Preview: Canon EOS C100

Preview: Canon EOS C100 met Super35mm-sensor

jesse kraal 7118 4
Canon introduceert de EOS C100-videocamera als kleiner en voordeliger broertje van de EOS C300. Hoewel de toestellen dezelfde sensor aan boord hebben, verschilt de compressiemethode. Ook is de EOS C100 een stukje kleiner dan de EOS C300.

De nieuwe Canon C100 maakt onderdeel uit van het Cinema EOS-systeem en is daardoor compatibel met alle EF- en EF-Cinema-objectieven. In tegenstelling tot filmende dslr's, is de sensor van de C100 speciaal ontworpen om mee te filmen. Deze 8,3-megapixel beeldchip kennen we al uit de Canon EOS C300. In een uitgebreid artikel hebben we de werking van deze bijzondere sensor met super 35-formaat al eens uit de doeken gedaan.

Canon EOS C100
De Canon EOS C100 is kleiner en eenvoudiger dan de C300.

Kleiner en eenvoudiger

Canon meldt dat de behuizing van de C100 zo'n vijftien procent kleiner is dan die van de C300. Wel bleef het modulaire concept behouden. Je kunt de C100 uitbreiden met extra grepen en handvatten. De video's worden opgeslagen op sd-kaarten in plaats van cf-kaarten zoals bij zijn grotere broer. Ook de compressie verschilt. Bij de C100 heb je een maximale datastroom van 24Mbps, tegenover 50Mbps bij de C300. De kleursampling bedraagt 4:2:0 in tegenstelling tot de betere 4:2:2-sampling van de C300.

Full hd-video en hoge kwaliteit audio

Wel kun je nog steeds via de hdmi-uitgang ongecomprimeerde video opnemen met een externe recorder. De maximale filmresolutie bedraagt 1920 x 1080 pixels. Je krijgt keuze uit framerates van 59.41i, 50.00i, 29.97P, 25.00P, 23.98P en 24.00P. Het iso-bereik van de sensor bedraagt 320-20.000 iso. Geluid kan in zeer hoge kwaliteit worden opgenomen via een microfoon in de afneembare handgreep of via losse microfoons die je kunt aansluiten op de twee XLR-poorten. Op de achterzijde van het toestel vind je een verplaatsbaar 3,5-inchlcd.

Canon C100
Canon spreekt over een verplaatsbaar lcd. Het lijkt er echter niet op de je het scherm daadwerkelijk op een andere plek op de camera kunt monteren.

Onafhankelijke videografen

Canon richt zich met de C100 naar eigen zeggen op onafhankelijke videografen:

'Het nieuwe model is gebaseerd op de hoofdtechnologie in de gerenommeerde EOS C300 en combineert indrukwekkende hardwarespecificaties met een reeks nieuwe, geautomatiseerde functies – daarmee is deze videocamera ideaal voor professionals die zonder filmcrew werken of voor EOS-videografen die voor het eerst kennismaken met het Cinema EOS System.'

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind november is de nieuwe Canon EOS C100 te koop, het toestel krijgt een adviesprijs van 6699 euro.

Canon C100
In de afneembare handgreep zit een stereo-microfoon ingebouwd.

De belangrijkste kenmerken volgens Canon:

  • 8,3 Megapixel Super 35mm CMOS-sensor; Full HD
  • Hoge gevoeligheid, lage ruis
  • 24 Mbps AVCHD naar SD-kaarten
  • Automatische opnamefuncties
  • Verwisselbare EF-objectieven
  • Canon Log Gamma
  • Compact, modulair, licht in gewicht
  • Professionele audio
  • Naadloze integratie met workflow
  • Ondersteuning door Canon Professional Services
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

mmmmhh, mij pansonic gh2 filmt ook in 24 Mbps AVCHD, en is nog geen 6e van de prijs ...

afbeelding van Julian

Bitrates zeggen niet alles. Met de GH2 kun je met hack filmen met bitrates tot wel 175Mbps overigens.

Maar voor de beeldkwaliteit spelen er veel meer factoren, bijvoorbeeld de efficientie van de gebruikte codec en de manier waarop de sensor de beelden uitleest.

Zo heeft de Sony FS100 videocamera ook een bitrate van 24Mbps, maar deze levert duidelijk betere beelden dan bijvoorbeeld een Canon 5D Mark III op 90Mbps. 

De sensor in de C100 is geoptimaliseerd voor video (net als de FS100) en heeft bijvoorbeeld een stuk minder pixels dan de gemiddelde video-dslr. Daardoor kan de data beter uitgelezen worden, wat scherpere video's oplevert.

Hoe de C100 daadwerkelijk presteert is nog even afwachten uiteraard, maar enkel de bitrate zegt lang niet alles.

Feit is wel dat de GH2 erg veel waar voor zijn geld biedt op gebied van video.

afbeelding van Julian

En niet onbelangrijk: de C100 stuurt een schoon hdmi-signaal uit. Met een externe recorder kun je zo de interne codec omzeilen en in betere kwaliteit opnemen.

afbeelding van J. Schilder

Dat wou ik zeggen inderdaad! Afgezien van de sensor zie ik geen reden om er een extra, pak 'm beet, 6000 euro aan te spenderen...