor je smartphone is het ook mogelijk je foto's en video's direct te uploaden naar het internet. Via diezelfde app kun je ook de gps-module van je telefoon gebruiken om geodata op te slaan. De ingebouwde gps-module van de S100 is komen te vervallen.

Canon S110

Aan de buitenkant weinig verschilt de S110 amper van de S100, vooral het ontbreken van de grip springt in het oog. Wel heeft het scherm voortaan touch-functionaliteit. Niet alleen kun je zo sneller opties in het menu selecteren, ook kun je eenvoudig het scherpstelpunt bepalen met je vingertop.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf half oktober ligt de S110 in de winkels voor een adviesprijs van 469 euro, de G15 komt zo'n twee weken later en gaat 619 euro kosten.

Canon S110

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse