Canon EOS 1D-C met 4K-filmfunctie

Preview: Canon EOS-1D C met 4K-filmfunctie

Julian 6064 4
Canon kondigt de EOS 1D C aan. De high-end dslr in de Cinema-lijn lijkt op de 1D X en heeft dezelfde 18-megapixel fullframe-sensor. De 1D C is echter gericht op video en kan filmen in 4K-resolutie met 24 fps, zonder te downscalen.

Vorig jaar kondigde Canon de ontwikkeling van de dslr met 4K-filmfunctie al aan en werd ook een prototype getoond. Nu is de camera officieel gepresenteerd en weten we ook wat 'ie gaat kosten:  15.000 dollar. Een europrijs is nog niet bekend.

EOS-1D C

Filmen in 8-megapixelresolutie

Het uiterlijk van de EOS-1D C lijkt veel op de 1D X. De twee camera's delen ook de 18-megapixel fullframe-sensor. Filmen kan de nieuwe Cinema-camera in 4K-resolutie (4096 x 2160 pixels) met 24 beelden per seconde, zonder te downscalen. De camera doet dit door een aps-h-crop uit de sensor te nemen. Omdat er geen downscaling of lineskipping aan de pas komt zal dit vermoedelijk scherpe videobeelden opleveren.

Filmen in 1080p kan in framerates tot 60 fps. Uiteraard is er ook keuze voor andere snelheden zoals 50p, 30p en 24p. De camera gebruikt in de Full-HD-stand gebruik van de hele sensorbreedte. Eventueel kan ook een aps-c-crop gekozen worden, zodat je de Canon EF Cinema Zoom-objectieven kunt gebruiken.

Hollywood

Volgens Canon is de EOS 1D C ontwikkelt in samenspraak met Hollywood en televisiezenders, zodat het toestel over alle mogelijkheden beschikt die verwacht worden in de professionele filmwereld. Zowel 4K- als 1080p-mateiraal kan met intraframe (All-I) of interframe (IPB) -compressie worden opgeslagen in de camera. Ook Motion JPG behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kan de EOS 1D C een 1080p YCbCr 4:2:2-signaal uitsturen over de hdmi-poort.

Net als de Canon C300, die vorig jaar werd uitgebracht, is de EOS 1D C voorzien van 'Canon Log Gamma'. Dat levert beelden op met weinig contrast, maar een hoog dynamisch bereik. Zebra-striping en focus-peaking ontbreken echter op de EOS-1D C. Canon vindt deze functies minder belangrijk, gezien de 1D C in rigs gebruikt zal worden met de nodige hulpmiddelen.

Canon EOS-1D C back

Hittemanagement

Bij het filmen in 4K-resolutie vindt er een enorme datastroom plaats, die de nodige processorkracht kost. Canon zegt de circuits en het hittemanagement van de EOS 1D C aangepakt te hebben om oververhitting te voorkomen.

Fotograferen

De EOS 1D-C is niet alleen een filmcamera, door de grote gelijkenissen met de EOS-1D X kan het nieuwe toestel ook een aardig potje fotograferen. Dat kan in 18-megapixelresolutie met maximaal 12 beelden per seconde. Is dat niet genoeg, dan kun je uiteraard ook gewoon filmen in 24p en de losse frames met 8-megapixelresolutie gebruiken als foto's.

Ook het 61-punts autofocussysteem is gelijk aan de EOS 1D X, net als het iso-bereik van 100 tot 25600, met uitbreiding naar 204800.

Wanneer verkrijgbaar?

Het is onduidelijk wanneer de Canon EOS-1D C daadwerkelijk te koop is. In het persbericht noemt Canon enkel het jaar '2012'. Bovendien wachten we nog op de EOS-1D X, die in 2011 werd aangekondigd en eind deze maand, na uitstel, op de markt moet komen.

EOS 1D-C top

afbeelding van Anonymous

die lens is vet

afbeelding van Anonymous

Die cam is sick!!!!

afbeelding van Anonymous

Die kit is MONSTERLIJK !!!!!!

afbeelding van Anonymous

die set is uber