Canon's eerste pancake

Preview: Canon EF 40mm f/2.8 STM pancake

Julian 7365 12
Canon had nog niet eerder EF-pancake-objectieven in het assortiment, maar met de 40mm f/2.8 komt daar verandering in. Het objectief is slechts 22,8 mm dik en beschikt over de nieuwe STM-scherpstelmotor.

In de compacte EF 40mm f/2.8 STM heeft Canon zes lenselementen in vier groepen weg weten te stoppen. De STM-scherpstelmotor moet ervoor zorgen dat je tijdens het filmen met gebruik van autofocus geen last hebt van storende geluiden. Het EF-objectief past zowel op fullframe- als op aps-c-camera's.

Het elektronische cirkelvormige diafragma is uitgerust met zeven lamellen. Een asferische lens met Super Spectra-coating moet voor goede beeldkwaliteit zorgen. Scherpstellen kan vanaf 30 centimeter, dat levert een vergroting van 0,18x op. De filtermaat bedraagt 52mm. De maximale diameter van het objectief is met 68,2mm iets forser, het objectief weegt 130 gram. Canon brengt ook een zonnekap uit voor de pancake, deze ES-52 wordt standaard echter niet meegeleverd.

Canon 40mm f/2.8

Opvallend prijsverschil

In het Nederlandse persbericht communiceert Canon een adviesprijs van 279 euro. In de VS kost het objectief 199 dollar. Nu worden dollars in de meeste gevallen niet direct omgerekend naar euro's (onder andere vanwege de btw, die in de VS niet bij adviesprijzen wordt gecommuniceerd), maar het prijsverschil van de nieuwe pancake is wel erg opvallend. We hebben Canon Nederland om een reactie gevraagd, ons perscontact kon geen uitspraken doen over het prijsverschil maar belooft hierop terug te komen. In Duitsland hangt Canon een prijskaartje van 240 euro aan de platte 40mm.

Adviesprijs: € 279,- Diafragma: f/2.8-f/22 Filtermaat: 52mm Min. focusafstand: 30 cm Afmetingen: 68,2 x 22,8 mm Gewicht: 130 gram Opbouw: 6 elementen in 4 groepen Geschikt voor: fullframe, aps-c
afbeelding van gast

Dat er binnen de EU nog steeds prijsverschillen bestaan is belachelijk.

afbeelding van aires

Dat wordt bestellen in Duitsland dan, no problem. Euh, kein Probleem.

afbeelding van Anonymous

Nu Nikon nog een pancake voor de fullframe en aps-c camera's .. :D

afbeelding van Anonymous

Ik snap deze lens niet echt.
Voor 100euro heb je een 50mm f/1.8
Dit ook niet echt groot is......

afbeelding van Anonymous

Ik snap deze lens niet echt.
Voor 100euro heb je een 50mm f/1.8
Dit ook niet echt groot is......

afbeelding van Marco Mackenbach

Het gaat om het aantal millimeters, de hoek waarbinnen het beeld vastgelegd wordt. Een 105mm is nu eenmaal wat anders dan een 80mm en een 50mm wat anders dan een 40mm.
Het is maar wat je zoekt voor jou foto's. Blijkbaar is er een markt voor.

afbeelding van Anoniem

Over prijzen gesproken. Had Nikon eerst de naam aan de prijs te zijn, nu is het Canon. Bekijk maar eens de laatste produkten die men op de markt heeft gezet. Bijv. de 5D Mark 3.
USA $3499 (incl. GST?), ca. € 2806
Luxemburg € 3099
Duitsland € 3299
Nederland € 3499
Ook voor dit Canon product betalen wij weer de hoofdprijs.
Kan Canon mij die prijsverschillen uitleggen? Zowel waarom wij
internationaal weer de hoogste prijs moeten betalen voor exact hetzelfde produkt en waarom de prijs zoveel verschilt met andere
merken? Wat mijn voorbeeld betreft, het grote prijsverschil met de
D800.

afbeelding van Anonymous

U koopt een retourtje Luxemburg 69,90
Consumptie 30,10
5D mark III 3099,00
Totaal 3199,00

U bespaart € 300,00

afbeelding van Graaier

Nederland graaiersland!!!

afbeelding van Marco Mackenbach

Tsja, je kunt de fabrikant of importeur wel graaiers noemen, maar als consument werken we daar maar al te graag aan mee. Iedereen wil de meeste pixels en de nieuwste modellen, of ze nou mooie plaatjes maken of niet (velen denken te kunnen fotograferen omdat ze een duur toestel hebben)
Zo lang de consument het bedrag grif blijft betalen, zo lang blijven de prijzen hoog.

afbeelding van roelj

Vreemde brandpuntsafstand. Zowel op cropped als full frame is het vlees nog vis. Wat dat betreft had een 30mm logischer geweest, die is op een cropped sensor een mooie standardlens. Dus misschien loopt die 40mm vooruit op een systeemcamera met cropfactor 2, een portretlens.

afbeelding van Jacktheswag

geweldig dit! heb je wel eens gefilmd met die 50mm 1,8 en dan op auto-focus?
De plastic fantasic is geweldig voor foto's, niet voor filmopnamen....teveel plastic lawaai.
Vandaar dat de 40mm 1.8 pancake een ware aanvulling is op het (bijna) complete assortiment, verder gunstig geprijsd (in Duitsland)