Preview: Canon EOS 50D en 18-200 mm F3.5-5.6 IS

Julian 1016 0
Canon introduceert vandaag de EOS 50D. Een nieuwe 15.1-megapixel middensegment-dslr, die boven de 40D op de markt gepositioneerd zal worden. Ook voegt Canon eindelijk een 18-200 mm zoom toe aan het assortiment.

Specificaties Canon EOS 50D

 • 15,1-megapixel APS-C CMOS-sensor
 • DIGIC 4 beeldprocessor
 • ISO 100-3200, uitbreidbaar tot 12800
 • 14-bits raw-verwerking
 • 6,3 beelden per seconde
 • 9-punts autofocus
 • 3-inch lcd-scherm (920.000 pixels)
 • Live View met gezichtsdetectie-AF
 • Water-/stofbestendige behuizing
 • EOS Integrated Cleaning System
 • HDMI-aansluiting
 • CompactFlash geheugenopslag
 • Gewicht 730 gram (zonder batterij)

Canon richt de nieuwe 50D op het hogere middensegment, de camera is een toevoeging binnen het assortiment en zal de 40D dus niet uit de schappen verdrijven. Kijk je naar de specificaties dan lijkt het erop dat de 50D de concurrentie aan moet gaan met Nikon’s D300. Deze beschikt over iets minder pixels, maar biedt wel een geavanceerder autofocussysteem met 51 scherpstelpunten.

3-inch VGA LCD
Een logische vernieuwing is het 3-inch lcd-scherm, wat nu over VGA-resolutie (920.000 pixels) beschikt. Vergelijkbare schermen zijn al een tijdje op de high-end camera’s van Nikon en Sony te vinden en bieden een veel scherper beeld dan de ‘oude’ schermen met 230.000 pixels.

Net als bij de EOS 40D bevinden de knoppen zich onder het scherm, wat wij in de praktijk niet als erg handig ervaren. Draag je de camera aan de schouder tegen het lichaam, dan kunnen de knopjes per ongeluk ingedrukt worden.

DIGIC 4
De Canon EOS 50D is de eerste camera uitgerust met de nieuwe DIGIC 4-beeldprocessor. De processor zorgt onder andere voor de beelddoorvoer. Met 6,3 beelden per seconden kunnen 90 JPG’s of 16 RAW’s achter elkaar weggeschreven worden naar een UDMA CF-kaart.

De beeldprocessor voegt ook een aantal nieuwe features toe. Zoals vignettering-correctie (in de camera is een database opgeslagen met gegevens van canonobjectieven, zodat per objectief de correctie automatisch aangepast kan worden). Ruisreductie is nu in vier verschillende niveaus instelbaar. In de hoogste stand zal deze ook agressiever te werk gaan dan de huidige settings in Canon camera’s en de DPP software.

Minder beeldruis
Volgens Canon zal de nieuwe 15,1-megapixel CMOS-sensor minder ruis geven dan de beeldsensor van de 40D, ondanks het grotere aantal pixels op hetzelfde sensorformaat. Chuck Westfall, technische adviseur van Canon USA legt uit: “De microlenzen op de sensor sluiten nu naadloos op elkaar aan en belichten een groter percentage van het pixeloppervlak dan elke andere voorgaande sensor van Canon.” Dit zou zo’n een tot anderhalve stop aan winst in ruisprestaties opleveren. Een foto gemaakt met de 50D op ISO 3200 is vergelijkbaar met een 40D foto gemaakt op ISO 1100-1600, aldus Westfall.

Bediening
Het menusysteem is vernieuwd en heeft een nieuw Quick Control scherm, voor directe toegang tot instellingen die het meest worden gewijzigd. Naast automatische ‘groene stand’ is er nu ook een Creative Auto modus. Hierin geeft de camera uitleg bij het wijzigen van instellingen.

Net als sommige high-end EOS camera’s kun je op de EOS 50D ook zelf ‘microadjustements’ maken aan de scherpstelling van je objectieven. Tot 20 objectieven kunnen individueel ‘gekalibreerd’ worden, in het geval je back- of frontfocus problemen ondervind.

De magnesiumbehuizing is vrijwel gelijk aan die van de EOS 40D. Beiden zijn water- en stofbestendig. Ook de bedieningsknoppen zijn vrijwel identiek. Al kan de ‘direct print’-button op de 50D ook gebruikt worden voor het activeren van Live View. Het EOS Integrated Cleaning System, voor het stofvrij houden van de sensor is verbeterd met een nieuwe fluor coating, wat volgens Canon een stofafstotende werking heeft.

De Canon EOS 50D body krijgt een adviesprijs van 1399 euro en is verkrijgbaar vanaf eind september 2008.